醫護健康

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

crystal媽咪 發表於 19-12-7 07:49
好耐冇見這post浮上來
也忙到癲
家人退化問題我覺嚴重左,連帶脾氣也大左。現等醫院再轉介上堂,之前上左 ...

真的辛苦你了。
在中心做仲好,多人熱鬧點可能肯玩下。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

MM2005 發表於 19-12-7 17:58

真的辛苦你了。

我都叫曬救命

翡翠宮

crystal媽咪 發表於 19-12-7 18:01
我都叫曬救命
明明有兄弟姊妹,但係全部嘅責任落曬喺我度,訓練、覆診、入院……甚至照顧,寫做緊急聯絡人 ...

你沒上班所以靠你?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

MM2005 發表於 19-12-7 18:02
你沒上班所以靠你?

唔係

翡翠宮

crystal媽咪 發表於 19-12-7 18:07
唔係
我有返工(可靈活調動),家人話我做事細心有耐性,當然兄弟姊妹的態度(時而呼喝、時而黑面)也令家人唔 ...

唉,咁你就更加辛苦,做兄弟姊妹應該幫手嘛。
我覺得你好有耐性,所以你較易同長者相處。
無計啦,大家相就一下。

寶石宮

MM2005 發表於 19-12-7 18:12
唉,咁你就更加辛苦,做兄弟姊妹應該幫手嘛。
我覺得你好有耐性,所以你較易同長者相處。
無計啦,大家相 ...

兄弟姊妹(應該)幫手
多謝有樹洞呻吓

翡翠宮

crystal媽咪 發表於 19-12-7 18:22
兄弟姊妹(應該)幫手 ,曾經都好有耐性。而且開始磨滅曬我的耐性。
到我真係忙(家人檢查後要出 ...

呻一呻,好益身心

寶石宮

MM2005 發表於 19-12-7 18:43
呻一呻,好益身心

係,好少呻。明眼人都睇倒,不過費事講出來
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

爸爸向來都不愛上長者中心. 為了吸引他去日託中心, 我們與社工訛稱是上班, 賺錢…感謝中心人員的配合, 爸爸真的以為自己上班, 每日工資為十元. 他(以為自己在六十年代)很心, 滿意自己每月有三百元工資!
他間中會追問幾時出糧~ 今個月, 我給他六百元, 出雙糧, 他超級開心. 真的好似好朋友收到禮物咁開心.
我們家人也很開心.

寶石宮

daddy999 發表於 20-1-24 13:50
爸爸向來都不愛上長者中心. 為了吸引他去日託中心, 我們與社工訛稱是上班, 賺錢…感謝中心人員的配合, 爸爸 ...

雖然欺騙,不過呢個方法令到佢肯去老人中心真係好好,又有職員配合。氹老人家有時都好吃力、勞心勞力……不過最緊要令到佢地有改善或者減低退化跡象
我嘅方法係一齊去,我去做義工,捉埋佢一齊去做運動,認識多啲人,參加唔同嘅活動等個人冇咁負面

daddy999    發表於 20-1-30 20:37

大宅

爸爸分不清時間,經常在半夜遊走,更試過半夜自己開門出走…所以我們把屋內所有鎖匙收起來。媽媽早起床,爸爸為了出門,竟狡猾地誘導媽媽開門給他,並說給媽媽5元作報酬﹗媽媽當然不理他,閃手閃腳獨個兒的出門去晨運!
不時,爸爸會鬼祟地嘗試在客廳找鎖匙…
爸爸又會叫我放他走,又話要報警,告我禁錮他﹗幸好他現在不懂打電話…
經一段時間互相訓練,雖然他未必記得我,但他相信我…臨瞓前跟他講明早出門時間,再寫埋大字報放係檯面…如他早起,我開電視俾佢睇,漸漸他也跟了我編排的時間表。
當然爸爸不時會混亂發罕脾氣,但建立互信是很重要一環。我亦經常告訴自己和家人要輕鬆面對,就當爸爸是無知的小朋友,那就比較容易明白、接受爸爸的行為。
又回想起

寶石宮

daddy999 發表於 20-3-16 22:27
爸爸分不清時間,經常在半夜遊走,更試過半夜自己開門出走…所以我們把屋內所有鎖匙收起來。媽媽早起床,爸 ...

同住,如有家人就可輪流幫手照顧,不過都好辛苦

daddy999    發表於 20-3-31 00:07

大宅

.

翡翠宮

daddy999 發表於 20-1-24 13:50
爸爸向來都不愛上長者中心. 為了吸引他去日託中心, 我們與社工訛稱是上班, 賺錢…感謝中心人員的配合, 爸爸 ...

你好叻啊!
上班 呢個真是好方法

daddy999    發表於 20-4-25 15:17

大宅

患者病情變化不定,有時爸爸好開心,自己唱歌,手舞足動,這是我和他生活80多年都未見過,我覺很有趣便用手機攝錄下來。之前為他拍照片、生活片段,給他回看時,他都不認得自己,並表示相中人老態畢展,不太喜歡。
但回看他的唱歌片,他便感到開心,縱然我唔肯定他是否認得片段中人,但至少每次都令他感到開心,很奇妙!

禁止訪問

寶石宮

elain1213 發表於 20-5-14 09:43
雖然腦退化好常見 但唔去醫會惡化得好嚴重 之前爺爺記性開始差(emoji) 手腳開始唔靈活 朋友轉介之下去左syn ...

家人都有腦退化嘅問題
之前就係老人中心上堂或者做訓練、做一啲運動,不過而家暫停左幾個月
最快可能都要7月先可以再開始

寶石宮

daddy999 發表於 20-4-25 15:32
患者病情變化不定,有時爸爸好開心,自己唱歌,手舞足動,這是我和他生活80多年都未見過,我覺很有趣便用手 ...

有治療師教睇返以前嘅物品、圖片都可以幫助記憶

禁止訪問

男爵府

hker 發表於 19-7-22 21:52
忙鬼c 我!

針對元朗呢,我今早接電話接到現在(問候我,不是粗口問候呀!哈哈!) 很心痛香 ...

請問你在那裏讀保健員?我都要增進我護老知識,洗傷口嗰啲我都係喺youtube度學防壓瘡都係。

首頁

尾頁

跳至