跳至

首頁

尾頁

別墅

TAOTAOLEE

原文章由 TAOTAOLEE 於 07-11-16 13:56 發表
HI 一一B , axa , MANDY.Q媽:

9月初我跟葵青區攪的小學巡禮參觀過 "65網" 其中4間小學, 包括祖天, 亞斯理, 基真, 李一諤, 以下是我個人和收集其它家長意見:

1) 祖天: 校舍比較舊但設備都算完善, 校長,老師幾NICE, ...

別墅

TAOTAOLEE
謝謝你, 真係好有用

原文章由 TAOTAOLEE 於 07-11-16 13:56 發表

9月初我跟葵青區攪的小學巡禮參觀過 "65網" 其中4間小學, 包括祖天, 亞斯理, 基真, 李一諤, 以下是我個人和收集其它家長意見:

1) 祖天: 校舍比較舊但設備都算完善, 校長,老師幾NICE, ...

禁止訪問

男爵府

原文章由 TAOTAOLEE 於 07-11-16 14:31 發表

林金殿就無去過, 有D家長話唔錯, 有D就話唔好, 但嘉言在舊年12月曾經安排K.3全級同學去參觀過學校, 而且上個月尾林金殿有派老師到嘉言做交流會 (我都係上林金殿個網睇先知), 兩間學校關係應該唔錯, 萬一到時派位唔 ...

我都估佢地兩間學校關係都唔錯, 因為有年顯樂返嘉言pg年代, 有次攪"玩水party", 都係問林金殿借場, 雖然最後因為天氣cancel左, 不過估到佢地都幾fd.

你地好勤力搵料呀, 我都要加把勁先得. :D

男爵府

taotaolee,
尋晚顯樂無啦啦同我講"老師話聽日唔駛返學呀."我以為佢講笑, 就話"係咩?!"就算.
點知今朝佢又係咁同我講, 我話邊係呀, 今日要返學, 佢就話"係呀係呀" 講講下仲喊添, 問佢點解咁樣講, 佢又答唔到我, 都唔知咩事.... ?-(

乜呢排學校會有假期咩? 定係老師提過下呢類野, 佢以為今日唔駛返學?? 真係r頭, 最衰今朝趕住返工, 無見老c.

禁止訪問

男爵府

TAOTAOLEE,你啲料好正呀,多謝哂! 聽你咁講,我一於揀基真做第二志願,反正我想囡囡開心多過做女狀元。

呢個小學巡禮年年都有攪,分好多條線,所以出年你哋可以一人行一條線再夾料,可惜我要返工,無得去,所以烏sir sir,好彩你咁幫忙,抵錫。

[ 本文章最後由 Mandy.Q媽 於 07-11-16 16:53 編輯 ]

男爵府

原文章由 一一B 於 07-11-16 14:00 發表

嘩~ d料好正呀! 麻煩晒你匯報呢~

你有無睇過林金殿呀? 如果呢間ok就好喇, 因為入左呢間校車都唔駛搭.

個小學巡禮幾時先辦一次架? 我都唔知有呢樣野呢... ...

我囡囡間學校年年都喺林金殿搞畢業禮,校舍有啲殘舊,我囡囡有好多師兄師姐讀,問過佢哋功課都唔少,可能佢哋嘆慣,好多都話唔適應,問過高年班嗰啲(小五,成績比較叻)就話ok,我本來喺k2時一心諗住入呢間,因為老公話唔想呀女讀得咁辛苦,不過後來發現佢功課都唔少,最主要保良局年年差都有幾十人入咗去,咪好似保良局既延續,細個就話無所為啫,大個就唔好啦(有啲同學細個無乜點,但大大吓成績好差又好粗魯),所以我都唔會揀林金殿喺頭5名囉。

男爵府

回覆 #1 Mandy.Q媽 的文章

hello,
我都係葵芳友, 多多請教!!!

我個仔08入k1, 依家好煩, 都唔知讀哪一間好, 你地不如比d意見我, 好嗎?

聖斯德望
荃浸
荊冕堂士德

男爵府

原文章由 TAOTAOLEE 於 07-11-16 16:00 發表

HI 一一B:

學校11/26星期一是K.2全級的假期, , 因為果日下午2:30-3:30要去參觀牙科診所, 所以上午唔駛返學.

政韜K.1時間中都有比同組同學蝦, 扯頭髮扯手,篤耳仔, 之後又唔敢話比老師聽, 攪到返學唔敢入課室 ...

丫, 係啦, 我估佢聽d唔聽d, 誤會左今日唔駛返學, 呢點證明佢平時都唔係專心聽老師講啦...

其實我日日都問佢o係學校有咩做, 不過佢有時答, 有時又睬我都傻. :-( 政韜好乖呀, 肯同你分享學校d野.

顯樂12點就放學喇, 有次我放假湊佢放學, 都見有好多同學仔有份返功課輔導班呀... 因為我平時都準時收工, 所以都係留返自己教佢lu.

別墅

今早去幫囡囡交左表in亞斯理,仲即時見埋,收左佢啦,一星期內交埋留位費,唔知呢間好唔好,所以報多幾間囉!
下星期in埋中華基督教會全完幼稚園!:lol:

男爵府

原文章由 sukiwk 於 07-11-16 17:04 發表
hello,

我個仔08入k1, 依家好煩, 都唔知讀哪一間好, 你地不如比d意見我, 好嗎?

聖斯德望
荃浸
荊冕堂士德

歡迎加入。
唔好意思,我對幼稚園無乜認識,當年我都係求求期期,希望其他媽咪幫到你。

男爵府

原文章由 Mandy.Q媽 於 07-11-16 16:52 發表

我囡囡間學校年年都喺林金殿搞畢業禮,校舍有啲殘舊,我囡囡有好多師兄師姐讀,問過佢哋功課都唔少,可能佢哋嘆慣,好多都話唔適應,問過高年班嗰啲(小五,成績比較叻)就話ok,我本來喺k2時一心諗住入呢間,因為老公話唔想呀女讀得咁 ...

嘩~ 佢間學校都唔係起左好耐咋喎, 咁快就舊.... 外面睇以為都幾ok添...

功課多, 唔多o岩顯樂呢.... 又要再諗諗.

男爵府

原文章由 sukiwk 於 07-11-16 17:04 發表
hello,

聖斯德望
荃浸
荊冕堂士德

呢3間我都唔係咁熟, 只係當年大仔入k1前報過同in過聖c.

男爵府

原文章由 一一B 於 07-11-16 17:35 發表

嘩~ 佢間學校都唔係起左好耐咋喎, 咁快就舊.... 外面睇以為都幾ok添...

功課多, 唔多o岩顯樂呢.... 又要再諗諗.

校社舊都唔係問題,有啲街坊話我知,有啲高年班又煙又粗口, 雖然我都識好多好乖(同囡囡一齊學芭蕾舞),不過有得揀梗係諗諗先。?-(

男爵府

原文章由 Mandy.Q媽 於 07-11-16 17:49 發表

校社舊都唔係問題,有啲街坊話我知,有啲高年班又煙又粗口, 雖然我都識好多好乖(同囡囡一齊學芭蕾舞),不過有得揀梗係諗諗先。?-(

我o係屋企附近都未見過, 不過呢家野真係寧可信其有....

哎呀, 唔通顯樂第時要搭校車先返到學.

禁止訪問

男爵府

原文章由 TAOTAOLEE 於 07-11-16 18:00 發表

嘩! 小學生又煙又粗口, 好恐怖呀, 我平時夜晚7:00放工經過學校附近, 見到高班D學生表現真係幾粗魯嫁, 又要重新考慮先.

嗰個街坊睇到我囡囡大,苦口婆心叫我唔好揀林金殿,揀祖天好d,佢話上年有人拍門都拍到入,有個同囡囡學琴既同學一門三傑都係讀祖天,佢媽咪話幾好,不過無詳細傾,吓次再問吓佢先。

而家我好似儍人咁周圍問人,怪只怪囡囡k2時聽老公講,一心諗住入林金殿,無乜問人,而家臨急抱佛腳:-( 所以你哋而家做定資料搜集啱嫁啦,慢慢問,無咁傍惶。

別墅

聽完taotaolee報料之後, 我對祖天都有意思, 但係知唔知祖天派中學係點呢, 我好似好 張 小學都未定又諗中學

別墅

MANDY. Q媽

講開學琴, 你囡囡係邊度學? 我諗住係新都會青苗, 唔知得唔得呢, 又係果句未報, 睇定D先, 你知小朋友3分鐘熱度

首頁

尾頁

跳至