母乳餵哺

跳至

首頁
56789...20

尾頁

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 jjlamjj 的帖子

記住最重要個point, 有冇濕片, 呢個係最重要的指標, 佢調節緊, 各方面都係未定, 觀察多一星期, 日日都夠濕片都ok, 仲有呢個星期之內都唔好比佢訓太多, 如果夠濕片都最多3個半鐘, 唔夠就更加要多d次數. 夠晒奶量啦, 先可調節其他野.

大宅

回覆:千其唔好放棄埋身 (長氣)

草。。我女食緊4安奶粉,如果要轉全人奶,應該點轉?

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 znniechan 的帖子

一日4安? bb幾大, 全日只食四安好易, 直頭唔比就ok, feed on demand, 四安好少, 好易追, 餵密多一兩次都係返度.
一餐4安, 試下每餐減兩安, 埋身密d, 餐與餐之間埋多次身. 持續三日, 睇下濕片夠唔夠6條, 夠再幾日之後cut餐數, 如果每日餵5次奶粉, 就減2次, 都夠濕片就減晒, 埋身次數要夠多, 要追奶, 8-10次走唔甩, 扮返初生咁, 追返餵左奶少的份量.

複式洋房

回覆:千其唔好放棄埋身 (長氣)

請問下,其實餵咁密,有時餵完唔夠半個鐘又黎, 個胸仲係淋淋咁。。 d奶造唔造得咁快?

珍珠宮

引用:回覆+吉蒂小豬+的帖子我係用spoon餵,+兩個

原帖由 於 14-01-10 發表
回覆 吉蒂小豬 的帖子

我係用spoon餵, 兩個都係, 佢唔洗醒, 唔洗啜, 我倒入佢咀, 用細細spoon底禁一禁佢條 ...
我試過但攪唔掂,為咗退黃而家泵出來比佢食,黃仲未退晒,星期一又要去健康院
有試過埋身啜,但好明顯唔太用力啜
我應該每餐比佢啜下先再比樽仔定點好?好迷茫,我好驚又黃多啲,屋企人當然話泵/埋身都冇所謂

子爵府

回覆:草 的帖子

如果唔使返工我都想全埋身

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 jjlamjj 的帖子

就係要佢造快D先要咁密, 要係未谷之前就出左D奶, 谷=話比身體知多得濟啦.

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 吉蒂小豬 的帖子

我係埋完身再補泵奶, 我當佢完全冇食過咁補, 所以去黃去得好快, 不過要O個幾日攰到冇朋友.

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 喵仔 的帖子

返工更加唔好放棄埋身, 我個POINT係唔好以為要返工就要全泵, 埋身對在職媽媽超重要呀. 返工時食泵奶, 放工放假就埋身, 除左可以清下個乳房, 亦可以親子, 比BB同身體接觸可以造更貼身的抗體.
我以前係週末媽媽, 星期六日先接返BB, 每一餐埋身我都好珍惜.

子爵府

我唔會全泵亦冇打算全泵,我勁鍾意埋身,只係返工前餐同餐之間泵嚟儲,儲奶比較少!

男爵府

引用:回覆+bubu7123+的帖子你可以搵一日放假唔比

原帖由 於 14-01-07 發表
回覆 bubu7123 的帖子

你可以搵一日放假唔比樽佢, 佢仲夠濕片就已經ok, 識得食. ...
今日放假我俾阿女全埋身,任食放題,總共有4次便便 ,6-7條8成以上的濕片。係咪即係代表佢識埋身食呀?
多謝你呀,呀草!

伯爵府

環保接龍勳章

照咁睇真係識咁, 咁你冇泵有冇好谷? 今日仲有冇全埋身? 如果都係差唔多就可以恭喜你啦.

大宅

我餵左三年埋身,上年都有留意你的分享係好有用同好易明的資料。多謝你的分享,我女自然離乳就快一年,間中仲會話掛住奶奶同經常埋我身"文"下我個胸話好香,知道佢唔捨得有時我都有點唔捨得但細女已經長大,我感覺餵人奶俾我 感到同佢的關係好親密,雖然已離乳但果重感覺仲係到。

男爵府

尋晚夜晚臨訓前有泵,今朝起身好谷但bb未醒都有泵,之後今日埋身,就無咩點谷啦。但bb都係食唔清,岩岩食完最後一餐,我都仲泵到每邊100ml, bb唔肯再埋身但又仲有少少餓唔肯訓,所以都係用樽補多少少。

伯爵府

環保接龍勳章

我就咁睇, 覺得你bb係完全夠有突咁wor, 你谷即刻多奶到bb食唔晒, 谷會比身體一個signal要佢收手, 減返d, 所以增奶就要keep住谷之前清, 而常常都谷, 甚至谷到塞就係出奶比產量少, 大約有兩個原因, 一係太多奶, 一係清得唔夠快/ 澈底, bb都食唔清, 所以我覺得好可能代表你太多, 佢食唔晒.
不過都要睇返點解你會覺得佢唔夠, 因為唔訓? 母乳bb清醒時間多係好正常, 奶粉/ 樽餵bb之所以好訓d, 係因為比起埋身, 佢係可以overfeed, bb要用多d能量消化就會攰d. 所以訓唔訓唔係指標, 都係濕片先可以作準. 同埋如果佢黃又訓太多就要注意, 可能要補, 不過太活躍就唔洗擔心.

我覺得餵bb的目標唔係要佢地多到濟晒, 然後訓多d, 足夠健康成長就ok.不過我都唔係專家, 只係我的睇法.

複式洋房

引用:回覆+bubu7123+的帖子我就咁睇,+覺得你bb係

原帖由 於 14-01-13 發表

我就咁睇, 覺得你bb係完全夠有突咁wor, 你谷即刻多奶到bb食唔晒, 谷會比身體一個sig ...
點樣可以喺谷奶之前清?pump左先嗎?
每次瞓醒,如休息一兩個鐘,個胸都會實啲,係咪谷奶?
最近好盡力咁feed on demand, 不過有時真係太攰,同見個仔失控咁喊,都忍唔住補奶!呢一兩日pump奶見個量仲好似愈來愈少,真係就嚟堅持唔住啦!

男爵府

我之前全泵每日有1400ml, 我知係多過bb食量。
Bb尋日都係埋身,但濕片得返4-5條
其實4個半月大bb濕片要幾多條先夠?
同埋佢食返夜奶,所以唔知係唔係食得唔夠。

另外,請問一下,bb埋身食完一邊我覺得係鬆晒,佢就玩手指,我估因為食晒,俾另一邊佢食都會食一陣。

之後泵左先訓,第一邊都泵到50-80ml,係bb食唔清,定係正常?

通常訓醒都谷谷地泵到每邊200ml, 今朝試過俾bb食,食左一邊就停,咁另一邊谷住都應該泵出黎定留下餐?
因為之前係全泵,次次都泵晒兩邊。所以有點迷網⋯⋯

謝謝指點

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 Puie0811 的帖子

你BB幾大? 谷之前清就係谷就比佢食, 我唔係好明, 你又谷(身體需要出奶), BB又餓(BB需要接收奶), 需要彼此, 呢個情況, 餵就OK, 如果係初個, 個零鐘食係好合理同正路啦.
定係已經開始SET緊時間表? 咁可以唔好一次太長, 距離縮短返少少, 等大家適應.

伯爵府

環保接龍勳章

BB有4個月大時我已經由得佢啦, 如果佢識埋身就會自己追奶, 唔追就算. 我採取好自然的養育, 唔知正唔正確, 不過你可以參考一下. 我女四個月時一日有時只會埋身食四餐, 食完我當然仲泵到, 可能佢厭奶都唔定. 每次唔會過30分鐘, 10幾分鐘就放口, 生長線低過25我都由得佢, 到咁大個, 已經冇睇濕片啦. 除非佢有唔正常, 病的表現, 如果唔係得覺得都唔洗咁緊張.
如果你係泵多, 食完仲泵到好正常. 其實全泵媽的奶量係需要比埋身多(我覺得), 因為泵係弱好多, 你生產的奶要夠多先可以比一部分出到o黎. 所以夠全人奶, 產量會比需要的更高先應付到, 亦係難追奶的原因. 埋身bb可以食到好多泵唔出的部分, 唔會阻住, 身體調整會更好, 追奶就會易d.

如果初初由全泵轉全埋身, 食完仲覺得谷, 我會泵返少少, 例如你朝早bb只食一邊就夠, 我自己會泵埋另一邊, 可能我唔鐘意一邊有一邊冇, 好唔舒服.

男爵府

多謝你呀,我好想放假放工可以全埋身,唔駛野野對住個泵,餵樽bb好多時都唔鍾意。尋晚bb訓訓下驚醒狂喊,點氹都唔得,俾佢埋身就唔喊仲食食下訓埋。
雖然開始轉埋身可能令佢食返夜奶,但埋身奶係最好,值得!

首頁
56789...20

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊