興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 有電腦問題解決唔到?

aio-compute :

我部電腦有一部 CR-RW 同一部 DVD-RW,有時就得,有時一入只碟入去就 hang 機,兩部碟機都係咁,會係部碟機問題定driver 問題呀?唔該。

newdad

複式洋房

嘗試拔除cdrw...一台電腦用兩部碟機需要火力強一點的火牛才推到...而兩台碟機共用同一IDE亦很容易發生上述問題~
請點選 AIO-COMPUTER 的個人資料查看詳情 近期為了全心全意整頓位於大埔富亨的電腦鋪,很少時間上來 :-x

別墅

aio-compute:

試試先,唔該晒

複式洋房

唔使客氣...

請點選 AIO-COMPUTER 的個人資料查看詳情 近期為了全心全意整頓位於大埔富亨的電腦鋪,很少時間上來 :-x

複式洋房

hi, aio-compute,

唔該晒你o既解答呀! 但係我部電腦近這兩日變得好遲鈍, 打一個字都要等幾秒先出, 我o係 NAV 掃描過, 有5個file有風險, 其中兩個已經刪除, 但係有三個刪除失敗, 分別係這三個(deskipn.dll, fshook.dll, Run.dll), 個威脅名稱係 (Award.PigSearch), 同埋o係"隔離所"果度有一堆"備份項目", 洗唔洗理佢呀?

依家好慘呀, 點算呀? :-(

thanks a lot!

aio-compute 寫道:
1) 首先要知道你睇的網係邊個...你嘗試睇你提及會變大縮小的網頁時按一下IE的 檢視-->字形-->看看字形大小...
兩個網站都睇下係咪用緊適中OR會變左

2) 中左毒..很多事情都唔正常...清除病毒後再試下上網啦...有機會係中左木馬,小心佢截左你所有上網的資料...

複式洋房

依你個情況...真係有機會中左木馬病毒喇

NAV 未必掃得晒所有毒o架...用多兩個掃
加埋spyware先夠!!!

通常都會用幾隻程式掃一次...再用spyware除木馬的 (詳情省略)

隔離左個file唔代表清除到個毒的~

PigSearch係果d「鍵盤側錄程式」 ( Keyloggers)/「畫面擷取程式」( Screen scrapers )..以下係你中的木馬資料...

"igSearch is an adware which monitors the search strings of the user and displays advertisements or search links based on the keywords searched."

複式洋房

我已經用左NAV同NOD32掃左一次, 夠唔夠呀?
spyware即係咩呢?

唔該晒!

侯爵府

Help!
我部notebook個dvd rom打開唔到. 有咩辦法. 買左2個月咋.洗唔洗攞返去整?????

複式洋房

好難答你夠唔夠...你掃完睇下電腦仲有無你講的問題啦

spyware係專用黎清除木馬的程式
有別於普通antivirus...

不過好多antivirus都已經包埋了

複式洋房

Super-Man 寫道:
Help!
我部notebook個dvd rom打開唔到. 有咩辦法. 買左2個月咋.洗唔洗攞返去整?????

梗係要即時拎番去啦...唔好自己整唔係會void你的warranty

大宅

Super-Man 寫道:
Help!

你見唔見有個好細0既孔呀, 係用0黎 Re-set 部 ROM 0架,
你試下用之針吉吓睇吓得唔得...
:tongue: :tongue:
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

複式洋房

如果經常都要篤呢個reset制先出到
真係趁早拎去整下

侯爵府

用reset制得啦.
暫時都無問題, 我諗經常發生都會攞返去整.
唔該哂.

複式洋房

客氣了^^

男爵府

環保接龍勳章

我部機個總制接觸不良,若找啱位就可以開到機,但係若一拔咗線後再插就好難先插到,早兩日俾個仔拔咗條線,而家無法插得番,開唔到機,係咪應該要買過部機呢?咁買砌機定廠機好呢?我一向用開廠機,都好少話壞機,好多人又話砌機會更好,冇咩提意啊?謝謝!
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

複式洋房

機箱的開關制爛左唔代表電腦報銷...內裏零件應不會有影響
但要換過機箱都幾麻煩...而且廠機的機箱係特別設計...未必買到個適合你現有的零件的機箱...

由讀書時期至做野...我都建議自行組裝電腦...中肯d講句
自行砌機好處:
1)方便日後作任何更新(好似你個case咁...出去買個case~$200..自已換便可以, 但廠機一定要你入廠攪...費用仲貴)
2)就算俾人砌都平過套機
壞處:
1)要識自己/朋友砌
-----
廠機當然有巿場買套機啦, 好處:
1)唔識電腦...
2)成套廠機係一set...好似靚d~
壞處:
1)貴..
2)家陣有好多仲靚仔的款俾自己砌e.g. 骰仔電腦...夜光led等等

如有需要可聯絡作報價

別墅

請教本人在china 員買了部 M P 4,想放在電腦 D 歌過去和放電影過去,應該怎樣做?請指教. THANK YOU !
我有兩位小朋友,一個boy 7 歲,一位girl 4 歲.

複式洋房

你的問題太...難明
你是否想將電腦中的資料eg mp3, movies等過到落你部mp4/pmp度?

看看說明書...正常會提供一條usb連接線給你連接至電腦...再依照本身附送之軟件(或不需)...直接傳送便可

p.s. 大陸買的可能是...假的

大宅

aio-compute 寫道:
機箱的開關制爛左唔代表電腦報銷...內裏零件應不會有影響
但要換過機箱都幾麻煩...而且廠機的機箱係特別設計...未必買到個適合你現有的零件的機箱...

由讀書時期至做野...我都建議自行組裝電腦...中肯d講句
自行砌機好處:
1)方便日後作任何更新(好似你個case咁...出去買個case~$200..自已換便可以, 但廠機一定要你入廠攪...費用仲貴)
2)就算俾人砌都平過套機
壞處:
1)要識自己/朋友砌
-----
廠機當然有巿場買套機啦, 好處:
1)唔識電腦...
2)成套廠機係一set...好似靚d~
壞處:
1)貴..
2)家陣有好多仲靚仔的款俾自己砌e.g. 骰仔電腦...夜光led等等

如有需要可聯絡作報價

個電源插係跟隻火牛0架!
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

複式洋房

嗯...
一時解錯以為係機箱開關添...

多謝提醒...(太忙做到頭昏眼亂 )

首頁

尾頁

跳至