跳至

首頁

尾頁

男爵府

lpchan ,

唔怪得妳變返工仔相啦。

原文章由 lpchan 於 08-2-26 05:31 PM 發表
A minute ago, I want to change a new photo for my son..........
but I failed and lost the previous photo also!

What happen to BK? ?? I even can't use the previous photo again!
http://cheukhin0507.spaces.live.com/PersonalSpace.aspx?_c02_owner=1

男爵府

怕醜草,

希望妳工作同家庭都順利攪掂啦。
快d好反,天氣又凍,真係小心身體呀。

原文章由 怕醜草 於 08-2-27 01:51 PM 發表
天藍,

我99有時早上10:30-11:00過來一陣就走, 要返屋企食飯.
如果話比佢知叫工人去買餸, 佢一定話不如我買(買完唔收
我地錢), 因佢會怕工人騙錢, 偷懶去好耐....佢一定有野怕
唔放心. 所以不如自己辛苦D.

最慘我同 ...
http://cheukhin0507.spaces.live.com/PersonalSpace.aspx?_c02_owner=1

大宅

我同老公都覺工人都有小小懶, 但現時都可接受.
搬返屋企後, 一家四口本來瞓同一張床, 點知晴晴時常嘈住妹妹瞓. 最近我叫工人如果妹妹瞓了先放落bb床, 等晴晴瞓咗先入房. 但晴晴好鬼野都唔瞓, 有時晚上1:00 - 3:00. 工人都覺得我辛苦, 有時都唔會叫醒我放妹妹入房, 佢會係廳瞓睇住妹妹, 因妹妹一晚會醒好幾次. 工人一日瞓時間唔多四五個鍾. 我都好體諒佢早上可瞓多一點時間, 不用太早起身約8:00am. 但佢會約7:30am 起身做家務, 因二個小朋友末起身. 總之現時佢睇得住兩個小朋友及打理家務ok煮到飯我都會比小小自由度佢 (如佢唔係太理譜, 加上近排工作忙到死, 而且老公好小理屋企野).:-|

原文章由 天藍 於 08-2-29 11:05 發表
Ruby521,

我工人o黎左香港三年, 頭個一年都無乜點放假,
之後到以家都係一個月放一次, 有時都未必放,
都係好似你個工人咁唔識點認路, 都係好似look
木咁, 做野唔識轉彎, 加上佢做咁耐都開始賴賴
地, 無頭個兩年咁 ...

大宅

原文章由 怕醜草 於 08-2-29 14:12 發表
搬返屋企後, 一家四口本來瞓同一張床, 點知晴晴時常嘈住妹妹瞓. 最近我叫工人如果妹妹瞓了先放落bb床, 等晴晴瞓咗先入房. 但晴晴好鬼野都唔瞓, 有時晚上1:00 - 3:00. ...

怕醜草,
你有咁工人都算好啦, 你要返工, 工人日頭都叫湊細佬, 夜晚又唔可以一覺訓天光, 因為要睇住晴晴, 小小懶就當是適當休息law.

怕醜草, 天藍,
我講起我果個就把火啦.

我就唔同你地啦, 我唔使返工係屋企, 個女又痴我, 工人餵藥佢唔食, 我餵至肯食, 除非我唔係屋企. 沖涼都鐘意我做. 女女夜晚又是同我兩公婆訓, 佢成晚醒, 攪到我都成晚醒. 我9點幾就捉個女上床訓覺, 佢都攪到成10點至訓著, 個工人又是10點關埋門, 不過就是開著燈唔知做乜, 成11點至熄燈, 我估佢是睇書.

下午5點經常躲係廚房整菜, 整好耐, 但是7點半至食飯. 有次我入廚房飲水, 佢即刻閃手放d野係雪櫃頂, 原來佢偷懶睇書. 有一次我又是入去飲水, 見個爐煮緊野, 佢坐係雪櫃邊, 見我就即刻起身收埋d野, 又是睇緊書. 係咁既環境 (有僱主在家), 我個工人都識得盡量搵空間偷懶, 到正式做野就一look木咁, 企係度唔郁, 叫先會做. 就好似屋企有客到, 一般工人都會立即倒茶比客人. 我個工人唔會做架, 我有一次叫佢做, 佢就是做果一次咁多, 以後有客都唔會倒茶比人架. 有客來佢淨是識得躲係廚房, 廚房已經是佢係hk第二個家lu~~

有次我佢女女三人食午餐, 將條黃花魚切開兩段蒸, 佢唔識用筷子, 用匙更係碟度挑d魚肉比女女, 佢挑挑下, 唔知是咪嚴唔方便, 就將一段魚搬左上佢面前個碗度挑肉, 簡直當其他人(我)無到咁. 已經唔是第一次啦. 之前試過用匙更畢魚汁比女女, 畢畢下, 素性拎起隻碟就咁倒魚汁入女女個碗度, 又是當其他人唔食果碟魚咁. 當然啦, 我兩次都有即時話佢, 不過佢就好似大陸班勞工咁, 你有你講, 佢下次照做可也, 永不改進. 我已經話到無晒隱, 開始收聲, 有d野無再話啦, 衰在老公唔體諒, 佢話我好唔鬧個工人, 等同放縱工人wor, 真是有苦自己知.

佢有好多野可以比我講架, 不過見你地無係度傾, 我又唔好意思一味得自己講啦. 有時我真是好激氣架, 搵老公傾訴下, 老公就話炒左佢搵第二個. 其實我都有咁諗過架, 不過e+個工人雖然唔醒目又懶, 但勝在老實, 我唔使防佢手腳唔干淨. 我99試過請個工人好醒目, 但就野埋好多財務公司電話, 又有同鄉追數咁. 99請過個又話唔見左錢咁. 我朋友請個後生醒目又勤力, 不過做左一年就借老豆要佢返菲讀大學, 點知原來改去加拿大做工, 收多d錢, 多d自由, 兼可以嫁比鬼佬. 請工人都好煩下.

大宅

Ruby521,

完全同意!
請工人真係好睇運氣,太醒的又worry,又蠢/扮蠢的又勞氣。不過你唔好太激氣,真係好差的就唔好死忍,保重身體要緊。

我自已無請工人,可能聽得太多唔好嘅case,無信心。不過如果生多個bb嘅話,可能都會請。所以都煩緊追唔追多個。

原文章由 Ruby521 於 08-2-29 15:36 發表

怕醜草,
你有咁工人都算好啦, 你要返工, 工人日頭都叫湊細佬, 夜晚又唔可以一覺訓天光, 因為要睇住晴晴, 小小懶就當是適當休息law.

怕醜草, 天藍,
我講起我果個就把火啦.

我就唔同你地啦, 我唔使返工係屋企, 個 ...

大宅

I did it!
I change a new photo, hurray!

大宅

原文章由 lpchan 於 08-2-29 16:59 發表
Ruby521,

完全同意!
請工人真係好睇運氣,太醒的又worry,又蠢/扮蠢的又勞氣。不過你唔好太激氣,真係好差的就唔好死忍,保重身體要緊。

我自已無請工人,可能聽得太多唔好嘅case,無信心。不過如果生多個bb嘅話,可能都會請。所 ...

Ipchan,
好開心有共鳴呀

我果個工人又唔算是最差, 又唔算是好好, 上年9月簽新約時都只是跟政府比出最低果個人工, 無加多比佢. 佢真是雞肋來架, 食之無味, 棄之可惜啊. 早知上年就唔續佢約啦, 上年將近續約時, 佢表現有所改善, 所以至續約咋, 點知續左之後, 又慢慢返回以前的態度啦, 你話佢是蠢, 定是醒目呢? 我覺得佢是好似你所講的---扮蠢.

我最近去過海欣會所, 諗住帶女女去玩波波池, 同撞下見唔見到你, 好似唔見你呀. 我女女好失望呀, 無波波池玩, 個波波池要到3月中至修好, 未放新年假已經等到e+仲未修, 等左好耐呀. 希望真是3月中有得玩啦.

除左無波波池, d遊戲機又搬走埋, e+個會所少左好多野玩. 女女怕d電動車, 唔敢玩, 真是得個坐字咋. 佢借玩具玩無幾耐都叫走lu~

男爵府

怕醜草,

你工人都算ok, 因聽你講你工人都好落力照顧你
兩個女女, 一日都訓好少, 如佢賴少少真係當比
佢休息下, 因一日訓四五個鐘, 長期咁都好辛苦下,
所以都可以體諒!

Ruby521,

你唔好激氣小心保重身體, 我都明白你感受, 因我自己
都有工人, 有時都比佢地激都我蚊, 學你話醒目又怕佢
太精手腳唔乾淨, 蠢既又唔識轉彎比佢激都你c講極唔
明又話知, 做出來又唔係個樣野, 唉.....
你個工人鍾意偷賴睇書, 你係到佢都夠膽, 佢真係唔想
勞, 同怪唔得你話佢係木, 有客來都唔曉自覺去茶比人,
最慘你老公又唔體諒你, 如你要申下, 你係到講都無所
謂, 我地好樂意聽你傾訴, 唔好屈埋屈埋咁辛苦。

原文章由 怕醜草 於 08-2-29 14:12 發表
搬返屋企後, 一家四口本來瞓同一張床, 點知晴晴時常嘈住妹妹瞓. 最近我叫工人如果妹妹瞓了先放落bb床, 等晴晴瞓咗先入房. 但晴晴好鬼野都唔瞓, 有時晚上1:00 - 3:00. ...

男爵府

all mama,

昨天行個青衣城地下, 近屈人寺對出電動樓梯
附近有書展, 都有好多適合幼兒既圖書及練習,
昨天我早收工, 都係個到睇書睇成個鐘, 亦

有適合大人既小說, 烹飪書....., 大家有興趣
可以去睇下。

男爵府

Ipchan,

你仔仔轉張相好靚仔~~
我同意你講法, 真係請工人都要睇下運氣,
好心政府監官下工人d質數, 以家d工人質
數越來越差, 佢地黎到福利仲好個香港人,
我地打工仔都無佢地咁好福利, 仲要工人
唔好口講唔得, 仲要貼錢比佢地返家鄉,
講開我都好多盧蘇發, 真唔好意思!
如果你全職係屋企, 請個工人都可以自己
睇住會好d, 起碼你會跟到佢做d乜???
但都係個句睇彩數, 請都好就好, 唔好都好
無奈...
似乎你想追多個bb, 係就快d啦! 等我地登
你開心

NewSnoopy & all,

21號個日我地未知到時天氣好唔好, 如太早訂
定食乜, 我怕到時落訂唔可以取消, 不如大
家以家投票下到時想去到食乜, 再睇下出發前
記日天氣而定, 再落order好唔好???
至於玩到幾點, 每個小朋友午睡時間同個陣個
狀態唔同, 不如自行決定好無???
以上個人意見, 大家可給予意見!!!
原文章由 lpchan 於 08-2-29 16:59 發表
Ruby521,

完全同意!

我自已無請工人,可能聽得太多唔好嘅case,無信心。不過如果生多個bb嘅話,可能都會請。所 ...

男爵府

3月份活動
地點: 大棠荔枝園
日期: 3月21日
時間: 上午 10:30a.m.
午餐: 山莊風味餐 / 健康素菜 / 荔莊齋盆菜 / 鄉郊自助餐 /
野火樂
集合地點: 青衣城外264M巴士站等
備註:青衣城可坐264M到元朗大馬路個頭(即千色店)落車, 再係個到坐K66巴士or有專線小巴入去,
報名:
1. 626MAMA(2大1細)
---我11:15a.m.右左在元朗千色店門口同妳地會合
2. 天藍 (2大1細) -- 山莊風味餐 / 健康素菜
3. 怕醜草 (3大2細)
4. lpchan(1大1細)
5. venfa (2大1細)
6. NewSnoopy (2大1細)
7.
8.

我在大棠網址睇到有以上幾個餐, 如有漏大家可加上去,
網址:http://yl.com.hk/taitong/index.htm

大宅

畀面勳章

3月份活動
午餐: 山莊風味餐 / 健康素菜 / 荔莊齋盆菜 / 鄉郊自助餐 /
野火樂
備註:青衣城可坐264M到元朗大馬路個頭(即千色店)落車, 再係個到坐K66巴士or有專線小巴入去,
報名:
4. lpchan(1大1細)
6. NewSnoopy (3大1細)-- 山莊風味餐 / 健康素菜
7.
8.

我在大棠網址睇到有以上幾個餐, 如有漏大家可加上去,
網址:http://yl.com.hk/taitong/index.htm

大宅

上星期三聯都做緊85折,唔知完咗未呢?

原文章由 天藍 於 08-3-1 12:10 發表
all mama,

昨天行個青衣城地下, 近屈人寺對出電動樓梯
附近有書展, 都有好多適合幼兒既圖書及練習,
昨天我早收工, 都係個到睇書睇成個鐘, 亦
有適合大人既小說, 烹飪書....., 大家有興趣
可以去睇下。 ...

大宅

天藍:

謝謝你的讚賞!之前無端端唔見咗張photo,真係有d"抓"頭,后來download 咗個programme先ok,不過見到阿仔張新相,都開心返。

你好細心呀!訂餐的細節都顧及到,希望21/3天氣好,一切順利啦!

原文章由 天藍 於 08-3-1 12:37 發表
Ipchan,

你仔仔轉張相好靚仔~~
我同意你講法, 真係請工人都要睇下運氣,
好心政府監官下工人d質數, 以家d工人質
數越來越差, 佢地黎到福利仲好個香港人,
我地打工仔都無佢地咁好福利, 仲要工人
唔好口講唔得, 仲要 ...

大宅

月份活動
野火樂
報名:
4. lpchan(1大1細) --山莊風味餐 / 健康素菜
6. NewSnoopy (3大1細)-- 山莊風味餐 / 健康素菜
7.
8.

大宅

626mama,
你昨日有無去工聯會個旅行呀? 我坐2號車, 唔見你, 你是咪坐5號車?

我地昨日玩到好累, 女女又是, 成日叫我地抱佢呀. 最正都是係小肥羊食任食點心午餐, d野幾好食, 我都唔是樣樣食, 一樣食到好飽. $90 一個人, 小童又唔計數, 淨是買3個大人票, 抵到爛呀.

你4月27日買左票未呀? 是咩車? 我是1號車呀.

[ 本文章最後由 Ruby521 於 08-3-3 14:32 編輯 ]

男爵府

Ipchan,

BK真係奇怪連你之前張相都無端端唔見,
真係抓頭!!!
我唔係好細心, NewSnoopy問午餐既問題
先一言驚醒夢中人, 所以問定大家再決定到
時食乜??? 我都好似你咁話希望到時天朗氣
, 唔好要改期就好啦!
我都唔知三聯做完85折未, 但我食lunch時間,
成日會經三聯書局樓下, 如我今日記得我等陣
行過望一望望下仲有無折做緊再通知你。
原文章由 lpchan 於 08-3-1 17:30 發表
天藍:

謝謝你的讚賞!之前無端端唔見咗張photo,真係有d"抓"頭,后來download 咗個programme先ok,不過見到阿仔張新相,都開心返。

你好細心呀!訂餐的細節都顧及到,希望21/3天氣好,一切順利啦!

...

男爵府

3月份活動
野火樂
報名:
4. lpchan(1大1細) --山莊風味餐 / 健康素菜
7.
8.

男爵府

Ipchan,

我頭先經荃灣三聯書局, 問個到d職員
85折個優惠做完啦!
原文章由 lpchan 於 08-3-1 17:17 發表
上星期三聯都做緊85折,唔知完咗未呢?

男爵府

各位,

邊個餐我都冇所為,
又冇時間上去睇,
我就跟妳地。
小數服從多數。

3月份活動
野火樂
報名:
1. 626MAMA(2大1細)-- 山莊風味餐 / 健康素菜
7.
8.

首頁

尾頁

跳至