婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆:内地媳妇和香港婆婆

二人公屋?有幾大 ?百幾呎?

樓主好明顯係你兩公婆有問題啦,住都有問題時仲係咁生!

伯爵府

回覆 回覆:我愛Corina的帖子

兩人公屋有大約二十平方米,我住緊。

子爵府

建議你申請公屋 同c6&仔女搬出去 系最好方法
觀其言、察其行、知其底、方識其人。

伯爵府

belle_0828 發表於 11-11-1 18:08
建議你申請公屋 同c6&仔女搬出去 系最好方法

樓主話申請左.....但係唔知仲要等幾耐...

佢等唔切...

大宅

呢個世界,無人有責任一定要對你好,無人有責任要養你,香港嘅資源~~~唉!!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

所謂嘅忙我地日日都做緊,你好似冇提到去買送,如果冇已經好舒服,朝早唔洗湊返學又做少樣,個大嘅只係咁啱今日病左,唔會日日係咁架馬,聽長途又點姐,會好辛苦?日日要聽長途的嗎?工作之一?其實睇落真係好一般喎,係湊住個b困身左dd,但係講唔上辛苦囉,我覺得做老公果個仲辛苦
典解茅lala又要禾千名

禁止訪問

子爵府

陪月勳章

引用:+本帖最後由+Bluessky+於+11-11-1+16:19+編

原帖由 Bluessky 於 11-11-01 發表
知足常樂!邊個都無資格笑你!心靈嘅富足比物質富足更充實更令人快樂!我完全撐你

Bluessky  THANKS~~~  發表於 11-11-1 19:14

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

ketin 發表於 11-11-1 18:41
先澄清两件事情 一,从头到尾我只在描述我和99的关系的真实情况,没有说过一句99不好,有些人居然从这些描述 ...

樓主你一開始話自己係深圳開店,因為黎hk生仔,湊仔,間店要請人管理.

但點解而家又用"離職"形容自己,頂你職位既買車又買樓既?

我地就係知hk而家唔吃香,所以叫自己做港爍,你係大陸生活咁美好,其實你而家又唔係hk人,厘到好多人都提議你返大陸生活la.

仲有,我地既回應你話無建設性,你早就應該搵返d新移民女人問下有咩辦法ma.

仲有,hk請鐘頭係$50-60/小時

sibylyau  樓主似好自豪自己揾7000來照顧個家...hahahahha  發表於 11-11-1 23:15
piggiejai  有呀,我請d鐘點全部公價$50/hr架  發表於 11-11-1 19:44
Bluessky  而家邊有$50>"<...阿媽請果個無牌都要$65/HR呀﹗﹗  發表於 11-11-1 19:08

伯爵府

先澄清两件事情 一,从头到尾我只在描述我和99的关系的真实情况,没有说过一句99不好,有些人居然从这些描述 ...

樓主,其實講咁多野你都係唔明,到底係我地有問題,定係你有問題﹖﹖

1 . 你可以去尋求區議員協助,而家既區讒員好鍾意幫你呢種家庭既人﹗或者,你可以搵搵屋企附近既社福機構社工,叫佢地儘快幫你拎到公屋﹗

2. 你唔想做到咁虛偽咪自己湊3個囉,你可以當你99唔存在架,基本上睇你既POST,都感覺唔到你當佢存在﹗但唔好又話辛苦又呢又路呀﹗﹗

3. 你可以用你手上既7000蚊拎去投資股票市場,咁就有機會翻N倍。

4. 如果不做工作,做好家务,讨好99,累死也就是充当一个菲佣的角色,一个菲佣的工作价值最大化也就最多6000+吧,这个我早就做到了,对于我这个家庭贡献这么少还是远远不够 唔太明你想表達乜野,我信你既意思係,照顧家庭就等於一個賓賓角色,而賓賓只有6千幾,但你有能力搵7千幾,所以你覺得你比賓賓高1個GRADE﹖﹖如果你要咁比較我真係啞左﹗﹗你媽媽、你媽媽既媽媽......都係一個賓賓.....

5.更不明白的是 一提到内地女人,就咬牙切齿的 恨之入骨,我看过香港历史,不是有很多内地逃过来的人,只是早了几十年,追溯一下自己的祖辈,问问自己是不是和大陆内地一点关系都没有?刚拿到身份证转身就开始看那些没有拿证件的人不顺眼了,这样以中国的道德标准好像是不什么美德,哈哈,不明白那些内地人到底把你们怎么啦? 我都係唔明你想講乜﹗﹗你想話我地既祖先都係大陸人,但我地而家歧視大陸人﹖而家無人話香港人同大陸一點關係都無喎,順唔順眼唔關有無身份證事﹗﹗問題係部份大陸人係香港做好多偉大既事﹗﹗而你既說話,語氣,態度都令人感到你就係果部份大陸人既其中一個﹗同埋又關道德標準咩事﹖你得閒睇多D時事咪知點解我地唔鍾意部份大陸人囉﹗﹗但你咁忙.........都唔會有冒間架喇,忙到第時阿仔阿女問你,特首係邊個,你都會答左毛澤東﹗﹗

bylobb    發表於 11-11-2 14:34
pomanlife    發表於 11-11-2 09:58
sibylyau  係歧視不付責任既女人遮, 吾係歧視大陸人, 呢到吾只你一個大陸女人咁辛苦  發表於 11-11-1 23:18
yi_arashi    發表於 11-11-1 22:22
HLDMaMa  特首係毛澤東,笑死啦!  發表於 11-11-1 19:59
piggiejai  禾芧諗過禾係賓賓架:(  以前有接近三萬人工,但以家覚得做ftm係無價架!  發表於 11-11-1 19:55
alicemic  你媽媽、你媽媽既媽媽......都係一個賓賓.....  發表於 11-11-1 19:26

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

唉~樓主,由第一個post開始你已經話99煮野唔啱食,食到想嘔,又話99話你唔做家務、罷住個厨房,原來呢啲係讚緊99架?

早年由大陸走難落香港既內地人,肯捱肯做,自食其力,靠自己對手打出一片天,唔會學你埋怨無自由、屋細、無LV、無養生.......我哋亦無對內地女人恨之入骨,要知道有好多內地嚟港既女性都好踏實,打完工返屋企又照顧家庭,唔會怨天由人,呢啲內地人我哋好佩服佢,亦無歧視佢,亦歡迎佢哋為香港出一份力,我哋只係歧視果啲又貪心又懶既人!

每個人都有自立既本錢,人人平等,但踏實既人唔會搵7000蚊就要求有7萬蚊既生活,唔會埋怨點解人哋有事業又有家庭,而自己2頭唔到岸! 人哋有事業家庭果啲年青時一早以為自己打算,唔好只係睇到人家表面風光而忽略咗人哋背後既努力!

意見呢求好多媽媽都提議過,不過忠言逆耳唔啱你聽都無計,呢度除咗你仲有人係內地新抱,又唔見人好似你咁乜都怨? 做人要量入為出,大想頭唔係唔得,先拈下自己咩斤兩先!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

有建設性嘅建意你都冇回應一味講自己放棄左份工同湊3個b好辛苦,頂替你職位的人只做了這麼短短時間就有車有樓有LV,為甚麼你做得比人長也沒有車、樓、LV?是否人家在走捷徑?唔好再回頭望啦,路係你自己選擇,好好行落去啦。
典解茅lala又要禾千名

禁止訪問

大宅

ketin 發表於 11-11-1 19:55
深圳店铺是打工时候利用职务之便 ,承包了个分店.后来嫁人,旧东主收回去职务,保留了分店铺继续兼职管理.

终 ...

妈妈做饭 洗衣 凑bb 接放学 搞卫生,这些菲佣也可以做到,并且比我做的更好。我做这个事情的时候,对家庭产生和贡献的价值也就是和菲佣对家庭产生的价值一样,如果我做其他的,给家庭产生的价值就会超过这些。

你是否想講,如果只在家湊bb,做家務等等工作,價值和菲傭沒分別,若果可以出來工作,賺更多錢幫補家庭,會更有價值呢?如果你有這想法就錯得很離譜,在家用心湊bb,打理頭家,全心全意照顧全家起居飲食,對家人付出的愛,菲傭是做不到的,不要覺得在家湊bb就等於沒貢獻,你處理好家事,c6安心工作,佢心裡一定很感激你,我家子女從沒把我拿菲傭作比較,因為根本不同,丈夫感激我對家庭付出的一切,兒女有時說一些簡單讚美媽咪的說話,已令我甜在心頭,請不要再將自己做家事,照顧兒女的工作拿來和菲傭比較,這樣你只會更加多埋怨,開心日子會離你很遠,看見你的價值觀,真覺得你可憐,你應該多點與丈夫傾訴,找社工傾訴

princessDD  唔怪得之佢咁唔開心,因為佢覺得自己犧牲好多,仲慘過做賓賓!  發表於 11-11-2 08:23
princessDD  樓主只係覺得湊BB係賓賓做嘅工作,根本唔會諗用愛去教育下一代有多偉大  發表於 11-11-2 08:20
sibylyau  所以工人湊同自己湊係有分別....  發表於 11-11-1 23:25
sibylyau  樓主都無諗住教育下一代, 工人係吾會幫你教仔...媽媽就吾同會自己教仔...  發表於 11-11-1 23:25

水晶宮

無論你對家庭的生產力有幾強,做飯、洗衣、湊B都係HK mama生活
的一部份,唔係話無價值或等同菲傭的價值就唔做嘛。何況這三個B係
你帶來的呢,你可以擺低俾邊個湊喎!

子爵府

陪月勳章

引用:深圳店铺是打工时候利用职务之便+,承包了个

原帖由 ketin 於 11-11-01 發表
深圳店铺是打工时候利用职务之便 ,承包了个分店.后来嫁人,旧东主收回去职务,保留了分店铺继续兼职管理.

终 ...
我從來唔會諗得自己咁無用,只會洗衫、煮飯、打掃;我做ftm每日可以帶俾囝囝嘅快樂、安全感、教育、正面榜樣...係無任何一個賓賓可以取代嘅!

樓主,你覚得你只係形容現實,但面對現實喇,如果你字里行間係無怨氣點會有咁多jm為你99出頭?

我係外國住過十几年,我完全見過d人好似你咁話成日俾人歧視,首先係佢地自己先將自己框住係框架裹面唔肯走出友善嘅第一步,然後就話人地點樣點樣無為佢地着想...我嘅理解係我係人地嘅國家等於我去咗人地屋企,佢地第一印象覺得須要保護自己屋企係完全可以理解嘅,我要尊重人地嘅家,做好自己本份,走出友善嘅第一步,當佢地認識咗我知道我係安安份份係佢地國家嘅時候就跟本無人歧視過我。

我一直緊記我中學老師引用(出處邊度唔記得Lui)嘅一句"人必自侮,然後人侮之"!

yi_arashi  同意  發表於 11-11-5 15:48
sibylyau  同意  發表於 11-11-1 23:26

子爵府

回覆 Bluessky 的帖子

申請咗就唯有等
等唔到就一係忍 二係搬 三就忍心D自己走
仔女交由6299照顧 自己俾多份家用 費用絕對少過你搬出去

觀其言、察其行、知其底、方識其人。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

借口太多,最初話99唔好,比人話完就話無講佢99唔好,而家就話描述就是事实,總之千錯萬錯都唔係自己既錯,不如離婚返上去吊過隻金龜啦! 香港基層既生活唔啱你架,大陸而家好多富豪,絕對滿足到你所有願意!

yi_arashi    發表於 11-11-5 15:49

伯爵府

ketin 發表於 11-11-1 19:55
妈妈做饭 洗衣 凑bb 接放学 搞卫生,这些菲佣也可以做到,并且比我做的更好。我做这个事情的时候,对家庭产生和贡献的价值也就是和菲佣对家庭产生的价值一样,如果我做其他的,给家庭产生的价值就会超过这些。

我非常唔認同你話賓賓做得比你或任何人好﹗﹗﹗

我屋企以前有賓賓架>>>阿哥請,SORRY,佢除左唔偷野之外,無一樣野做得好,結果SHE IS FIRED﹗﹗﹗

如果你覺得一個賓賓都做得比你好,咁你要先自我檢討﹗﹗

我又想請問閣下,你認為你可以做D乜野可以對家庭產生比賓賓更大既貢獻呢﹖同埋,如果賓賓可以取代你係一個家庭入面既角色,咁點解你老公要娶你做老婆﹖佢娶個賓賓都得啦,賓賓識做家務,識湊仔,什至會取悅6299,更加識得生仔,而且仲可以教小朋友英文,將來可以補少一樣英文﹗﹗﹗【SORRY,到而家我都諗唔到你可以為呢個家做D乜】

你亦可以去其他版到睇下,有幾多6299、賓賓湊既BB 唔跟親生爸爸媽媽,或者無咁親暱,好多人都想全職湊自己既小朋友,我覺得你好特別﹗﹗

我更加唔明白點解你要尋求協助先可以幫小朋友搵到學校,我個女而家8個月,雖然我想阿女三歲先入學,但我而家都打聽緊幾時要報名之類既野,或者,到時會唔同左,但起碼而家有準備先啦﹗﹗

係你問點樣先可以將7千蚊翻幾倍,最直接既方法咪就係買股票囉﹗你食乜野咁你要自己諗啦,唔係要我幫你諗埋呱﹖

好老實,唔駛舉事例,只要多關心社會你會明白﹗﹗

樓主,你今次咁打咪幾好囉,之前你又要打我地既俗語,口語,通語,英文既超縮寫,睇到我死死下,完全唔明你想講乜。

仲有,唔好成日拋書包,又佛偈又心理學書,我好相信呢度大把人叻過你﹗﹗你比我既感覺係自視過高,執著,不接受現實﹗﹗

仲有呀,我生完阿女之後有產後抑鬱,到而家都未完全康復,醫生同社工本來建議我幫阿女搞入育嬰院,手續各方面都辦好架喇,仲唔駛錢添,但最後,係我第二次覆診既時候,我要求做多次評估,醫生最終同意俾我自湊阿女。以我既能力絕對可以搵到1萬以上既工種,但我都放棄左,只因我想陪住阿女成長,直到阿女三歲,因為好多人包括醫生同社工都同我講,唔係個個媽媽都可以自己湊大個B,如果,我將阿女俾人湊,我今日就唔會咁慳,阿女唔駛全部著二手衫,玩具黎黎去去都係果幾樣……再者,我要食精神科藥物控制抑鬱,因為我曾經想過同阿女自殺﹗呢種藥食完個人係呆呆滯滯,好累好想訓覺,但我為左個女,我堅持我死撐,而家醫生話我進展好好。

我唔知我既行為可唔可以叫做"母愛既偉大",係你既描述中,我只感到你乜都係為自己,就算連小朋友我都唔覺你對佢地有幾愛﹗﹗如果你係為左3個小朋友,再艱難,再辛苦,再委屈你都會【忍】 ,做一個好既榜樣俾佢地﹗﹗

jasmine_hang  講得好!!!  發表於 11-11-2 09:47
princessDD  支持你!加油呀!你係一個好媽媽!  發表於 11-11-2 08:28
yi_arashi    發表於 11-11-1 22:35
piggiejai  阿囝都着二手衫同玩二手玩具呀!我要教佢珍惜,同有無錢買無關係:)  發表於 11-11-1 21:54
piggiejai  Absolutely right! Well said! 講得極啱!勁讚!!!  發表於 11-11-1 21:15

大宅

真係嘥氣!
睇下新聞,嗰啲有公屋又嫌屋細,攞綜援又嫌錢少,晌食物銀行攞免費食物又話罐頭食死佢••••••呢啲就係貪得無厭嘅例子!用盡方法要嚟香港生B就係為張身份証,有咗張身份証可以做咩?你估下•••••

yi_arashi    發表於 11-11-1 22:35

首頁

尾頁

跳至