影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

多謝各位支持....

原帖由 Monty 於 10-2-15 21:38 發表
我,我老公 & cherry都食到豎哂手指公~

伯爵府

我舅父2個女, 一個中一, 另一個中四, 咩台劇/韓劇/日劇都睇...

睇才同佢講海派, 佢地熟過我...小豬羅生門既歌全部有

另, 老公家姐2個女, 都係睇完海派成了小豬粉絲, 睇黎我已降呢跟她們一齊講海派好開心..

原來第9位新成員可以係我姪女, 佢今年讀St Marry, 佢連咩賴著你都睇得好貼..佢咩書都睇, 屋企既小說好齊...上至金x, 下至書局十大暢銷書...佢偏愛英文書, 我借了十本回家, 包括福爾摩斯全集

R,

剛才去舅父家拜年, 原來"他是我的命運"之前送了入佢倉, 今日拎番, 下次比你...

原帖由 cheapbombom 於 10-2-15 21:48 發表
TW,

終於睇完海派, 簡單講, 11-14集劇情無咩邏輯可言..
最後薛海消失了, 換回一個草菇頭林達浪...
對, 11集是高潮, 劇雖爛, 卻騙了我不少眼淚...

琥珀宮

咁奇?!係我問題,定係你顯示方面有問題?

原帖由 Monty 於 10-2-15 21:39 發表
睇5到.....

伯爵府

我都係, 比MagDog感染左, 99%會開聖雪

原帖由 SandyKL 於 10-2-14 23:58 發表
仲諗緊下一齣煲邊齣劇,好苦惱!

伯爵府

BNG,

下一站播完未? 衰鬼啊叔話有又未有....所以聖雪要插隊..
都好, 台劇太爛, 轉一轉channel先...

原帖由 cheapbombom 於 10-2-15 22:00 發表

琥珀宮

呢一齣係喜劇都睇到喊?你地一個二個都感情豐富。

原帖由 Monty 於 10-2-15 21:41 發表
睇緊ella套新劇"就想赖着你",睇到我 ~

伯爵府

MagDog,

聖雪今晚開張, 你係咪有一個用英文寫既blog?
比條拎黎啊...

翡翠宮

cbb,
年糕我還未食..明天才食..
但蘿蔔糕我食你round one, two 和 我aunt做的..你round2是最好味的..yes, indeed..

大年初一拜年去到好零晨..但好開心..
本來大年初一晚破天荒有張學友在atv的"張學友的音樂世界" 和 cable的"學友音樂起義" atv的錄起了, 超讚, 但cable有1個鐘讚到極點..
想跟你們分享學友最新大碟的"private corner"中我最愛之一"12個音" unplugged jazz live performance..雖然學友的新碟在這裡bk和一些forum的評價壞多於好..有些還有惡言attack. 我是歌迷雖然有點不開心, 但在其他serious的樂迷樂評中, 評價是蠻不錯的..還有他的新大碟銷量好似去到40,000張..好encouraging.
好啦..我只post part5, unpluged 部分..(其實part1-4 interview部分也好有趣)

原帖由 cheapbombom 於 10-2-15 09:49 PM 發表
多謝各位支持....

珍珠宮

拍《 機械夢情人》?孔侑演 好想睇

珍珠宮

我今日年初二先知道magdog手機上4個公仔原來係原來是美男的4子

翡翠宮

大年初一張學友的家庭有個習俗.就是兒女要向父母下跪和叩頭..so他和他太太和女兒們要向老人家行大禮..而他的女兒們又要向他倆夫婦行這樣的禮, 他說他的女兒有少少不太肯, 但都要做,因為是家族的tradition..

我家, 如果我沒有笨手笨腳打爛東西已經維持到一個好的tradition了..

珍珠宮

兒女要向父母下跪和叩頭..

我有個fd家庭也是 聽落蠻不錯 但我家連迥年氣氛都無乜 所以都無謂搵d細黎攪

琥珀宮

第11集都仲可以接受,第12集真係不知所謂,係火場都水深火熱,薛海仲俾舊木責住,千鈞一髮,兩個仲係度談情說愛,講一大番情話。

明明薛海冇撞到個頭,去到醫院包住個頭,昏迷醒番仲攪野,台北醫院咁落後,病人床冇叫人鐘架?要寶茱出去叫人,算佢冇勒,一個昏迷剛醒既病人,可以落床走左去,仲要行得咁快,健康既人都唔夠佢快,"著"一聲就離開醫院消失,真係頂瓜瓜,康復之速度真無言。

到果場綁票,邊有綁匪俾人見哂個樣架,唔係即興綁架,係有計劃架,大佬!

仲有薛海大姐既反應,我以為拉唔到佢個朋友陳潤發,佢自己招個綁匪番黎,陳寶茱救番佢細佬,多謝都冇句,仲要想打佢,鬧陳寶茱係倒楣鬼,睇到呢一度,我不禁想起《家門》江石阿媽,佢都迷信,江石受傷,佢都有埋怨丹雅,但事件發展落去,佢都講道理,冇呢位大姐咁野蠻,我地中國人唔係講禮義架咩?mouth:

原帖由 cheapbombom 於 10-2-15 21:48 發表
TW,

終於睇完海派, 簡單講, 11-14集劇情無咩邏輯可言..
最後薛海消失了, 換回一個草菇頭林達浪...
對, 11集是高潮, 劇雖爛, 卻騙了我不少眼淚...

琥珀宮

我諗你會覺得《聖雪》好睇,因為聽聞齣劇幾多喊既場面,而且有高修及韓藝瑟兩位好演員。

原帖由 cheapbombom 於 10-2-15 22:00 發表

琥珀宮

我老公阿哥兩個女又係睇《海派》睇到欲罷不能,佢兩個女一個13歲,一個18歲。我喜歡第7集,薜海係辦公室,面對陳寶茱時既分身演說,好卡通但一D都唔誇張。

原帖由 cheapbombom 於 10-2-15 21:55 發表
我舅父2個女, 一個中一, 另一個中四, 咩台劇/韓劇/日劇都睇...

睇才同佢講海派, 佢地熟過我...小豬羅生門既歌全部有

另, 老公家姐2個女, 都係睇完海派成了小豬粉絲, 睇黎我已降呢跟她們一齊講海派好開心..

原來第 ...

翡翠宮

所以是家庭習俗/tradition...最重要是身體力行, 自己父母,沒有對他們的父母行大禮, 最年輕的一代又怎樣會buy呢?

原帖由 好姨 於 10-2-15 10:16 PM 發表
兒女要向父母下跪和叩頭..

我有個fd家庭也是 聽落蠻不錯 但我家連迥年氣氛都無乜 所以都無謂搵d細黎攪

琥珀宮

MagDog,

今朝商台查小欣個節目《查篤撐》,請左張學友上去訪問,有講佢呢一張"rivate corner"大碟製作既事,查小欣問佢完成後,第一個俾邊個聽,佢答除左工作人員之外,係佢老婆羅美薇,佢老婆話唔鍾意,佢再加上話羅美薇唔係佢歌迷,唔喜歡佢唱既歌,查小欣都覺得奇怪。

第二個係佢兩個女,佢話細女俾大女影響,大女話邊首好聽,佢又會跟住話果首好聽。

佢話佢自己在圈中朋友唔多,其中有曾志偉及梁朝偉,與佢兩個時通短訊,咁查小欣話曾志偉話張學友寫長瀨瀨文言文俾佢,睇黎佢與曾智偉都真係幾老友,因為《72家租客》都係曾智偉搵佢拍既。

張學友話想演舞台劇,如果係類似《雪狼湖》咁既場面,我都會去睇。

查小欣都講話呢隻"rivate corner"銷量幾好,張學友有唔少張粉,一人買一隻都唔慌會蝕本,況且樂壇實力派所餘無幾,佢隻碟賣得係意料中事。

對於批評張學友既人,又未必係惡意攻擊,各歌入各耳,爵士唔係人人接受到架,大家口味唔同啫。

原帖由 MagDog 於 10-2-15 22:05 發表
cbb,
年糕我還未食..明天才食..
但蘿蔔糕我食你round one, two 和 我aunt做的..你round2是最好味的..yes, indeed..

大年初一拜年去到好零晨..但好開心..
本來大年初一晚破天荒有張學友在atv的"張學友的音樂世界" 和 ...

翡翠宮

SANDYKL,
oh..惡言中傷..你可能沒有看過吧...有些人說盡難聽又沒有根據的comment, 如投資失敗侷住重出江湖, 忘恩負義對tvb, 扮大佬話support香港樂壇為什麼出碟才出來, 香港唱jazz又不是他第一人, 扮黑人..評論是無論是正面和負面一定需要, ..作為公眾人物是有心理準備和應該appreciate..
我當然不會逐一去反駁.. 這個世界沒有可能有一個人可以去please所有人.. 但當用常理和這個人平時的行為來推斷, 都不太成立..

原帖由 SandyKL 於 10-2-15 10:49 PM 發表
MagDog,

今朝商台查小欣個節目《查篤撐》,請左張學友上去訪問,有講佢呢一張"rivate corner"大碟製作既事,查小欣問佢完成後,第一個俾邊個聽,佢答除左工作人員之外,係佢老婆羅美薇,佢老婆話唔鍾意,佢再加上話羅美薇唔係佢歌 ...

伯爵府

我之前講過海派故事橋段似<放羊的星星>, 睇埋12集, 直頭啤一聲...

放羊的星星又係講女1男1重遇後點都係無得猛, 就係一場大火男1女1係火場情情塔塔咩要死一齊死...男1冒死相救又係差點葬身火海

一模一樣, 前後幾年搏人無睇過/唔記得劇情...

如果比我重頭簡, 我都選擇要睇, 因為第7-11集已值回票價...從來無抱任何期望去睇反而有少少收鑊

原帖由 SandyKL 於 10-2-15 22:22 發表
第11集都仲可以接受,第12集真係不知所謂,係火場都水深火熱,薛海仲俾舊木責住,千鈞一髮,兩個仲係度談情說愛,講一大番情話。

明明薛海冇撞到個頭,去到醫院包住個頭,昏迷醒番仲攪野,台北醫院咁落後,病人床冇叫人鐘架? ...

伯爵府

TW,

今日舅父2個女極力推荐<愛就宅一起>, 佢叫我一氣呵成....大東好Q...
佢有DVD所以拎左回家...有d興趣睇近期持續降呢反而發屈到真興趣...

首頁

尾頁

跳至