興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

如題。

別墅

回覆:有無平價嘅平版電腦介紹?

Galaxy Tab 2. 10.1"賣緊3100

別墅

回覆:有無平價嘅平版電腦介紹?

你budget係幾多?

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆 cheng-o- 的帖子

最好係$1000樓下,唔知有無好介紹?

別墅

回覆:PaPa 的帖子

http://www.ainol.com/plugin.php?identifier=ainol&module=product&action=info&productid=45

PaPa  這部賣幾錢?  發表於 12-6-2 23:55

大宅

大6平價平板,
除非你未用過三星之類品牌平板,
否則我健議你唔好買...
我用一千蚊買左部ainol精靈......
之前用三星tab 7...
完全兩樣野,
三星快,極少hang機,
大6慢,慢到你係唔知佢係hang左機定
緩慢得濟........
不過如果只用來睇下facebook.
上網check下email.睇下movies都ok...

大宅

用緊這部,連運費港幣百舊有找!

http://detail.tmall.com/item.htm ... id=15775832198&

別墅

大約1088$度但係IPS Mon

民房

嗨,想跟你分享我找尋平板的經過。

我用手機上網一年多,發覺視力差了很多,於是決心找一部平板。"三叔"的及ipxd 當然好但價錢不便宜。臺灣的平板價錢又不是平很多,轉而找大陸機。看過很多大陸電腦網站對不同牌子的點評,有好有壞,不排除有些是"做梅"或抹黑。有些寫得很恐怖,如翘屏,螢光幕有很多死點,死機等。最後,我列出以下的條件:

1. CPU: 起碼 1 GHz
2. RAM: 1 GB ( 512 MB 可能會"窒")
3. 內置Hard disk: 8 GB ( 16 GB 的機價錢會貴150-200人民幣,而一張 16 GB micro SD card 只賣 HKD 80-90 左右)
4. 螢光幕:ISP 屏幕,9.7吋(即 ipad 2 size)(曾經考慮過7吋,但螢幕內D 字不比手機的大很多)
5. Operating system: 必須是 Android
6. 價錢:1,000 人民幣以內(唔想投資太多,一來看過眾多點評後對國產平板不敢有太高期望(今次實俾愛國人仕鬧),二來電子東西的壽命有限,我部"三叔"手機用了一年多問題開始浮現。)
7. 其他考慮因素:重量,厚度等

最終我買了"昂X"Vi40精英版,RMB 990 (約 HKD 1,200), 用了兩個月。
好:螢光幕好清好靚,唔覺有死點,暫未死過機,睇youtube暫未試過窒。
壞:上網比我的手機慢,只能上wifi, 說明書話可以用 USB 上 3G ,我未試過。

希望以上資料可以給你一個對選購平價平板的概念。

民房

回覆 hpysme 的帖子

唔好意思,係 IPS屏幕至真。另外,你可能會考慮埋電池容量的大小,這直接影響"渡航能力"(幾耐先叉一次電)。

9.7 吋機我見過最大的電是8000 mAh, 昂XVi40精英版的電是 6500 mAh。

珍珠宮

2024年龍年勳章

請問直接用3G嘅SIM Card上網可以嗎?
充滿電之後可以用幾耐呢?屏幕的敏感度會否很差?
佢個WiFi是否support 802.11n呢?

我去電腦商場睇,佢哋好鍾意話一定要買香港版,如果不是就睇唔到Facebook,而且香港版係貴啲,是不是架?

大宅

一分錢始終一分貨..
唔好見ips就話靚至得.
ips都有分級數...
大6平價平板只用最低檔ips.

民房

dikko 發表於 12-6-6 00:47
一分錢始終一分貨..
唔好見ips就話靚至得.
ips都有分級數...
I see. 多謝提點.
我見在螢光幕睇片同文字都好清, 冇諗過IPS 都有級數之分, 真係井底之蛙啦, 重要係跛吓跛吓嗰隻!

絕對認同一分錢一分貨這個道理. 例如上網就比我部"三叔" 手機慢啦!
再者, 部機都唔輕 ( 我磅過, 是610 克, 不過聽聞ipad 都不相伯仲), 但為了我的視力著想, 最後還是選了9.7吋機, 返正我不會带它出街. 我有考慮過"三叔" 的7.7吋及8.9吋平板, 但7.7吋個screen唔多夠serve my purpose, 8.9吋的又沒有插micro SD 卡槽 (當時未出新的8.9吋平板) .

最重要的是樓主想找的是平價平板電腦, 介紹貴價平板給他/她並不是他/她所需.
既然我也斷斷續續找了平板幾個月, 我嘗試將所知跟樓主交流一下, 並無意鼓吹人們買平價機.
畢竟, 每個人的預算都不同, "三叔"部新的10.1吋平板當然好, 但HKD1,200仍能買到我所需.
貴有貴玩, 平有平玩, 各適其適.

民房

PaPa 發表於 12-6-6 00:00

請問直接用3G嘅SIM Card上網可以嗎?
1. 根據說明書是可以用3G SIM card 上網但唔算"直接". 大陸機多數沒有Sim card 槽(印象中只有一兩部有, 唔計中興及華為 - 我將它們歸類為貴價大陸機, 你有興趣可上網或去"伯魯會"睇吓). 跟機有兩條USB cables, 一陰一陽, 可用來接駁3G 上網USB手指. 不過, 我個人認為如果有一舊東西dangling(死啦, 唔識寫唐唐嘅名句嗰三個字添) 會好唔方便囉. 唔通用膠紙將隻手指粘在平板後面? 如果要用3G, 我會買"三叔"隻新8.9吋LTE.

2. 充滿電後, 連續睇片的話只有四個小時左右 (約四集多電視劇). 睇文字網就耐D, 另外我發現唔熄機過夜唔多用電. 有一半時間我沒有熄機. 屏幕敏感度一點不差, 起碼我沒有發現這個問題. 返而上網比手機慢就好明顯 (同部9100一比較就知), 不過又唔係慢到冇朋友, 更不是慢到 z z Z.

3. 個wifi ..., 等我去個官網睇睇..., 查過官網及說明書, 兩者都沒有提wifi 是那個setting. 我忘了家裡用的是802.11n 還是802.11g.

4. 真係唔知道有香港版同大陸版之分. 其他網上討論區不時見到有人講話上深圳華強北買平板. 我自己download 一D apps 如 Google maps, Google street view 等都用到. 我本身沒有用facebook, 今晚試吓, 試完話你知, 好嗎?

民房

關於能否用 Facebook的問題, 今晚我試裝 Facebook 個 App, 先在Play Store (以前叫 Android Market) 找並嘗試安裝, 被告知個system not compatible. 於是去"安智市場" (大陸版的 app store, 跟機的, 而已預先安裝在平板內) 找並安裝, OK呀! 於是馬上開個 Facebook account 試吓, 並找到我家姐嘅 Facebook account:D.

我發現有一樣不方便的事情是, 我習慣在手機用手指寫中文字, 但在這部平板只可打國語拼音, 希望有app可以解決這問題, 待我有時間去找找看. 在手機打英文字我習慣用 Swype (手指在keyboard上滑來滑去), 後來安裝了一個 swype app 在平板上.

想補充關於電池方面的資料. 今早6:40 開始用平板(昨晚放在床頭櫃叉電,但冇熄機), 到今日下午3:50用剩6%電. 其間看完所有生果日報的新聞包括動新聞 (mobile 版, 不是桌面版), 上 tripadvisor 看了兩三小時酒店資料, 玩了大半小時"打磚塊" 和 15分鐘 Temple Run.

Cheers

珍珠宮

2024年龍年勳章

hpysme 發表於 12-6-6 23:47

關於能否用 Facebook的問題, 今晚我試裝 Facebook 個 App, 先在Play Store (以前叫 An ...
用唔到Android Market(Play Store),咁即係不是香港版?

民房

回覆 PaPa 的帖子

用到Play Store (Android Market) 呀. Download 過好大多apps.

民房

hpysme 發表於 12-6-7 00:20
回覆 PaPa 的帖子

用到Play Store (Android Market) 呀. Download 過好大多apps.
打錯字, 我想話是可以用 Play Store 的, Download 過好多apps並能安裝, 能用.

珍珠宮

2024年龍年勳章

咁點解Play Store嘅Facebook Apps用唔到?

民房

PaPa 發表於 12-6-7 00:23

咁點解Play Store嘅Facebook Apps用唔到?

部平板的operating system 是 Android 4.0.3, 我唔知點解Play Store 嘅Facebook App not compatible with the operating system, 也不打算探究. 我需要的 apps 如 BBC News, The Guardian, The Times, Bloomberg, Financial Times, 一些遊戲, 及應用程式都可裝, 可用. 已經好夠用了. :D

首頁

尾頁

跳至