婆媳關係

跳至

首頁
56789...46

尾頁

珍珠宮

ketin 發表於 11-11-1 13:52
有人说,其实老公很好,99很好,BB也好,家庭也很好,是我自己的问题,是我不知足。我不反对这样说,我从头 ...
我們都看到你99很累,要做所有家務,煮飯給你吃還要被你嫌;你老公很累,老婆不懂性,跟他媽作對,還要照顧小朋友、照顧著他的那個公主老婆.
可是你累在哪裡?

你身邊明明有人可以幫忙的,只是你不讓人家幫忙,做不好之餘還要倒過頭來嫌這嫌那的、嫌人家不幫忙.

是你先不喜歡你99,還是你早就先入為主不喜歡她?
她說你的,有沒有說對?
你是不是整天在家卻不做家務?
你從一開始就已經說了你99有多不好,你現在才說你沒有說她不好?

還有,為甚麼你有責任讓人家開心?你沒有的. 不要現在才裝偉大.
根本只要你糾正你那些不知所謂的思想,其他的人就自然輕鬆下來.

大宅

知足常樂<---只能送這4字給樓主,信佛的你,自己好好思考吧!

yi_arashi    發表於 11-11-1 21:59
三順    發表於 11-11-1 15:23

禁止訪問

伯爵府

其實,樓主都係唔想浪費時間去湊仔同照顧家庭,想用D時間去賺錢,去養生,去做甲甲,去玩樂,去享受人生,去追求完美既人生姐。

不過,呢個世界有幾多個【徐子淇】﹖用咁多時間去抱怨,去埋怨,去羨慕別人,點解唔用呢D時間去計劃﹖去同家人溝通﹖

子爵府

陪月勳章

回覆:内地媳妇和香港婆婆

睇咗咁多我都認唔住要出吓聲,我覚得樓主開呢個post係想得到認同和支持,大家會拍爛手掌話佢99真係唔好,佢唔應該再繼續同佢地住,應該先帶一個搬出去住,十年八年后環境好咗再接另外兩個出去。

點知無人支持不突止仲俾人狂插,樓主於是改口話屋企人好,自己都唔係咁辛苦,佢後期嘅posts完全係"今日嘅我打倒昨日嘅我"。

我嘅觀察係:
1。樓主完全無想同6299改善關係嘅意欲(所以任何有關改善和家人嘅意見佢都聽唔入);
2。樓主好響往少奶奶嘅日子(俾人插完后又話自己結婚前已知老公窮),但係唔知點向呢個目標進發,只係識怨人;
3。樓主天真地以爲喺香港賺萬7000就可以請工人自己做少奶奶。

綜合以上我非常同意樓上好多jm嘅建議:
1。樓主應即時離開佢老公,留低三個細路俾男家;
2。自己重新裝身、包裝;
3。搵個有錢人嫁過(記得要搵個可以and會俾你 at least 每月五萬嘅老公),過其可以養生、買名牌、每個月都搭飛機嘅少奶奶生活!!!

我真係好隥佢三個細路担心,唉

SHIRLEYLAM330  一個字~~&quot;好&quot;!!   發表於 11-11-4 15:50

公爵府

畀面勳章

引用:现在,就刚刚,喂完小的吃饭,然后一只手抱小

原帖由 ketin 於 11-11-01 發表
现在,就刚刚,喂完小的吃饭,然后一只手抱小的,另一只手给大的做饭(大的今天病了没有上学)中间还听了个长 ...
病緊仲返緊工啊,月頭趕出billing啊。。

大宅

我都要同c6講下要養生至得我都捱左十幾年冇假放

yi_arashi  mouth:  發表於 11-11-1 22:05
三順  我仲慘,捱左廿年有多啦!從來冇諗過養生mouth:  發表於 11-11-1 18:11
Bluessky  SORRY...我笑左﹗﹗好提議﹗﹗【我要養生﹗我要享受﹗】  發表於 11-11-1 15:54

大宅

陪月勳章

明白樓主一個湊3個真係好辛苦!不過點忙都唔可以唔食野,捱壞了,小朋友點算
之前都有人建議過,其實樓主比大的讀全日制,有的可延展到6:00,細b以搵育嬰園,自己就可以多d時間賺錢改善環境

複式洋房

深深明白你及佩服

大宅

算罷啦,香港遍地黃金係你哋愚蠢嘅想法!真正嘅香港媽媽,大部份都係又要出嚟打工,又要照顧小朋友,又要做家務!
辛辛苦苦賺錢,養家之餘,重要交稅!

咪就係有太多你呢種人,所以申請乜都要等,公屋供不應求!

香港媽媽想生一個BB,連床位都無呀!就連基本嘅產前檢查都剝削!

珍珠宮

ketin 發表於 11-11-1 15:25
现在,就刚刚,喂完小的吃饭,然后一只手抱小的,另一只手给大的做饭(大的今天病了没有上学)中间还听了个长 ...

现在,就刚刚,喂完小的吃饭,然后一只手抱小的,另一只手给大的做饭(大的今天病了没有上学)
-- 小的不可以放在床上,讓他自己玩一會嗎?

中间还听了个长途电话,还抽空上来打几个字,做好了等大的bb吃完饭, 又要洗刷干净 等下也可能还要出门办点事情,要把小的送到朋友家,大的带着才可以出门去办事情,还要在另外一个放学前赶回来接放学。之后又是弄吃的。。,。
-- 要出門辦甚麼事情?很急嗎?必須要今天辦嗎?你99不在嗎?如果她在而你之前不是這樣嫌棄她的話,我相信她不會不願意幫你照顧小的幾個小時的.
而且大的病了,為什麼還要帶他出去?你怎樣做人家媽媽的?!

好像每天就这样过了,这对我来说,已经很忙了,请问各位超人,你们怎么做到的?说说看,你们在这个时候,都在做什么呢?
-- 還是看不出你到底有甚麼在忙的,每個家庭主婦都是這樣過,不是你一個人是特別忙.

yi_arashi    發表於 11-11-1 22:07
Bluessky    發表於 11-11-1 16:16

伯爵府

ketin 發表於 11-11-1 15:25

唔明點解你要抱住個細,你之前又話好擔心小朋友既安全,而家又抱住個細黎做飯﹖細既放床仔唔得﹖

雖然,我只係湊一個,初初果時都好似你所講咁,一日可能先食得一餐,有時什至要半夜先食得飯,因為我要做家務,洗衫、清潔、買送……等,阿女又唔適應,日日喪喊,完全無人幫到我,我仲一個月仲要返醫院覆診兩次,我阿媽要幫我阿哥湊仔,其中一個仲要有過度活躍+專注力不足,情緒經常嚴重失控,所以對我愛莫難助。

我不斷去搵方法解決係無任何支援下去湊個女,第一件要做既事係,規律阿女既作息飲食時間,而家阿女每晚都可以係8點前訓覺,一覺訓到第二日早上8點幾。然後,再制定一個生活時間扒俾阿女,日日如是,阿女習慣左我就輕鬆左好多,唔駛俾阿女支配我,阿女而家一日訓2-3次午覺,每次約1-2小時,要睇我同佢玩得累唔累,阿女每次午覺我都會做一至兩樣野,食飯,洗衫,清潔..等等~~~阿女醒左,有時俾佢係床仔到自己玩,間唔中望下佢,我可以繼續做自己野,夜晚臨訓前再進行親子遊戲,阿女訓左,我又有時間休息做下其他野。而家一切都安頓好,我計劃同朋友合伙做網上買賣,增加收入。

我講完我一日既流程,雖然,真係湊一個同湊3個唔同,但係你唔分配好時間,就算你湊1個都係好有問題﹗﹗再者,你有小朋友已經返學,一定會俾3個都係屋企舒服好多,仲有而家咁樣你已經搞唔掂,咁過多一兩年點算﹖佢地要上興趣班,你就要帶住3個走黎走去,又會去公園玩,我真係想像唔到﹗﹗

生活其實可以好簡單﹗﹗你一味只諗壞處,永遠都會覺得自己好辛苦好慘﹗﹗

我無錢我窮,但我唔會怨任何人,無羨慕過其他人,因為條路係我自己揀,無人逼我架,阿女而家8個月喇,呢8個月我完全無社交生活,但我都係過得好開心,我知足。
你可以笑我,我媽媽我朋友會留起晒所有報紙膠樽汽水罐俾我拎去賣,我會因為額外有左呢2-30蚊而滿足開心。

快樂其實可以好簡單﹗﹗

luck_tang  好媽咪!!  發表於 11-11-5 18:15
Vanilla.T  報紙膠樽,..真係賺得一蚊得一蚊..  發表於 11-11-4 12:51
Vanilla.T  YES! 約朋友可以上網傾計..或者佢地來望bb!只要有心...就一定做到!..  發表於 11-11-4 12:51
yi_arashi    發表於 11-11-1 22:10
syj  不错,好好既分享  發表於 11-11-1 18:54
alicemic  真係一個好媽媽!  發表於 11-11-1 18:38
evahui619  呢個唔單只係香港媽媽同內地媽媽既分別.
最主係識唔識得管理時間分別  發表於 11-11-1 16:44
sibylyau  proud of you  發表於 11-11-1 16:29
芝芝妈  勁呀,一個人搞掂個B,仲要甘有規律。  發表於 11-11-1 16:24
meia  你好叻女, 你的仔女一定好幸福!  發表於 11-11-1 16:19

大宅

回覆:Bluessky 的帖子

講得好

Bluessky  多謝﹗  發表於 11-11-1 16:21

男爵府

睇左咁耐,我想問一下...其實樓主係想請工人?搬出去住?好似佢d朋友咁有lv去旅行?定係點架好似乜都想要咁mouth:真係想同樓主講一句:"你諗多左啦唔係個個香港人都係有錢佬黎架"

yi_arashi    發表於 11-11-1 22:10

大宅

Bluessky 發表於 11-11-1 16:14
唔明點解你要抱住個細,你之前又話好擔心小朋友既安全,而家又抱住個細黎做飯﹖細既放床仔唔得﹖

雖然, ...
e位媽咪真係抵讚,比10個叻比你

e d咪叫做知足常樂 lor~

伯爵府

2018復活節勳章 熱血金章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

樓主
我是個香港媳婦, 有工作, 家有工人一個, 冇其他人幫
每天6時起床, 叫家姐起身返學, 同工人夾手夾腳搞早餐換衫送大女返學
之後如果細女未醒就瞌返一陣, 7:30再捉細女返學
返工每日好似打仗咁
放工要返去同大女做功課, 温書,
同細女玩同講故事,日日如是, 最早可以1230瞓
自己的私人時間真係好有限
自己病到死, 都要戴個口罩繼續做
工人放假仲慘, 所有野自己做
但我好感恩, 因為我有能力照顧我屋企
生兒育女, 一早預咗係咁,
要做自己野, 我咪瞓少d law,
有咩好怨
你自己諗下啦
d仔女係你生架
你唔照顧, 边個照顧?

「政治乃眾人之事」-- 國父孫中山先生

伯爵府

樓主,我講多一個真人真事俾你聽﹗﹗

我朋友個妹妹,得17歲就大肚,俾阿爸趕左出門,6299都唔理,佢生左個仔無人幫佢坐月,每日佢老公只會買一個麥當餐餐俾佢食,佢得17歲連點湊仔點餵奶換片都唔識,佢都係自己一個搞掂,佢老公唔敢抱個仔,亦都唔識幫手,因為佢老公都係17歲﹗﹗

呢個妹妹慢慢學,慢慢試,一個人湊住個仔,而家個仔讀K2喇,但佢都無羨慕人地,佢屋企連張床都無,一家三口都係訓地下,著既用既都係平野街邊貨,有時我會將姪仔既衫玩具俾佢個仔。小妹妹仲學識煮飯,好唔好食我就唔知,起碼佢老公同個仔未試過食佢煮既野中毒﹗﹗

重點係,佢都無埋怨無人幫佢,一個17歲既妹妹佢都可以睇得好通,明白好多道理,因為少不更事,導致同家人轉差,佢好努力修補同家人既關係,阿爸阿媽俾佢返屋企食飯,好努力咁去學做"新抱"呢個角色,6299由唔接受佢到而家過時過節6299都會叫佢過去食飯,一天比一天進步,佢同我講,見到個仔開心,佢就會好滿足,乜都無所謂﹗﹗

我覺得呢個小妹妹比我更叻,因為我既故事,係香港好多媽媽都係咁,我大把朋友一個湊2個都係咁﹗﹗

子爵府

畀面勳章

樓主既問題我無意見都解決不了! 大部分香港人可能都同我差唔多。
同99住有纠纷:我俩結婚前2公婆努力工作,有房子才结婚,但会比较晚婚。
同99面左左:我99冇需照顧我為我付出,大家過節時相見好。
多小孩照顧:我都配合家庭支出去工作,而大部分1-2小孩,有部分相差幾年先再生育。
沒有生活空間:间中请保母睇多一日,跟99好既要求幫忙一,二日,兩公婆去享受。
香港大部分媽咪都雙職,種瓜得瓜,樓主亦無需自怨自爻,我地香港人最大既分別就係會自己既責任自己負。

子爵府

畀面勳章

樓主既問題我無意見都解決不了! 大部分香港人可能都同我差唔多。
同99住有纠纷:我俩結婚前2公婆努力工作,有房子才结婚,但会比较晚婚。
同99面左左:我99冇需照顧我為我付出,大家過節時相見好。
多小孩照顧:我都配合家庭支出去工作,而大部分1-2小孩,有部分相差幾年先再生育。
沒有生活空間:间中请保母睇多一日,跟99好既要求幫忙一,二日,兩公婆去享受。
香港大部分媽咪都雙職,種瓜得瓜,樓主亦無需自怨自爻,我地香港人最大既分別就係會自己既責任自己負。

禁止訪問

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

首頁
56789...46

尾頁

跳至