母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

你都好呀, 吸啖氣都話仲著到, 我喺連拉都拉唔到呀....真喺

原帖由 kristinecheng 於 09-11-17 03:06 PM 發表
Agree﹗呢幾日凍凍地想攞番啲suit著黎返工,條褲吸啖氣縮一縮個肚都仲勉強著到,件褸竟然扣唔埋鈕,真係覺得好悲涼。

老公成日叫我買過啲衫,我一直堅持唔買,因為我面對唔到現實呀﹗

...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 淘氣館 於 09-11-17 15:16 發表
我大仔個陣餵到20個月就自然離乳啦, 我仲諗住可以餵到2歲添, 點知佢提早同我收工, 希望今次細仔可以耐d啦....

其實我好矛盾架...我想餵耐d,但係c6要三年抱兩wor...

大宅

心急唔黎架,bb自己有time table。

你反轉佢多啲(俯臥),練條頸力,我咪曾經call個人奶顧問上門搞我既乳線炎既,當時bb近3個月,佢話阿b條頸力淨啲,要我地一日3次反轉佢,直至佢喊先幫佢仰臥番。其實阿b1.5m開始我都有偷偷地同佢練(因為老公同婆婆唔俾),佢地一聽個姑娘咁講,就好積極同阿b練,4個月返健康院時個姑娘先suggest我好咁做,佢一見反轉阿b時佢識得抬起頭仲四圍望,都話佢叻。而且佢一識反身時,因為條頸已有力,所以好開心,成日都反(換片時都連反3次),反得多,好快就識反轉再反轉。

原帖由 mrs_b_lam 於 09-11-17 15:07 發表

我個女今日足4個月啦,但係仲未識轉身,我已經幫佢練習...好心急呀

大宅

我用bb專用既學習「羹」(combi第一階段),一「羹」「羹」咁餵,阿b好開心,猛大口咬隻「羹」,之後mui mui吓又吐番啲粥水出黎,我咪以為練緊佢。點知我媽咪話係要練佢吞嘢,開始時個「羹」只可以有少少粥水,係阿b咀角慢慢sir落去,唔可以俾佢mui出黎喎。真係巧功夫,今晚要再試過。

原帖由 stliu 於 09-11-17 15:15 發表
我D上身衫都窄左, 但仲0岩著. 我諗唔餵奶就會0岩著返, 因為上胎係個胸細左架...

我BB都係不斷返轉返轉再返轉! 佢仲要沖涼時都係咁樣返!
我今胎係第二胎了, 叫做有少少育兒經驗, 雖然好多野都唔記得晒, ...

大宅

我都係第一胎,都係想兩歲生第2個,希望有機會餵到阿b咁大。如果好似我同事咁,第一個離乳後(2歲多啲)幾個月後又有咗,生完第2個又夠奶俾埋第一個食,仲要第一個肯食,咁就perfect啦﹗

原帖由 mrs_b_lam 於 09-11-17 15:23 發表

其實我好矛盾架...我想餵耐d,但係c6要三年抱兩wor...

大宅

希望阿b有你個細b咁叻,佢不嬲食得少,好輕磅。

原帖由 淘氣館 於 09-11-17 15:14 發表
我個細仔都未用學習杯喎, 其實唔駛咁心急架, 我大仔個陣好早就安排學習杯比佢, 結果佢都唔肯用, 又喺苦等到佢差不多8個幾9個月先肯用咋, 其實你可以加條straw比佢, 等佢學拿住飲就ok架啦....
我細b都喺5個半月開始食 ...

男爵府

原帖由 kristinecheng 於 09-11-17 15:26 發表
心急唔黎架,bb自己有time table。

你反轉佢多啲(俯臥),練條頸力,我咪曾經call個人奶顧問上門搞我既乳線炎既,當時bb近3個月,佢話阿b條頸力淨啲,要我地一日3次反轉佢,直至佢喊先幫佢仰臥番。其實阿b1.5m開始我都有偷偷地同佢練 ...

我有呀...佢條頸都好夠力,可以抬頭好耐,不過就係無要返身既跡象囉...

如果越早爬就越聰明,會唔會越遲轉身就越蠢架

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 淘氣館 於 09-11-17 14:51 發表
歡迎歡迎, 大家多交流下餵人奶的心得啦, 你哋喺第幾胎呀?
我第一個呀...咩都唔識, 多多指教....

大宅

唔好自己嚇自己,我有個fd個女,mix黎既,超精靈,宜家10個月大,成隻玩具狗咁一放落地就爬,一撞牆就識扶起企,見人就識笑騎騎同揮手(好似啲國家領導人閱兵時咁),佢都係識坐都未識反,6個月到先反到咋﹗

原帖由 mrs_b_lam 於 09-11-17 15:51 發表

我有呀...佢條頸都好夠力,可以抬頭好耐,不過就係無要返身既跡象囉...

如果越早爬就越聰明,會唔會越遲轉身就越蠢架

男爵府

原帖由 kristinecheng 於 09-11-17 16:03 發表
唔好自己嚇自己,我有個fd個女,mix黎既,超精靈,宜家10個月大,成隻玩具狗咁一放落地就爬,一撞牆就識扶起企,見人就識笑騎騎同揮手(好似啲國家領導人閱兵時咁),佢都係識坐都未識反,6個月到先反到咋﹗

...

咁我都放心d...

男爵府

原帖由 我係好媽媽 於 09-11-17 15:59 發表
我第一個呀...咩都唔識, 多多指教....

你仔仔個名好特別呀

大宅

mrs_b_lam,

係囉,唔使自己嚇自己, 個個BB發展唔同, 咁你BB識得反一半未?可能只係差少少力啫.
我BB都係4個月先識反咋. 而家都反得好好, 有仲會反下反下, 移左自己個身去邊第二個方向架!

大宅

我阿b都係咁,開頭我以為係撞彩,於是我地試吓將佢鐘意既玩具擺係另一角度,佢反轉咗,瞓底,再反轉,就會轉啱角度攞件玩具,睇住佢都覺得得意。

原帖由 stliu 於 09-11-17 16:06 發表
mrs_b_lam,

係囉,唔使自己嚇自己, 個個BB發展唔同, 咁你BB識得反一半未?可能只係差少少力啫.
我BB都係4個月先識反咋. 而家都反得好好, 有仲會反下反下, 移左自己個身去邊第二個方向架! ...

男爵府

原帖由 stliu 於 09-11-17 16:06 發表
mrs_b_lam,

我BB都係4個月先識反咋. 而家都反得好好, 有仲會反下反下, 移左自己個身去邊第二個方向架! ...

佢之前試過1次反到個patpat,之後我都無再見過啦...不過佢對腳好好力!成日放低佢o係床中間,會o係床頭搵返佢

最近食奶時仲要好似大爺咁"浪"高隻腳,一d都唔lady like

侯爵府

原帖由 mrs_b_lam 於 09-11-17 16:06 發表

你仔仔個名好特別呀
葡文黎架....我老公係 mix 呀...意思係 [belongs to heaven / from heaven]..

男爵府

原帖由 我係好媽媽 於 09-11-17 16:26 發表
葡文黎架....我老公係 mix 呀...意思係 ..

哇,咁你老公咪好靚仔囉?哈哈,咁你住邊呀?香港定外國?

侯爵府

原帖由 mrs_b_lam 於 09-11-17 16:33 發表

哇,咁你老公咪好靚仔囉?哈哈,咁你住邊呀?香港定外國?
一d都唔靚仔...哈哈哈哈....
我係澳門呀...

大宅

Hihi, my baby is now 10 months old. okok...it seems that my baby is the eldest one here. My boy didn't know how to roll over until he is 5 months old. He could sit properly when he was 6 months old but could sit by himself when he was almost 8 months. On the day he was 9 months old, he suddenly knows how to crawl. Now, he can even cling on something to walk and can stand a few seconds without clinging on something. So, no need to worry. Your baby will do the things eventually!

I am in the process of cutting the milk consumption of my baby. Two weeks ago, I started to reduce his milk consumption from 5 times a day to 4 times a day. I would like to reduce it to 3 times a day this month but mindful that he will dehydrate as he doesn't like to drink water. aiii....

男爵府

原帖由 chansiub 於 09-11-17 16:43 發表
Hihi, my baby is now 10 months old. okok...it seems that my baby is the eldest one here. My boy didn't know how to roll over until he is 5 months old. He could sit properly when he was 6 months old ...

thanks...因為同期d bb好多都已經識反,所以都有d驚架!

大宅

啊, 我明你講乜了. 佢地學吞, 真係好搞笑的, 因為見佢條脷伸伸下咁. 始終係第一次!
然後, 我仲要預備菜 / 粥, 真係好忙呀! 凡事起頭難...

原帖由 kristinecheng 於 09-11-17 15:33 發表
我用bb專用既學習「羹」(combi第一階段),一「羹」「羹」咁餵,阿b好開心,猛大口咬隻「羹」,之後mui mui吓又吐番啲粥水出黎,我咪以為練緊佢。點知我媽咪話係要練佢吞嘢,開始時個「羹」只可以有少少粥水,係阿b咀角慢慢sir落去,唔 ...

首頁

尾頁

跳至