嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我找到日本的新式尿布, 價錢平好多咁

http://wm.benesse.ne.jp/stores/chuckle/item/1184.html

大宅

回覆 liupuiyee 的帖子

有冇中文版,睇唔明哦

別墅

請問有冇人識摺日本長方型尿布呀~我研究左好耐都攪唔掂~help!!!

大宅

yankazama 發表於 12-11-14 14:04
我都有興趣買Charlie Banana, 想問吓好用嗎? 適合初生BB嗎? 要買幾多條先夠用呀?
...
我買左呀, 摸落D 料都幾好, 等阿女出年出世就開始用我買左三盒 (18 條), 佢包 36 條芯, 我另外再買左D 芯同埋 即棄
萬一洗唔切就用住即棄先, 我暫時預初初日日洗, 預三日份量, 咁應該乾得切

我試過, 個芯要少少時間先乾, 但係個穀就好快乾

你有無去過charlie banana 個網頁
D 芯要洗三至五次先開始用, 唔係會吸得唔好
同埋一定唔可以用柔順劑, 因為會塞住D 纖維, 咁D 芯就會唔吸水嫁喇
因為要洗幾次, 所以我早少少買定, 慢慢洗

雖然個說明書話普通芯放裏面, 即棄就唔駛套入去, 但係我唔想次次都要洗個穀, 所以決定每次用兩片芯, 如果裏面個芯無濕就淨係換外面, 用兩三次就一定全set 洗, 所以我就預多D芯, 穀就唔駛咁多

大宅

50246419 發表於 12-11-25 19:20
響Youtube搵到教摺傳統尿布既方法,同大家分享

http://www.youtube.com/watch?v=gasWvBJEDlU&feature=ends ...

thx so much!!
大開眼界!!

男爵府

回覆 50246419 的帖子

我係傳統尿布, 只係儲埋一日0既尿布放落洗衣機洗, BB 開大先浸下佢,如果唔係就唔浸

禁止訪問

回覆:尿布分享區--為地球出一分 ...

別墅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

別墅

洋房

回覆 50246419

洋房

50246419 發表於 12-11-25 19:20
響Youtube搵到教摺傳統尿布既方法,同大家分享

http://www.youtube.com/watch?v=gasWvBJEDlU&feature=ends
好有用,但片中的尿布固定器(3隻腳的)邊度可以買到?

子爵府

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

想問, 如用尿布過夜點算?
我係BB展買左條BEBEMO..
但一用過夜就全濕, 是否要換得好蜜呢??
另外, SALES EE教攝2層夾心,
會好厚焗嗎??我仔就來一歲
定係我買唔岩size漏尿??

好想成功用,但唔知問題出在邊樹~~

子爵府

BK Milk勳章

liupuiyee 發表於 12-11-25 20:16
我找到日本的新式尿布, 價錢平好多咁

http://wm.benesse.ne.jp/stores/chuckle/item/1184.html
請問邊度有得買呀??

禁止訪問

回覆:尿布分享區--為地球出一分力!!

侯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Navy_1020 發表於 13-2-25 21:36
我響Baby Outlet找到的
http://www.mamabebe.com.hk/?p=1&cat0=13&cat1=35&cat2=83&listing=1&s=722c110962863f36e2d111b80ef77da9&lang=big5
我地黎囉Babe

公民黨班9今日食左9糧未呀?

大宅

男爵府

引用:我有全新尿布套、片芯及尿布,仲有用剩大半

原帖由 Wau 於 13-03-05 發表
我有全新尿布套、片芯及尿布,仲有用剩大半盒pigeon尿布墊,搬屋後沒有以往曬晾的地方,不想浪費,繼續環保 ...
請問什麼牌子,合初生嗎?

大宅

我都想用尿布, 但我唔係好明而家新式尿布的用法, 希望有JM可以解答:

1. 我見有布片, 咁又見有吸水布墊, 咁係咪吸水布墊放入布片, 然後就再用防漏套套住, 對嗎?
2. 布片通常有one size 賣, 但防漏套好似多數有分SIZE, 咁ONE SIZE 布片可以用到戒片, 但防漏套要隨BB一路大一路換, 對嗎?

多謝JM們解答先

大宅

支持環保, 如對以下物品有興趣, 請pm價錢!可提供相片!
全新baby leaf-pino尿布十塊,日本制,34x70cm,購自吉之島,清洗後無用過!
全新國產保寶牌尿布,28"x28"十二塊,購自國貨公司,清洗後無用過!
Mides尿布十二塊,香港制,九成新!
Mides尿褲6M兩條,12M兩條,九成新,DiDi尿褲S碼三條,九成新,寶利尿褲S新生兒碼一條,全新,無用過!
除DiDi尿褲以外,以上物品全部有包裝袋,附有用法說明!

別墅

原來有咁多媽媽都會支持環保,力撐!大家可以分享多一點BB用尿布的經驗嗎?

首頁

尾頁

跳至