興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我買左隻雜牌子既IP CAM
眼仔已經用光碟設定好

包括有

A. IP位置 唔係192.168.0.XXX, 網路連線 係 59.148.XXXXX , 正常嗎 ??

B. DNS位置跟機有 192.168.0.XXX (機底仲有個網址)

C. HTTP PORT: 我用香港寬頻,ROUTER - BUFFALO

唔識SET,
請高人指教.

大宅

回覆 Fonggie 的帖子

有無係http://dyn.com/dns/ 申請個DOMAIN

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆:Fonggie 的帖子

ip 59.x.x.x 要用都可以用…這個似真ip地址。
用真ip 就唔需要理會 port 和 router 設定…設定 ipcam 帳戶就得…

正常應該取192.x.x.x lan 線插入buffalo lan port 位…取內部ip。再設定 port forward 和 ddns。

阿仔...你心裡團火仍在嗎?....

男爵府

回覆 linggo 的帖子

點樣取192.x.x.x lan 線插入buffalo lan port 位…取內部ip。再設定 port forward 和 ddns ???

珍珠宮

回覆:Fonggie 的帖子

你上網線應該插buffalo wan port?
buffalo 啟用dhcp sever
完成以上動作,你家內既機上網應該係取192 ip。
port 用邊個係睇你ipcam,你查左以上野,再講出用緊邊個port,再問。

別墅

如果你用 fix ip 就唔使申請 ddns , 但你都要放一個 port 比自己系外面入來 , 重要 set : user name , password

禁止訪問

禁止訪問

回覆:IP cam 設定, 攪咗3日都唔掂

大宅

引用:ip+59.x.x.x+要用都可以用…這個似真ip地址

原帖由 linggo 於 13-03-28 發表
ip 59.x.x.x 要用都可以用…這個似真ip地址。
用真ip 就唔需要理會 port 和 router 設定…設定 ipcam 帳戶 ...
我同樓主一樓主一樣!V starcam,屋企用wifi睇冇問題,但出街或冇wifi就睇唔到!port forward 要manual 設router入 username & password 唔成功,router係 buffalo, 但冇咗個username & password, 係咪要reset router先會有番個username & password? 點樣reinstall router?

男爵府

回覆:IP cam 設定, 攪咗3日都唔掂

http://www.ipcam.tw/blog/
睇吓

珍珠宮

回覆:sitbabyboy 的帖子

上返buffalo 下載返相對型號說明書
如果冇改…就會搵到
改左就要reset ,說明書都有提正確方法

別墅

你有冇申請 DDNS username & password 系 DDNS 都設定

男爵府

我已經下載咗說明書, ip 已設定好了,另一個問題是 : 另外一部電腦是 desktop, wireless 點 set ????
是否共用同一個ip ??? 但有信息話 有 衝突, 應該點解決 ???請指教

複式洋房

我都係V starcam, model# H6837W, 個可以轉來轉去, 有iphone apps, 冇投訴, 非常好. 基本上, 唔係攪IP / DDNS. 唔知妳果個的model 係邊一款.
IP 最好由router 自己派. 用DHCP. 唔懂set, 容易撞. Desktop wireless setting, 基本上search 到個SSID, 輸入密碼就OK, 乜都唔使攬.
如果已confirm 用DHCP, 還是撞IP, 可將router電源及所有電腦shut down, 等10mins 再開, 應該會自動OK.

男爵府

回覆 stanley_chung 的帖子

複式洋房

Ok

珍珠宮

基本上, 如設備都是向 buffalo router 取 ip , 是不會衝突.
ipcam 行 lan 得到第1粒 ip,
desktop 行 lan 得到第2粒 ip.
之後再由 desktop 入 ipcan lan ip , 設定 ipcam wifi 連線, 會得到第3粒 ip.
再拔出 ipcam lan cable. 由 desktop 行 ipcam wifi ip 嘗試登入.

要看 buffalo ip list, router 有清單可以睇, 網上圖片參考.

男爵府

我用 buffalo WHR-G125 router , 用 LAN 線, 可以睇到, 一拔掉 LAN 線 就無畫面,
IP 是由router 自己派. 用DHCP. 用 PORT 81, 請辭邊度出問題 ??

珍珠宮

你設定好 ipcam 隻 wifi 連線未?
如果你設定好...你可唔可以由電腦連入 ipcam wifi ip 連線?

男爵府

已設定好 ipcam 隻 wifi 連線
點樣由電腦連入 ipcam wifi ip 連線 ? IP CAM 有一個 LINK : http//am1304.ivew.hk
但登入唔到 ??? port 係 8xx

首頁

尾頁

跳至