跳至

首頁
45678...62

尾頁

大宅

Re: 有冇人住石籬呀??

臭b媽咪,
hihi你好,其實我都唔係好熟呢區,因為我成日出街都係去荃灣,so去荃灣好方便放心

大宅

pocket,

你仲有時間去旺角呀!
我想應該係金銀花+菊花煲水,
有清熱解毒去濕功效!
你在中藥房都可以買到的,
而且好平唔貴!
就算你bb3個月都有效的!

2個鐘一次奶,
簡直

大宅

小鈺鈺,
我一個星期去得一日街咋.......
不過個女開始大啦,遲d可以去多d,到時一齊去呀
金銀花+菊花煲水bb3個月都有效???甘我遲d煲先
係有時2個鐘餵一次奶架,一個月大時中勁呀
不過唔係個個b都係甘既,睇下佢想點啦,bb要食唔通你唔餵咩?係咪先?放心啦,我甘爛訓都頂得順,你實得既,到佢大個d又會好d架啦!加油!!!!

大宅

pocket,

我都唔知到時還有沒有時間去街
都好呀!你一個星期有一天有人幫你手睇住個女!
我都唔知到時點!
係呀!金銀花+菊花煲水,
如果bb熱氣有眼c仲可以濕d棉花幫佢抹!

希望我到時頂得順啦!
一日半日唔夠訓還可以,
但係........咁耐,唔知我得唔得!
不過我會盡力

大宅

到左3個來月就得架啦
你冇老人家同你住??
不過我有=冇....
佢成日係我最需要人幫手既時候就唔知c左去邊.....

至於唔夠訓呢....
我由有左已經成日夜晚起身去洗手間...到生左啦,bb又要食夜奶....到而家bb唔洗食夜奶,就谷奶要起身泵....到而家都唔係好夠訓..中有熊貓eye!!!

大宅

pocket,

我都有試過俾Vincent咬呀 :cry: ,不過就係佢出左牙之後!

如果你阿b食得好肉緊,你可以提佢"慢慢來,唔使咁心急架!";又或者佢真係咬到你,你一定要出聲話佢知,佢咁樣,媽咪會痛痛,下次唔好啦! :mrgreen: (我覺得佢地好叻,實聽得明!)

pocket 寫道:
isywin,
谷奶唔係我勁呀!!!!!係bb夜晚訓得比較長時間,而日頭佢就食得好密....有時個來鍾就要食...
唔balance緊係谷奶啦!!!
mami 奶係對濕疹好呀,我次次睇醫生佢都叫我餵耐d. 不過我bb都未有牙佢就咬我啦,一肉緊就好大力,你有冇甘既情況呀??

大宅

isywin ,
係呀,我會打佢面仔,話佢知我痛,佢好以真係知甘,而家冇啦,
希望佢第時唔會再咬我啦

大宅

我地一向都是兩個人住的,
時間越來越近個人就越來越緊張,
現在才知驚!

到我返工的時候,
BB會俾我亞嫂揍,
不過佢住元朗,
所以一個星期見揍一天,
唯有果段時間自己休息

大宅

元朗............
甘你一定會好掛住bb........
但係甘你點餵人奶呀????

複式洋房

我出世後住係石籬,嫁左就冇住石籬,但生左個女後就比個女我媽咪湊到8個月,之後自已湊番。由於我冇番工,個女又3歲大,所以我好多時都番石籬陪下我媽咪,所以我都好熟石籬。
以前D屋村多非仔女唔出奇,但現在好少在住宅附近埋推,因石籬現在已完成重建,住宅全有保安,環境及經濟都比二十幾三十年好好多,現在D孩子經貴好多,兄弟姊妹都唔多個,父母陪育又多左...而且以前我地細個時見到D非仔女都變晒'老非'啦!我唔敢講現在完全冇,但有都末必比你遇到,遇到又未必犯你,所以新搬來都唔使擔心架!

不過確係多左好多新移民及有印巴籍人士居住。但我都會安排囡囡係石籬讀幼稚園,因為想考慮囡囡番學後比婆婆湊,我想番工(如果有人請)。不過都有擔心D學校既校風。安柱及保綠六世係該區No.1既中學,應該仲係英中,但唔知係咪Band 1 呢?溫柔,你介唔介意話我知你囝囝在荔枝角邊間學校讀呀?

得閒再入來傾啦!

大宅

pocket,

係呀!元朗真的好遠,
我到時會pump,
一個星期運一次冰奶俾我亞嫂囉!
希望bb食得幾多得幾多!
星期六/日自己揍時,
便盡量埋身餵! :-( :-(

大宅

小鈺鈺,

其實有冇考慮過俾bb返"育嬰院"呢?

Vincent started attending the nursery at Maclehose Centre from 1.5 months old to 2 yrs old. I think it's a not bad choice except he's a lit bit vulnerable to illness at the beginning.

大宅

小鈺鈺,
一個星期運一次冰奶.......甘你自己要好好休息同加油呀

isywin,"育嬰院"又有咩用架?係咪比d bb玩架??
我都想bb大d去playgroup,甘佢可以同多d bb玩,唔洗甘悶 有咩好介紹呀?

大宅

isywin,

我諗住俾我亞嫂揍3至4個月左右,
然後俾bb返育嬰院囉!
我想BB大小小,抵抗力多d先番,
同埋打晒針到先!
係呀!我都係諗住係麥理浩度呀!
對面馬路近嘛!
Vincent 返育嬰院咁點飲人奶?
係咪可以帶去?

大宅

pocket,

一個星期冰奶唔知要預備幾多呢?
當一日六餐,星期六帶佢走,
都要三十幾餐喇!

都唔知到時有無咁多奶呀! :-(

大宅

pocket,

其實,"育嬰院"係專門照顧2歲以下bb既日間托兒所.又因為受社署監管,所以質素有一定既保證.有時,如果你咁啱有事要出街,又唔方便帶住bb,係可以使用佢既暫託服務.

最近石籬既就係麥理浩,照顧得唔錯架!佢地每個月都會有一份bb既發展報告俾家長,等家長可以了解bb已經學識左"mug"野,做到d"mug"野......我覺得好過俾賓賓或者印印揍!

Playgroup? Vincent just tried some trial classes of several learning centres, eg. Little Dynamics (in Causeway Bay) or Brain Builder (in Tsuen Wan). The first one is quite far away. I feel exhausted to bring him to there. The second one is so so, I think, ie., a lit bit waste of time. But u can take a try since they provide a free trial lesson.

大宅

小鈺鈺,

原來,你住係麥理浩既對面,咁就真係幾近噃! :mrgreen:

Vincent係育嬰院係飲奶粉架,最主要原因係我工作既地方唔方便泵奶!但當然,你係絕對可以帶人奶去俾姑娘幫手餵!

祝你成功!要努力堅持呀! :-P

大宅

小鈺鈺,
你咪甘緊張呀!我初初d奶量都ok既,擺滿月果日太緊張就泵唔到奶,結果bb要食奶粉
加油呀!泵到几多得几多,唔夠咪食奶粉囉,你抱住甘既心情就得架啦 :mrgreen:

大宅

isywin ,
其實我唔係好唔得閒,係有時想行開下同想bb同多d小朋友玩,唔洗甘悶同等佢學多d野適應下群體生活,我99成日掛住唔知做咩好似好忙甘....想佢幫手都唔好意思,
不如你比d意見呀!
Brain Builder 好唔好呀?近近地好d太遠我頂唔順架

大宅

isywin,

Vincent 在麥理浩好唔好?
咁現在還有無在那兒?
想聽聽你的意見,
因為Vincent在麥理浩托管過,
我個心都定d,唔駛唔知點!

首頁
45678...62

尾頁

跳至