興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

多謝各位指教.
即係下次再有呢D情況下.
就+曝光補償.
就塊面好D啦.

呢張都好得意.

[ 本文章最後由 fannyyug 於 07-10-17 12:31 編輯 ]

男爵府

BK Milk勳章

再請教, 博物館影.
如用內閃,唔係好靚,呢張係用"" MODE
加唔知幾多ISO . 都係個人好黑,但就影到亞囡按鍵著燈.

別墅

原文章由 fannyyug 於 07-10-17 12:33 發表
再請教, 博物館影.
如用內閃,唔係好靚,呢張係用"" MODE
加唔知幾多ISO . 都係個人好黑,但就影到亞囡按鍵著燈.
http://farm3.static.flickr.com/2060/1595183572_f723cee764.jpg?v=0 ...

買左50/1.8未 ?第一次用肯定好開心,約$650.00.
Lincoln BB

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 Lincolnmama 於 07-10-17 12:38 發表

買左50/1.8未 ?第一次用肯定好開心,約$650.00.

買左啦。不過去澳門我無拎,只係拎KITSET。 
不過我有個問題就係。
50/1。8 無得ZOOM。
KITSET果支有。
我拎KIT都可影到50/1。8既效果是不是。

大宅

原文章由 fannyyug 於 07-10-17 12:48 發表

買左啦。不過去澳門我無拎,只係拎KITSET。 
不過我有個問題就係。
50/1。8 無得ZOOM。
KITSET果支有。
我拎KIT都可影到50/1。8既效果是不是。 ...

Kit 果支得 f3.5-5.6,
淺景深(主體清/背景朦)既效果唔會明顯.
如果同 DC 比,已經好掂.
當然,50mm 定焦會麻煩小小.
不過佢有 f1.8 (^^
如果唔諗住買3千多元既變焦副廠鏡(f2.8),
or 6千多既變焦 Canon f2.8鏡
50mm/1.8平平地絕對唔會買錯.
最多係麻煩d 既遮.

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 rossikwan 於 07-10-17 14:27 發表

Kit 果支得 f3.5-5.6,
淺景深(主體清/背景朦)既效果唔會明顯.
如果同 DC 比,已經好掂.
當然,50mm 定焦會麻煩小小.
不過佢有 f1.8 (^^
如果唔諗住買3千多元既變焦副廠鏡(f2.8),
or 6千多既變焦 Canon f2.8鏡
50mm/1.8平 ...

原來係咁,我見多野拎,所以一支走澳門先咋.
無拎50mm/1.8 出去.

侯爵府

原文章由 Simar 於 17/10/07 10:56 AM 發表

wide /唔wide 其實係講個 angle, 你支 kit lens 17mm 叫做 wide end, 你可以企都好近都影到一堆人, 唔夠wide o的鏡頭 e.g. 35mm 以上, 你想影哂同一堆人就要企到好遠啦.

簡單講你 zoom 得越遠就越唔 wide ( 即係 ...

咁點解要x1.6 (for 400d)?

我聴過您地講係關以前d菲林機事~??~~(not sure~~)
愛是恆久忍耐......

大宅

原文章由 fannyyug 於 07-10-17 14:33 發表
原來係咁,我見多野拎,所以一支走澳門先咋.
無拎50mm/1.8 出去.

咁細支,帶左先啦.

子爵府

醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章

CANON既入門機全部要X1.6, 5D就FULL FILM(一格飛林), 1D就X1.3, 因COMS SIZE 唔同
即係一支好正既135鏡係5D好好反, 放入400D就變左216, 好難用

我開始唔知自己講緊乜

原文章由 新紮媽媽 於 07-10-18 02:39 發表

我聴過您地講係關以前d菲林機事~??~~(not sure~~)

[ 本文章最後由 xanax1mg 於 07-10-18 14:36 編輯 ]

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 rossikwan 於 07-10-18 14:07 發表

咁細支,帶左先啦.

就係無拎,都ok !

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你本User Manual Page172有講 Image Conversion Factor,
因為個好多DSLR 既 image sensor 比 35MM 菲林細, 所以只會記錄中間一部份的映像, 同35MM 菲林比, 就好似用左較長焦距(X1.6)鏡頭影出來的影像.

想像你有一幅4R相片, 你用一個黑色框cover 四邊, 再將中間所見的影像放大到4R, 如果你唔知幅相放大過, 會以為幅相用長鏡影出來.

原文章由 新紮媽媽 於 07-10-18 02:39 發表

[ 本文章最後由 clpapa 於 07-10-18 15:08 編輯 ]

大宅

原文章由 clpapa 於 07-10-18 15:01 發表
你本User Manual Page172有講 Image Conversion Factor,
因為個好多DSLR 既 image sensor 比 35MM 菲林細, 所以只會記錄中間一部份的映像, 同35MM 菲林比, 就好似用左較長焦距(X1.6)鏡頭影出來的影像.

想像你有一 ...

http://en.wikipedia.org/wiki/Crop_factor

侯爵府

rossikwan ,clpapa,

唔該晒您地先~~
我要再study 下~~而家有d 亂~~
仲係唔係好明~~~
愛是恆久忍耐......

首頁

尾頁

跳至