跳至

首頁

尾頁

男爵府

Ruby521,

唔該晒妳呀,幫我問埋工聯會,我今日放工會去,睇下仲有冇位。
我都好想去,上次去唔到,真係有d可惜。

4月27日是去獅子會自然教育中心, 食海鮮餐呀. 行程比3月果個女. 我剛剛打去幫你問3-4個位, 工聯會話仲有位, 不過淨得幾個wor, 你快d去比錢啦.

原文章由 Ruby521 於 08-3-6 12:37 PM 發表

626mama,
4月27日是去獅子會自然教育中心, 食海鮮餐呀. 行程比3月果個女. 我剛剛打去幫你問3-4個位, 工聯會話仲有位, 不過淨得幾個wor, 你快d去比錢啦.
http://cheukhin0507.spaces.live.com/PersonalSpace.aspx?_c02_owner=1

男爵府

jingmama ,

妳係四月尾開刀呀。唔知會唔會同我一日生日呢。講下笑。
小京有8.6磅,嘩重bibe來。第二個再重d,嘩,妳一家好辛苦。
個肚咁重。

9號旅希望見到妳啦,即是妳地兩母子好返晒嗎.

我都有聽人話,生第一胎坐月冇補,可以生多個,第二胎一次過補返。

原文章由 jingmama 於 08-3-6 03:12 PM 發表
626mama,

預產期5月8號,但係會係四月尾開刀。我個肚真係好大呀,上次小京係8.6磅,聽講第二個會再重d.

我哋呢次真係病得好慘.

慶祝生日可以改期,但係訂咗個蛋糕唔可以退貨啊?我哋一家三口加工人點食晒個兩磅蛋糕呢?唯有送出去.等d小朋友 ...
http://cheukhin0507.spaces.live.com/PersonalSpace.aspx?_c02_owner=1

男爵府

NewSnoopy ,

我之前都係,未過年咳到上個星期,跟住睇另外一個醫生,個醫生開好重約比我,我才好返,不過d藥好利害,食到我手都震埋。
希望妳都快怏快好返啦。

豆b都生日呀,幾多號呀,咁同昊藍差唔多喎。

原文章由 NewSnoopy 於 08-3-6 05:46 PM 發表
不過都唔及佢阿媽我,咳足幾個月,只係新年果一兩星期好少少,由上星期四開始又起過。

豆b的學校都無生日會,好似無事發生咁。可能學校唔想有比較啦...唔知啦。

4月尾生,咁都快啦 ...

男爵府

天藍,

兩天不見妳,妳係咪好忙呀?

男爵府

jingmama,

好開心見到你上來, 好耐無見啦!
BB5月8日就預產期心情一定緊張又興奮, 恭喜你!
到時BB出左世你一定要通知我地等我地開心下,
小京又做左大哥哥, 再唔係小京, 係大京哥啦!
近來流感高峰期, 你地一家都要保重身體, 希望你
地一家病快d好, 我一家都係過年前後都病到七彩,
以家剛好番無耐, 希望唔好再病個又請醫生飲茶,
大家都快d好番健健康康。
活動個到等你生完bb有機會再同我地一齊去玩,
以家你臨近預產期要好好休息~~
但我都期待星期日(9/3)你會同小京一齊參加學
校旅行, 可以同你傾下計, 又可同小京一齊玩。
好可惜小京3月4 日病咗無得回校開生日會, 但
唔使怕小病是福, 小朋友會好快復原, 你心地真
好蛋糕也轉送學校給同學仔食, 我諗小京的同學
一定很感激小京, 因有一個咁大咁靚既蛋糕食。
我仔仔昊藍也是和小京同一月生日, 但佢地唔同
班, 仔仔昨天(6號)都係買咗蛋糕返學校開生日
會, 昨天我都有出席, 放學時我亦有接仔仔, 但
東張西望都唔見你, 我諗昨天小京都無返學。
希望小京及你們一家早日康復! 身體健康!
你就生個精靈活潑肥肥白白既BB~~
原文章由 jingmama 於 08-3-5 16:27 發表
各位,你哋好,

又有組織活動啊,真係好嘢.

我呢次唔同你哋去啦,好唔方便.個肚好大個.

我同小京最近病到七彩.好慘啊.

本來3月4號幼稚園同小京慶祝生日,我一早訂咗兩磅大蛋糕.但係因病冇去到,送咗個蛋糕俾幼稚園小朋友食.我好肉痛呀 ...

男爵府

Ruby521,

你唔好嚇我醫生話你會提早更年期, 唔係咁早呀???
你仲咁年輕, 真係要好好地調理同休養, 唔好比自
己咁大壓力, 同一個人攬咁多野做, 如果可以搵個
人分擔下, 同有乜唔開心搵朋友or我地傾訴下, 唔
好屈屈埋埋, 咁心境會輕鬆d, 人會開心d, 加上多
d休息, 咁會對身體好好多。
我都聽個人講好似生第一個唔補, 生第二個補番都可
以~~
我仔仔係學校開生日會都係好似jingmama咁講,
學校有份問卷問, 個日日子得唔得有幾多位家長
出席(最多兩位), 同時間, 仲有會唔會買蛋糕or
會否買健康小食回校, e.g. 水果...., 可自由決定,
因宏福沒收任何生日會雜費, 係自行決定, 最少買
一磅蛋糕, 如個個月有多個一個小朋友生日就可
以share, 每人半磅咁, 但你買多學校亦無所謂,
昊藍生日個個月佢個班得仔仔一個生日, 佢個班
一班13日, 我買咗一磅蛋糕, 同4大盒士多啤梨,
仲有買咗一大盒(內20小包)香蕉味固力果BB餅,
給同學仔食。
唔知小茹間學校係咪都係咁定學校會包埋蛋糕
同食物???
小茹係咪4月出世??? 唔知我有無記錯~~
近來流感高峰期你同小茹都好好保重身體。
祝身體健康!!!

NewSnoopy,

你同豆B要好好保重身體, 近來流感高峰期,
保重保重!
啊~~原來豆B學校無生日會, 都唔怕啦!
因豆B有個好錫佢既爸爸媽媽同豆B既老友
仔, 同佢地開咗一個好開心既生日會, 因我
上你的blog睇到啦! 個蛋糕好靚, 專程定做
有咁多個公仔代表每個生日既小朋友, 真有
心思, 補祝豆B生日快樂! 錫一啖先

原文章由 Ruby521 於 08-3-6 12:30 發表

jingmama,
你好叻呀 ~~~ 我無勇氣再生第二個lu. 我一個已經怕怕啦. 可能我是要開刀, 所以坐月唔補得, 攪到e+健康差左好多, 個樣都老左5年. 以前月經來足一星期7日, 生左女女之後, 只來3日, 中醫師話是唔好 ...

男爵府

626mama,

真的不好意思, 近來比較忙, 及我昨天放咗假同
仔仔返學開生日會, 今天返到公司又好忙, 所以
兩日都無時間上網回覆。
昨天我回校開生日會好開心, 首先返到學Miss Wai
帶住昊藍出校門接我地入去課室, 跟住入到課室同
學仔歡迎我地, 再由班主任Miss Gloria問仔仔我地
係邊個, 叫仔仔介紹我地比同學仔識, 跟住就問同學
仔今日邊個生日, 同學仔一個個咁出來送上心意咭,
學校亦有一份禮物送比仔仔, 係盒仔連毛巾仔, 一齊
開始唱生日歌, 同影相, 跟住食蛋糕生果...., 到差唔
多時間, 老師就多謝我地出席, 跟住我地要走小朋友
唱goodbye song, Miss Wai送我地出去, 仔仔就
留係到繼續上堂, 生日會程序好簡單, 但好開心見
到咁多同學仔~~
係食蛋糕同生果時, 我見到軒軒都食得好快, 無你所
講係屋企唔肯"不"來食, 好ok 喎! 唔使老師幫, 我見
軒軒自己不到來食, 同食士多啤梨時都食得好快, 識
自己用义拮來食, 仲唔係最慢個個, 反而有個女仔同
學食得好慢, 老師要幫一幫佢, 軒軒進步咗, 叻仔~~
你可以返到屋企比仔仔自己試下不飯食!
原文章由 626mama 於 08-3-7 17:45 發表
天藍,

兩天不見妳,妳係咪好忙呀?

男爵府

3月份活動
地點: 大棠荔枝園
日期: 3月21日
時間: 上午 10:30a.m.
午餐: 山莊風味餐 / 健康素菜
集合地點: 青衣城外264M巴士站等
備註:青衣城可坐264M到元朗大馬路個頭(即千色店)落車, 再係個到坐K66巴士or有專線小巴入去,
報名:
1. 626MAMA(2大1細)-- 山莊風味餐 / 健康素菜
---我11:15a.m.右左在元朗千色店門口同妳地會合
2. 天藍 (2大1細) -- 山莊風味餐 / 健康素菜
3. 怕醜草 (3大2細) -- 冇所謂, 跟大隊.
4. lpchan(1大1細) --山莊風味餐 / 健康素菜
5. venfa (2大1細)
6. NewSnoopy (3大1細)-- 山莊風味餐 / 健康素菜
7.
8.

大宅

原文章由 jingmama 於 08-3-6 15:12 發表
Ruby,

唔怕啦.我第一個都係開刀,亦都完全有補過.因為我唔識點補啊!而且我係高齡產婦(超高).但係生完注意均衡飲食,做吓運動,得閑行吓公園,一樣冇問題.
亦都有人話,生第一胎坐月冇補,可以生多個,第二胎一次過補返.月子病,月子養.

關於生日蛋糕,之前小京學校有個問卷,問日期得唔得,家長來唔來,學生晒唔晒著特別d衫,同埋家長會唔買蛋糕.可以選唔買蛋糕都得.

jingmama, 天藍,
我都是高齡產婦來架, 要抽羊水驗女女有無問題. 除左身體健康外, 湊女教女至是我最唔想生多一個的原因.

好多人的bb 都是一覺訓天光, 我女女由出世開始, 未停過咁晚晚發夢起身, 有一半是發惡夢, 嘈醒我同老公. 大家都瘦左. 我問過女女d女同學仔, 我女女食得比佢地多, 但就是唔肥. 人地卅幾磅, 我女女仲是25磅咋. 鬼咩, 佢訓得唔好, 食埋食埋都唔吸收啦, 仲邊會肥.

我女女是精神緊張型, 所以日頭有好多野都話驚, 夜晚就是咁發夢. 我都唔知點好. 我有諗過是咪要帶女女去睇心理醫生添. 我問過好多mami, 就是搵唔到有人有共嗚, 我都唔知點做. 唯有自己邊湊邊摸索.

好似星期六咁, 我帶女女去協康整甜品, 我撞到怕醜草呀. 佢會清楚我的情況啦. 我女女以前都去過協康玩, 雖然初次去有驚有喊, 但好快無事. 星期六就係協康門口已經大喊驚唔想入去, 一路喊到整完甜品為止. 我都唔明佢做乜??? 好情緒化, 完全無得預測架.

星期日, 我又是好忙, 忙在應付女女. 朝早去青衣公園食早餐, 同台對面坐左一個女士, 女女就開始喊, 我幾唔好意思. 好彩個女士知咩事, 好努力咁氹我女女, 女女至收聲. 晚上一個好熟朋友開仔仔生日會, 女女都去過佢屋企幾次無事, 昨日係升降機已經大喊, 再由朋友屋企喊到去club house, 喊足一個鐘. 唉....佢又唔是怕陌生wor, 因為去街去商場又無事, 入lift又會同陌生人主動傾計...我真是唔識講啦. 如果你有著個女好似我咁, 我諗你都會唔生第二個, 因為無咁精神去湊佢.

大宅

畀面勳章

豆b都向昊藍補祝一句happy birthday

大宅

畀面勳章

ruby所講囡囡的情況,做父母的可能要比多更多時間同精神佢,都明白會係疲倦d,不過我估又唔駛去找心理醫生,因為我怕會標籤化囡囡,到頭來佢以為自己係有問題,咁咪仲惡性循環?

其實我照你的形容,她只係對一些外在因素比較過敏,加上幼兒不懂表達自己,唯有用哭來發洩。

最近閱讀一本蒙特梭利的書,也有類似的舉例。好像你說食早餐時,囡囡見到同桌的女士便嚎啕大哭,根據蒙特梭利的解釋,有可能是囡囡覺得有些情景"失衡",比如是之前來同一間餐廳從未有人搭枱而今次有,又或者該女士曾經定晴望你的女兒而你不知道...可能性有很多,總之阿女唔識表達於是放聲大哭。

我不是想在此扮專家,只是希望帶出其實事情可能有很多個"版本"。最重要是對囡囡有信心,她可能只是比其他同齡的小朋友敏感少許,那麼你多注意她的規律,使她有多些安全感,等她大dd,懂說話,便知她其實驚什麼。

男爵府

jingmama,

昨天程下車才見妳一家,真係見到妳,
即是好反晒,見妳面色好好呀,個肚真係好大呀。
妳地一家玩了什麼活動呀?

天藍,

原來軒軒識得自己食野,
聽妳講完,應該係我地寵壞佢喇。
士多啤梨同生日蛋糕係佢最喜歡食,
食屋企食都比平時怏。

Ruby521

我報左4月27日個旅行喇,真係唔好意思,
星期五又打電話問妳,妳上次send了個電話號碼比我,
我轉了新電話,個留言在新電話睇唔到,我打電話去問,
打來打去都話係咪我攪錯左,所以再問下妳,真係唔該晒。

NewSnoopy

妳講得好好呀,點會話妳扮專家。

昊藍生日仲未過。

男爵府

Ruby521,

我都好同意豆媽所講, 覺得你女女係比較敏感型,
要花多少少時間精神去照顧, 因女女現在都未太
識表達自己, 所以會用哭去表達, 但到佢漸漸長大
會表達自己時會好好多, 因開始知佢有乜唔開心,
我都係咁覺得暫時唔駛帶女女去睇心理醫生, 因
標籤女女真係唔係咁好。
希望你會快d開心番無事啦!
原文章由 NewSnoopy 於 08-3-10 14:56 發表
ruby所講囡囡的情況,做父母的可能要比多更多時間同精神佢,都明白會係疲倦d,不過我估又唔駛去找心理醫生,因為我怕會標籤化囡囡,到頭來佢以為自己係有問題,咁咪仲惡性循環?

其實我照你的形容,她只係對一些外在因素比較過敏,加 ...

男爵府

NewSnoopy,

昊藍3月18日生日, 我都多謝你預早祝
仔仔生日快樂!

jingmama,

旅行個日見到你地一家好開心, 尤其見到小京!
小京大個仔好多, 越大越似京爸。
個日見你仲有d咳, 你睇醫生未, 小心保重身體,
多點休息! 有機會再出來一齊玩!!!

626mama,

軒軒其實好聰明可以自己不野食, 你真係可放心
比佢自己試下。
因個日軒軒真係食得好快, 好叻仔!
旅行個日我地都玩得好開心同好, 返到屋企都
那那聲沖完涼去棉一棉小睡片刻。
原文章由 NewSnoopy 於 08-3-10 14:43 發表
豆b都向昊藍補祝一句happy birthday

大宅

Hi All,

近排忙到死 & 比人激死(同事). 加上晴晴及妹妹新年到依家d咳都未好, 晴晴前晚發燒加咳, 怕妹妹染到, 兩個一齊睇醫生 (因妹妹咳未清). 晴晴兩日冇返學, 我怕佢傳比人 or 比人傳都唔想. 等佢好d先返. 你地學校有冇做d咩呀! 卓思每日有學生出席紙比家長.

等閒先再講.

原文章由 天藍 於 08-3-11 12:17 發表
NewSnoopy,

仔仔生日快樂!

jingmama,

多 ...

複式洋房

天藍 ,626媽咪,

旅行真係好開心,見到你們同bb我都好開心.但都總病緊.今次我病的好慘,咳到七彩.昨天醫生開咗抗生素俾我同小京.

Ruby,

估唔到你凑女咁辛苦.抱下先,我們做媽咪真係好偉大.

我覺得,你首先要放鬆下自己先.俾多d tender love俾你的女兒.唔好管佢太嚴,放縱佢多d(其實不是放縱,是俾佢自由發揮多d),俾佢表達多d自己的意見.

唔好趕時間,好似整甜品,去朋友屋企會所,阿女喊,就停咗先,ma都唔做住,擁抱下佢,同佢傾下計先,等佢表達咗自己的意願先.(不過咁做面皮要夠厚,因為媽咪會覺得其他人等緊自己會唔好意思.)

唔知你有冇聽過trouble two這個詞.bb兩歲時,是最難搞的階段,好trouble.因為他們有自己的思想,卻又不會表達.他們心中有強烈的秩序感,如果大人無意中破壞了他們心中的秩序,好似new snoopy 講的失衡,他們就大哭大叫.但大人又不知發生何事,所以好慘啊.

好似去公園吃早餐,小京一定要坐round table no. 1(即係面對餐廳門口那張園枱,佢自己叫那張枱為round table no. 1),同埋一定要坐綠色櫈.如果那張枱有人坐,小京就坐係地下對住d人喊,話我要坐啊.搞到我好冇面啊.係屋企,佢要控制所有屋企人.我們做唔到佢的要求,佢都要喊.

大宅

Hi All,

近掛工作上好唔開心, 我同事放產假, 有另一個同事接手, 但我要同佢一齊做, 佢係我上司面前篤我話我好似玩佢. 但明眼人一睇就知佢係到扮有料. 佢上司面前咩都話明, 轉頭做錯曬, 等咗一星期我睇唔過眼問佢明唔明, 答案佢係話唔明, 都唔知佢想點, 唔明唔問. 到最後要我地幫佢手做. 最慘係我地比客罵都死. 佢唔覺有D唔好意思. 有時好心提佢, 佢會覺得我好煩, 好多魚. 好心冇好報.

原文章由 怕醜草 於 08-3-11 16:41 發表
Hi All,

近排忙到死 & 比人激死(同事). 加上晴晴及妹妹新年到依家d咳都未好, 晴晴前晚發燒加咳, 怕妹妹染到, 兩個一齊睇醫生 (因妹妹咳未清). 晴晴兩日冇返學, 我怕佢傳比人 or 比人傳都唔想. 等佢好d先返. 你地學 ...

男爵府

怕醜草,

宏福今日有通告,明天開始小朋友返學要帶FACE MASK,仲要另外用個袋入住兩個放在書包內備用。

我今早聽收音機話,童裝FACE MASK在屯門已經段市。有D地區都已經段市。我屋企大人SIZE就有好多,小朋友SIZE一個都冇,一陣公公去樓下睇睇有冇得買,如果冇就用主大人FACE MASK頂住擋先。

原文章由 怕醜草 於 08-3-11 04:41 PM 發表
Hi All,

近排忙到死 & 比人激死(同事). 加上晴晴及妹妹新年到依家d咳都未好, 晴晴前晚發燒加咳, 怕妹妹染到, 兩個一齊睇醫生 (因妹妹咳未清). 晴晴兩日冇返學, 我怕佢傳比人 or 比人傳都唔想. 等佢好d先返. 你地學 ...

男爵府

怕醜草 ,

妳個同事真係好唔掂,我公司都有個咁上下的人,真係........
唔識做都扮做左成個星期,唉.......跟手尾仲衰,
真係唔做好過做。真係滲,妳同事仲冇咁快返添。

原文章由 怕醜草 於 08-3-12 03:34 PM 發表
Hi All,

近掛工作上好唔開心, 我同事放產假, 有另一個同事接手, 但我要同佢一齊做, 佢係我上司面前篤我話我好似玩佢. 但明眼人一睇就知佢係到扮有料. 佢上司面前咩都話明, 轉頭做錯曬, 等咗一星期我睇唔過眼問佢明 ...

男爵府

天藍 ,

妳唔講都唔知佢食野會怏,
我昨天見佢食飯不知幾.......慢呀。
都唔知佢係咪炸嬌。

原文章由 天藍 於 08-3-11 12:17 PM 發表
NewSnoopy,

仔仔生日快樂!

jingmama,

多 ...

首頁

尾頁

跳至