興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

Re: 想買單鏡反光机,請比d意見.....

因為之前用 fujifilm s3pro, 部機的功能係差d, 當時nikon 只有D200 係好d, 但要賣成萬四蚊, 重要無貨, 所以咪轉canon lol, 點知用canon 至知佢真係一般, 閃光燈系統比nikon 差幾皮

D80 係一千萬象素, 但其實一千同八百, 甚至六百, 一般用分別不大

版主

18-70 係由wide至中距, fit 日常大部分用途

50mm f1.8 影人咪有"前清後矇"lol

大宅

請問nikon D50 kit set 係跟邊支鏡呀? 仲有乜野跟呀? 謝謝

版主

D50 跟機之 kit lens 係18-55, 支鏡好膠下
都係買D50 淨機加支 18-70mm($1,960) 鏡好d

大宅

chloepapa ,
你好, 我係新手, 主要想影小朋友前清後濛的效果, 應該買canon 350d 好還是nikon d50好呢? 係咪一定要配返自己牌子的鏡頭? 18-70mm 可以影到我想要的效果嗎? , 現在市價是多小 , 謝謝

伯爵府

chloepapa

如果, 一千同八百象素, 甚至六百, 一般用分別不大

Q1) 咁會唔會買 lower grade 既 D50 body + 18-70mm
($1,960) 鏡好d D 呢 .

Q2) D50 係幾多象素 +

Q3) 同上Q1....D50 Body + 18-70 mm 咁即係大約幾 $$

Q2) 仲有 ~~ 邊度買好呀

Q3) NIKON 有無 Course 上 for 初學呢

tks

chloepapa 寫道:
因為之前用 fujifilm s3pro, 部機的功能係差d, 當時nikon 只有D200 係好d, 但要賣成萬四蚊, 重要無貨, 所以咪轉canon lol, 點知用canon 至知佢真係一般, 閃光燈系統比nikon 差幾皮

D80 係一千萬象素, 但其實一千同八百, 甚至六百, 一般用分別不大

複式洋房

kitty&mimmy 寫道:
chloepapa ,
你好, 我係新手, 主要想影小朋友前清後濛的效果, 應該買canon 350d 好還是nikon d50好呢? 係咪一定要配返自己牌子的鏡頭? 18-70mm 可以影到我想要的效果嗎? , 現在市價是多小 , 謝謝

350d已停產......d50又出左好耐.............
不如,..............試下新野

版主

D80 比 D50 真係高成級以上
$$$可以的, 買D80 好d

350D 出邊都無咩貨, 400D 又只是350D改少少

nikon 支18-70 係range 好夠, 但影到淺景深 (前清後矇)未必得, 最好買支50mm f1.8 $690左右

nikon 無course 俾你上

伯爵府

chloepapa

下.....NIKON 無 course 上....

咁我呢 D 初哥米死得....點學玩呀 :-( :-(

想問咁係米出
NIKON BODY + 50mm f1.8
好過
NIKON BODY + 18-70

可唔可以話我知有咩分別呀 ???

咁....Nikon 17-85lens $1,960 又有咩分別呀

TKS
chloepapa 寫道:
Canon 400D $5,500 + Tamron 17-50 lens $2,780
Nikon D80 $6,900 + Nikon 17-85lens $1,960

版主

18-70 係zoom鏡, 可zoom 前zoom 後
50mm f1.8 係定焦鏡, 無得zoom, 要人肉zoom, 自己走前走後
用支50mm 係好易影到淺景深, 但如果仔囡成日走, 用zoom 會好d
通常買一支zoom, 一支50mm 玩下先

男爵府

chloepapa

你好勁呀, 玩過咁多部機!

是阿, 我都諗個價應該會跌(而家出便賣緊都仲係炒價), 由其是10月頭! 我諗多小都會跌d!

"$$先決"模式下, 唔差在等多幾星期...

50mm定焦仲諗緊入f1.8 or f1.4, f1.8就勁抵玩, 幾舊水真係超值, 但又怕買左日後又成日心思思諗住支f1.4......, 你覺得如何?

mansonwai

係呀, 我想上dslr好耐架喇, d80出左到而家, 呢個月以黎都有做功課, 狂咪論壇, 綜合各方意見, d80表現實在出色(以呢個價錢黎講), 值得去馬!

大宅

f1.4 和 f1.8 有乜分別呀? sorry ,咁多問題

伯爵府

嘿嘿

妳係另一隻魔鬼.....
我係度林緊邊度買......
因為想要有分期....無咁肉赤.

如果唔分期, 邊度買好 D & 平 D 呀

Mandy
嘿嘿 寫道:

mansonwai

係呀, 我想上dslr好耐架喇, d80出左到而家, 呢個月以黎都有做功課, 狂咪論壇, 綜合各方意見, d80表現實在出色(以呢個價錢黎講), 值得去馬!

版主

50mm f1.8 同 f1.4 之分別在於鏡身構造, f1.4 係金屬成份多好多, 鏡片亦多d; 當然成象亦好d, 不過鏡頭的野, 比多一倍價錢, 表現不等於高一倍

不過如果唔係諗住長期投資, 買f1.8就夠 (不過真係好膠下)
以price performance ratio 來計, 50mm f1.8 係首要之選

民房

唔好意思,我有白痴問題想問。
用18-70mm鏡把人物盡量zoom近(則半身人像)是否做到淺景深呢?
另用50mm影全身人像時後面背景會模糊嗎?
因為平時影囡囡想影吓淺景深效果咁係咪要帶2個鏡頭?

男爵府

mansonwai

我唔係魔鬼, 係魔鬼我就實諗D200+18-200VR, 呢set有朋友入左, 借黎玩過o下, 一拎上手手感已經勁正, 不過都唔敢玩太耐, 費事中毒太深......

我都仲未諗定邊度買, 朋友多數介紹永成, 萬成, 網上睇報價就旺角算平, 不過聽聞好多黑店, dcfever就服務態度幾好, 不過價錢偏高, 睇黎睇去天祥算幾平, body=$6900, 不過又遠, 我住屯門..., 我諗住下個月先買, 所以仲有時間諗, 分期我就唔清楚啦, 好似話俾cash會平dd.

chloepapa

我都係諗住一支zoom, 一支定焦玩住先咋, 都有諗住遲o下買埋MB-D80, SB800就玩落先再算啦, 日後都可能會買多一支半支鏡既, 例如85mm f1.8呢支, 但就實唔會諗個d成皮野既鏡, 想諗都冇$$啦..., 咁樣唔算長期投資卦!

咁樣你認為買50mm f1.8 or f1.4邊支好d? 有報價f1.4=$18xx, 相差1千蚊左右...

子爵府

doublewin 寫道:
唔好意思,我有白痴問題想問。
用18-70mm鏡把人物盡量zoom近(則半身人像)是否做到淺景深呢?
另用50mm影全身人像時後面背景會模糊嗎?
因為平時影囡囡想影吓淺景深效果咁係咪要帶2個鏡頭?

基本上兩支鏡都可做倒前清後濛的效果, 分別只在於散景靚不靚, 同散的程度. 由於18-70mm 的光圈小, 效果自然差d, 但50mm f1.8就會幾靚.

子爵府

嘿嘿兄, 我在永成買50mm f1.4 只需$1700(現金), 不過建議你買的時候要check有無塵.

MB-D80有需要咩? 我就覺得裝了之後實在太重了, 影得耐真係頂唔順.

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

想問問各位 c full,

其實 D80 支 kit lens 18-135mm f/3.5-5.6 好唔好呢? 定要用講緊果支 18-70mm呢
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

子爵府

嘿嘿兄講得真係好喇, D200 + 18-200mm一抓落就真係幾好手感, 係"一抓落", 如果抓兩個鍾, 就無曬手感了, 因為麻木左囉. D200連MB200的總重量仲重過D2X. 我依家出街玩都用D70s多過D200.

Simar, 睇返budget啦, 只講方便, 18-135一定方便d, 質素方面就未試過. 不如一步到位, 18-200 啦. 費事以後又要心思思要upgrade.

首頁

尾頁

跳至