母乳餵哺

跳至

首頁
12345...16

尾頁

伯爵府

環保接龍勳章

*版權屬衛生署所有, 切勿下載作任何牟利用途, 謝謝*
我真係畫得好辛苦的, 可能睇落好求其, 又多錯字, 畫錯左又唔改, 但係其實我用左好多心機同時間整, 希望大家睇得開心, 互相支持:

伯爵府

環保接龍勳章

伯爵府

環保接龍勳章

伯爵府

環保接龍勳章

草個人的餵奶事記 (請大家 CLICK 紫色的題目, 它就是看圖的連結了.)

<同時餵兩個寶貝>
無人幫我影相, 唯有自己記低, o個一刻真係好幸福呀~ 覺得自己終於都有d貢獻, 我好鐘意餵人奶呀~

<一邊打機一邊餵B>
埋身餵真係好方便, 坐完月就打爆隻GAME啦, YEAH~~

<同時餵兩個寶貝II (固體)>
雖然好多人話唔好比BB睇卡通, 但係我都唔理啦, 佢睇緊電視餵飯最容易, 又快又乾淨.
唔好插我呀 > < 我淨係好忙時先係咁餵咋 (如:細B又食緊/趕住出街/餐飯有魚...) 同埋我自己都好鐘意睇卡通, 第時都會比佢睇, 不過唔係一路食一路睇.

再講一次, 埋身餵真係好方便呀~

<一次過滿足三個願望>
再再講一次, 埋身餵真係好方便, 我可以更多時間陪大b呀.

<交換禮物>
我最鐘意摵'蕉', 成日r自己塊面, r到損晒, 又r到隻手一撻撻, 大女冇頭泥, 而家細b有好多頭泥, 真係忍唔到手呀, 一路餵一路摵, 超爽.

我keep左好多野係baby record book, 而家又多一樣野啦, 佢地大個左實會鬧鬼我做乜keep埋d核突野, 我好期待有一個被佢地鬧.

<家姐又要做媽 媽>
家姐學我拿起件衫餵bear bear食奶, 餵完仲掃埋風... 睇o黎要買多條餵奶巾比佢, 出街都可以餵

<草地野餐>
細b三個月多d, 已經係草地上食過兩次啦, 第一次係維園花展, 今次係大坑東, 好爽, 大b印象中冇試過係草地嘆奶, 不過兩個月度就係海灘嘆過, 兩姊妹出世季節唔一樣, 細b大d都去要海灘開餐~

<有時我都覺得餵人奶好肉酸>
真係頂唔順, 雞皮都起晒, 大b係咁, 而家細b都係咁, 我相信大部份奶媽都經歷過,

' 唔好再r我啦唔該~, d肉好酸啦 > <'

<無奈的一刻>
家姐好驚個奶泵呀, 明明以前都有一邊餵一邊泵, 但係而家佢唔知點解好驚, 驚到喊, 唔點係咪驚個泵傷害我(希望係啦), 成日要我出返去唔好泵, 又驚又望, 安慰唔到佢, 好無奈呀. 阿妹兩個幾月啦, 佢仲未適應個泵 > <

佢會自己安慰自己, 話唔驚唔驚同抆耳仔, 不過中間又會夾雜左佢個心聲(好驚), 我係無奈之中又想笑, 呢種莫明其妙的心情以前都未試過~

<回想厭奶時>
回想第一個bb大約7-8個月, 某日突然唔肯埋身食... 放工去到奶奶度, 超唔想泵 (好麻煩, 要洗泵同烚泵), 唯有局佢埋身食, 真係用盡九牛二虎之力. 佢唔會大喊, 只係一路擰開個頭, 拗o黎拗去, 經過360回合對抗, 最後終於都肯食啦.

bb的柔軟度真係超高, 佢個頭向後拗到掂到隻腳... 我仲發明左新的餵奶pose添, 母乳教育小冊子應該要加入呢個pose, 仲要括住係'厭奶時方可使用'.

<回想傷心事>
以前大B一至五係奶奶度訓, 所以我要帶係屋企泵的奶返工, 又要帶兩套泵, 仲有奶樽同LUNCH, 一抽二'拎'. 朝早仲要搭又細又迫的巴士返工.
某日, 起身落車先發覺個杯蓋唔實, 倒瀉左一杯, 條裙同個地都濕左, 又趕住落車, 真係十級狼狽同尷尬囉. 同時又心痛同憤怒, 8安呀, 滴滴皆辛苦架....陰公 T T
呢種心情, 點形容到呀. 但係我仲努力扮冇野咁落車, 我都想像唔到我當時個表情係點.

條裙真係滴水, 原來8安倒瀉左係咁多ge. 返到公司去厠所抹乾, 返位坐一陣, 超唔對路, d奶乾左之後勁騷呀, 我本身唔飲奶, 又唔食牛, 就係怕陣騷味, 真係極難頂, 頂唔蒲之下去再去厠所大洗條裙, 我又唔係高, 整到濕鬼晒, 要抹返d地方, 再用吹風機吹乾條裙 (拿高左) , 好彩整個過程都冇人入o黎個厠所, 都係不幸中之大大大幸, 我唔想再狼狽更多...

(內心幅圖塊面係紅色, 因為肉都赤埋)

Glad  已加入連結, 大家一click, 就看到儲存在我的相冊內之漫畫. 感謝草的分享!  發表於 12-12-19 14:23

伯爵府

環保接龍勳章

d size好奇怪, 聽日至整, 唔知有冇錯次序

水晶宮

BK猜猜猜慶中秋

回覆:母乳漫畫 -- 媽記奶品 (誠邀各準媽媽加盟開分店)

草,加油!

大宅

我真係好鐘意果張一次過滿足三個。

大宅

大宅

支持草!

男爵府

大宅

大宅

母乳漫畫 -- 媽記奶品 (誠邀各準媽媽加盟開分店)

你既畫係奶媽心聲,好有共鳴!加油呀!

大宅

super like !!!

大宅

繼續努力,加油!

只要寶寶有健康身體就足夠了~

子爵府

十卜

男爵府

出畫集,要好好保存!

大宅

再archive 先得,thanks

公爵府

別墅

伯爵府

陪月勳章

支持。 好好睇又好中point!!!

首頁
12345...16

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊