興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

呢張好囡仔FEEL , GOOD
有晒姿勢, 好似 D MAGAZINE 相

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 chloepapa 於 08-4-4 00:20 發表

Thanks~~~!
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

男爵府

好媽媽勳章

simar,

oic~ 原來妳地又去了玩, 荔枝角公園我都去過兩次, 唔係好覺有d 石"lone" 果d佈景既???

KnN囡囡果張豬嘴相好得意呀~

男爵府

報到~!

不過相可以POST!!!

男爵府

原文章由 chloepapa 於 08-4-4 00:20 發表

YES~! 呢張好有少女feel, 影得charlotter好靚女!!!

男爵府

原文章由 stephenietam 於 08-4-3 22:21 發表

好靚呀, 好似postcard咁呀~ Ee... 攪到人心郁郁玩micro..

反而係攪到我心郁郁想轉倍ff機, 我好like果d散景呀~!

micro lens用o黎影人O 唔 OK ka?

我有支50 1.4換支 100mm 2.8 好唔好呢?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你好似好耐都冇 post 相啦
原文章由 pakyu0429 於 4/4/2008 09:42 發表
報到~!

不過相可以POST!!!

版主

pakyu ma,

而家星爺都knn都唔係用 FF 機, Canon 又未公報 5D 後繼機
都係用住 40D 先

用微距鏡, 用來影人, 會好多 detail, 只怕臉上之瑕疵影晒出來

我當初買 105mm 都係貪佢可以作人像鏡 (代替 85mm f1.8), 又可以玩下微距

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 chloepapa 於 08-4-4 10:43 發表
pakyu ma,

而家星爺都knn都唔係用 FF 機, Canon 又未公報 5D 後繼機
都係用住 40D 先

用微距鏡, 用來影人, 會好多 detail, 只怕臉上之瑕疵影晒出來

我當初買 105mm 都係貪佢可以作人像鏡 (代替 85mm f1. ...

Yes, 我荔枝角公園o的相大部份都係用 105微距鏡影.....

贊成 50/1.4 換 100微....

[ 本文章最後由 Simar 於 08-4-4 11:06 編輯 ]
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 Sonic 於 08-4-4 10:04 發表
你好似好耐都冇 post 相啦

係啦... 我要見下 Pakyu....

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 pakyu0429 於 08-4-4 09:50 AM 發表

反而係攪到我心郁郁想轉倍ff機, 我好like果d散景呀~!

我? 我部d2x唔係ff機黎嫁, 星爺果部都唔係ff. 1.5x 嫁
我唔贊成你咁樣換, 始終100mm 唔方便, 買多枝喇.
50/1.4換35mm f2 喇

子爵府

原文章由 pakyu0429 於 08-4-4 09:50 發表

FF 同散景有無關系故wor. 想要靚散景, 買支靚鏡實際d.

禁止訪問

醒目開學勳章

版主

幾好呀!
影背光相, 有無用 spot metering 同開 D300 之 Active d-lighting ?

侯爵府

jac
阿仔張相好sharp, 好清, 好靚

原文章由 jacqueline_law 於 08-4-4 22:55 發表
hihi...
今日去左黃金...好多人呀...
http://i23.photobucket.com/albums/b374/jacqueline_law/20080404/DSC_3212.jpg
http://i23.photobucket.com/albums/b374/jacqueline_law/20080404/DSC_3008.jpg
好多相 ...

侯爵府

active d-lighting 可以後加架. 我買左本d300 書, 而家睇緊.

原文章由 chloepapa 於 08-4-4 23:58 發表
幾好呀!
影背光相, 有無用 spot metering 同開 D300 之 Active d-lighting ?

子爵府

原文章由 MomMom 於 08-4-5 00:03 發表
active d-lighting 可以後加架. 我買左本d300 書, 而家睇緊.

影raw就好多野都可以用NX來後加. 除左光圈, iso, 快門同構圖. :lol

快d玩熟d啦, 你就會知我點解鍾意D2X/s.

大宅

原文章由 MomMom 於 08-4-5 00:03 發表

Hi,

D-lighting 可以在 NX 後加, 不過 active D-Lighting 就只有 body set了....因為會影響exposure....

jac,

你D 背光相可以在 NX攪, 會靚好多....

侯爵府

好好, 今日部imac 送左黎啦, 好開心, 好期待我能夠成功"徵覆"mac 同nx. 我會努力.

原文章由 軍魁星 於 08-4-5 00:31 發表

影raw就好多野都可以用NX來後加. 除左光圈, iso, 快門同構圖. :lol

快d玩熟d啦, 你就會知我點解鍾意D2X/s.

侯爵府

Apple 既marketing and service 真係好好, 要係度讚讚佢地先. packing又精緻,又靚.我以為日本仔先會咁,原來美國佬都得.
希望無讚錯啦.

首頁

尾頁

跳至