跳至

首頁

尾頁

大宅

89網5間小學的參觀後感想 (updated #1)

每間學校都有成績好和不好的學生,相信主風會令叻既學生更出衆!就算在主風成績不太理想的學生,上到中學就知他們其實很有實力!

別墅

回覆:89網5間小學的參觀後感想 (updated

樓主點睇陳元喜呀?

別墅

眼大睇唔到已update..

子爵府

titanlow 發表於 13-6-5 09:49
回覆 pineapple0983 的帖子

我同意馬主不是差的學校,只是不是我杯茶而已,選校絕對無對錯之分,因為每間 ...
我支持樓主的無私分享;但也不想家長們被一些學校的冰冷外表嚇怕。希望能客觀地從多角度了解學校

侯爵府

好媽媽勳章

雖然我話過馬主升中個成績好,但不是我心儀學校,亦都冇揀過

我都信陳元喜會係一間好學校,因為我以前讀相同教會的中學,當時老師都係虔誠基督徒,用心教學,我相信同機構的教學理念應該會一樣

我最後為今年k3大女選了年,都係教會學校,今年k2細女之後都會掹家姐衫尾入去

別墅

醒目開學勳章

作為馬主的家長,我覺得學校的老師絕對充滿教學熱誠,小朋友讀得很開心。如果老師沒有教學熱誠,又如何使升中的派位成績仍然保持住呢?
同意pineapple0983,有些學校的PR 做得不夠好,其實他們用更多時間花在教學上,而不是做宣傳工作。

大宅

多謝樓主分享!
小朋友是合一堂學生嗎?

大宅

回覆:89網5間小學的參觀後感想 (updated #1)

多謝分享!你嘅分享令我對各間小學多左了解!唔該曬

用戶要求終止服務

回覆 MrandMrs 的帖子

不用客氣,其實如果大家參觀了其他區內小學,都歡迎你們在這裡分享,大家交流下嘛!

伯爵府

請問雨川下次大概幾時會有open day, 出年將會大抽獎
其實官津校的open day 係咪多數係報名大抽獎之後, 即1月後?

別墅

回覆 titanlow 的帖子

大宅

回覆:soscho 的帖子

22/6

用戶要求終止服務

回覆 soscho 的帖子

其實好多都係自行收生前搞喎, 當然有D 一年都搞好幾次簡介會。那不是open day的活動,多數是簡介學校,然後俾你參觀下校舍咁。升k3後好多幼稚園都會再特別安排一d 講座或者參觀o架。

soscho  thx  發表於 13-6-28 10:30

子爵府

建議應自行打電話去個別心儀小學,表達想參觀學校的心願。
有d學校表面就話無開放日,但其實會集埋 d 家長,約時間參觀的。ed 學校唔想搞咁大,費事浪費資源、時間。也干擾了學校的日常運作。橫惦ed學校唔驚冇學生報。
你要留低電話、邊間幼稚園等等資料,佢地會選一批去參觀的。
所以有心讀,就唔好淨聽人講,要親力親為。
咁做是否不公平?是仁見智啦~

大宅

我都好想知道多點雨川的資料, 若讀緊的家長可以分享下嗎? 謝謝!

民房

多謝分享!

民房

多謝樓主落力分享.送個Like 比你...

複式洋房

我兩個小朋友都讀主風,六年班同三年班,從來都沒后悔選擇這間學校。最中意每年的陸運會,水運會,各種運動校隊,興趣班。校長確實不令人感覺親近,但有些老師真是非常有愛心,肯付出。

了解一間學校,有機會同她的學生和家長多談談,會更加全面

大宅

畀面勳章

想問一些關於主風嘅教學模式,因為佢哋著重自主學習,想問吓啲小朋友要點自主呢?我唔係好明,究竟係老師會做少咗嘢,定係點呢?
禧年係咪讀早半年課本呢?
暫時我比較喜歡馬循,因為佢講嘅嘢比較平均,而且較為全面
至於派位,其實我自己覺得要睇小朋友自己,因為隔離屋嘅小朋友,兩姐弟都讀馬主,家姐去咗鄭榮之,細佬去咗陳震夏,所以我冇睇派位成績,我比較著重到底係邊類學校,係咪我想俾小朋友嘅嘢.

子爵府

謮緊雨川可否分享下!1星期默幾多次書?功課多唔多?大人小朋友壓力大唔大?課程會不會好深?讀得開心嗎?等等分享下?謝謝,

首頁

尾頁

跳至