跳至

首頁

尾頁

男爵府

mandy
有冇興趣同子蕎參加小先鋒
http://hk.heritage.museum/chinese/main.asp

[ 本文章最後由 catcatchong 於 07-7-29 01:29 編輯 ]

男爵府

CAT 小先鋒我活動已過左報名日期,但我都在電腦上登記左參加小先鋒.你呢?
原文章由 catcatchong 於 07-7-29 01:20 發表
mandy
有冇興趣同子蕎參加小先鋒
http://hk.heritage.museum/chinese/main.asp

男爵府

mandy
我都係同安安參加左小先峰

原文章由 mandyfung 於 07-7-29 09:56 發表
CAT 小先鋒我活動已過左報名日期,但我都在電腦上登記左參加小先鋒.你呢?

水晶宮

等我拉返個post上黎先, 落後左好多呀

男爵府

係呀!暑假個個都出街.到8月尾,大家又會出來傾下開學的事.又想快D到開學,但知道要選擇小學又好煩....
原文章由 fw5775 於 07-8-6 11:46 發表
等我拉返個post上黎先, 落後左好多呀

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 mandyfung 於 07-8-6 19:28 發表
係呀!暑假個個都出街.到8月尾,大家又會出來傾下開學的事.又想快D到開學,但知道要選擇小學又好煩....

mandy,
pls check pm

水晶宮

mandy,

我想問下你女女之前k1時係學校的情況:
1) 帶返學杯, 洗唔洗每日帶走
2) 洗唔洗帶筆袋
3) 仲有乜要留意or要買?

[ 本文章最後由 fw5775 於 07-8-7 10:39 編輯 ]

男爵府

fw5775 k1新學年.要帶杯,每日帶回家洗,每日再帶返學.可以放在書包出面細格.帶一條濕手巾,放在手巾盒內,用來比小朋友吃茶點時用抹咀,抹手.另竿一條干手巾,是比小朋友洗完手後抹干手用.最好每日帶外套,因為唔知小朋友會石涼.如果真的忘記帶,學校都有得借比小朋友穿.要留意小朋友會和同學交換書薄物件,可以加上名字,同訓練小朋友記得睇下是否自己名字,才放書包.每日睇睇小朋友的書薄物仲有否不見,如果有可同老師講,老師會幫忙睇睇是否在其他小朋友書包,不過唔好過左幾日先講,因其他小朋友可能放在家,老師就找不到.當然幼兒班時,老師是會幫忙收拾.留意,小朋友多數都哭,如果發覺小朋友起初是無哭,返返下先哭,都不用担心,因為起初時小朋友覺得新其所以唔覺得什麼,到開始覺得唔新其時就要找媽媽,我囡囡就是.只要我們給小朋友有安全感,知道放學就見到媽咪,同時對老師有信心,我們一離開學校,小朋友就會唔哭,我囡囡是,我妹囡囡都是(第二區學校).每日抽出時間同小朋友分享返學的樂趣.

家長們,可以開始想下參選家教會委員一事.當然一定要成為會員,會員才有特權投票選家教會委員,同時有商戶購物優惠,最重要是支持家校合作.也可開始想想花燈設計比賽的構思.
原文章由 fw5775 於 07-8-7 10:26 發表
mandy,

我想問下你女女之前k1時係學校的情況:
1) 帶返學杯, 洗唔洗每日帶走
2) 洗唔洗帶筆袋
3) 仲有乜要留意or要買?

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 mandyfung 於 07-8-7 15:53 發表
fw5775 k1新學年.要帶杯,每日帶回家洗,每日再帶返學.可以放在書包出面細格.帶一條濕手巾,放在手巾盒內,用來比小朋友吃茶點時用抹咀,抹手.另竿一條干手巾,是比小朋友洗完手後抹干手用.最好每日帶外套,因為唔 ...

mandy,
咁筆袋是否要帶,要唔要帶文具? 另外點參加家教會呀? 書簿是否9月先派?要唔要另外影穿著校服的學生相?? tks 我好多問題呀!

男爵府

maggie
開學唔駛帶筆袋,文具.k1上學期唔駛寫字,游顏色多
你可買定三角筆比琳琳,幼身果隻鉛筆唔係禁好用,如你己買左幼身鉛筆,可買三角膠套上佢
如你本身有証件相就唔駛再著校服的學生相,書簿會在
預備班果陣派,即9月前....
參加家教會留番mandy答你:lol: :lol:

原文章由 maggielau0705 於 07-8-7 18:36 發表

mandy,
咁筆袋是否要帶,要唔要帶文具? 另外點參加家教會呀? 書簿是否9月先派?要唔要另外影穿著校服的學生相?? tks 我好多問題呀!

男爵府

想問如果小朋友d相唔係最近呢幾個月影既係咪需要再帶佢去影過d近照呀?
原文章由 catcatchong 於 07-8-8 00:06 發表
maggie
你可買定三角筆比琳琳,幼身果隻鉛筆唔係禁好用,如你己買左幼身鉛筆,可買三角膠套上佢
預備班果陣 ...

男爵府

其實相片問題,我真的唔記得是否一定要穿校服, 但我一買左校服就同囡囡照左,所以囡囡k1手冊是用穿校服的相. 參加家教會.在9月份,學校會有通知,請大家成為會員,支持家教會.另外會請大家參加家教會委員,可以推薦其他家長或春自薦.不用怕羞, 我自己都有填自薦. 如果大家想在家校合作中出一分力,也想在當中可以參與及親自比意見,令我們的小朋友得到最好, 請大家支持參與.家教會要有熱心的負責的家長加入,才能做得最好.歡迎你們的加入, 到時一同努力.
原文章由 fanfung 於 07-8-8 0:18 發表
想問如果小朋友d相唔係最近呢幾個月影既係咪需要再帶佢去影過d近照呀?

水晶宮

mandy & cat,

真係唔該晒你地, 我地好似好多問題禁,哎, 真係有d緊張, 因為係第一次, 乜都唔知, 多得你地幫手

同埋你講外套, 佢地都仲未識涷要穿衫
老師會唔會幫手呢?

水晶宮

maggielau,

我都係諗住買3角筆比晴晴用:D
原文章由 catcatchong 於 07-8-8 00:06 發表
maggie
預備班果陣 ...

水晶宮

cat,

你係買粗個隻定粗幼個隻3角筆?

男爵府

乜野係3角筆呀? 係邊度有得賣? Jusco/普通文具舖?
原文章由 fw5775 於 07-8-8 10:34 發表
maggielau,

我都係諗住買3角筆比晴晴用:D

水晶宮

fanny,

平時我地d鉛筆係圓形, 個隻係3角型, 係for小朋友學寫字, 係大x書局(taipo)有得買, 你去look下

男爵府

不用客氣!其實大家互相幫助,互相分享真是好好.我囡囡返k1時,自己都好多問題,但又無現在咁方使,可以在此傾. 老師會不時用手感覺小朋友是否凍,如凍就幫他穿外套,熱就除.慢慢之後老師發覺小朋友需瑟加減外套時,會要求小朋友自己試下.你們知道自己邊班嗎?邊個做班主任?白掛下.
原文章由 fw5775 於 07-8-8 10:32 發表
mandy & cat,

真係唔該晒你地, 我地好似好多問題禁,哎, 真係有d緊張, 因為係第一次, 乜都唔知, 多得你地幫手

同埋你講外套, 佢地都仲未識涷要穿衫
老師會唔會幫手呢?

男爵府

我自己就無買三角筆比囡囡用,只用普通筆.我囡囡拿筆寫字是差D,唔知會否因為她是年尾細女原因?到K2,囡囡都係差D,到學左琴兩,三個月就明顯發覺好左.可能手指玲活左.
原文章由 fw5775 於 07-8-8 11:24 發表
fanny,

平時我地d鉛筆係圓形, 個隻係3角型, 係for小朋友學寫字, 係大x書局(taipo)有得買, 你去look下

水晶宮

我地仲未知, 可能係23/8迎新日先知,
其實我去學校禁多次, 我自己個感覺ms liu好nice, 我都好想知謗個做女女個班主任係邊個:mrgreen:

原文章由 mandyfung 於 07-8-8 11:43 發表
不用客氣!其實大家互相幫助,互相分享真是好好.我囡囡返k1時,自己都好多問題,但又無現在咁方使,可以在此傾. 老師會不時用手感覺小朋友是否凍,如凍就幫他穿外套,熱就除.慢慢之後老師發覺小朋友需瑟加減外套時,會要 ...

首頁

尾頁

跳至