興趣嗜好

跳至

首頁
45678...9

尾頁

大宅

citygirl 發表於 11-12-17 12:05
回覆 HaRo2 的帖子

nice pic, 有無25.4 D相, 好想比較下

25.4我冇呀, m25.4就有...

男爵府

有無Olympus & Panasonic M4/3 用家?入黎交流吓吖

想問下買左di466係米影到夜景 我用epl2內置閃光燈都focus唔到 定係應該要換鏡?

日曦 - 2006/11/18 02:29am(2.65kg)
2nd - 2008/05/16
3rd - 2009/06/09
4th - 2012/01/07 14:14pm (3.57kg)
4次懷孕 但只有2個出世, 沒能力帶到世上的, 媽咪沒有忘記, 你永遠在我心裡,懷念你們

大宅

RAYMA 發表於 11-12-17 12:46
$500係咪水貨 ?好抵玩
如果係, 去邊間買會好d呀 ?
佢閃完一次回電時間幾耐 ?
係呀, 去 price.com.hk 個度 check 啦回電3.8秒

大宅

RAYMA 發表於 11-12-17 12:52
其實VF2, VF3 邊個好D ?
網友話VF2 冇LOCK位容易趺
呢方面我都唔清楚呀.. 我未用過未研究過
功能、外形先決就VF2啦, 性價比先決就VF3啦

唔記得覆你貓貓
我通常用RAW+JPEG影, 即時睇相有JPEG, 要救忙有RAW可用丫麻

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:RAYMA+發表於+11-12-17+12:52+其實VF

原帖由 HaRo2 於 11-12-17 發表
呢方面我都唔清楚呀.. 我未用過未研究過
功能、外形先決就VF2啦, 性價比先決就VF3啦
會啦,以後都會用Raw影相啦
多謝晒你既幫忙

男爵府

畀面勳章

回覆:有無Olympus & Panasonic M4/3 用家?入黎交流吓吖

我有EP3
14-150mm
20mm/1.7
45mm/1.8

大宅

yubiwa310 發表於 11-12-17 13:10

請問樓主 , 14-140 好用嗎 ? 因為想入但又貴 ,而家心大心細 !

如果唔想經常換鏡, 14-140 一支可以搞點哂, 好用

以所有品牌天涯鏡黎講, 佢既成像係屬於"非常唔錯"既級別
當然如果拆開用 14-45 + 45-200, 成像會比佢好一點
因為加有寧靜摩打, 對焦非常快同靜, 最岩拍HD片
不過相對大支同重, m43鏡當中佢應該係最重既一支

其他同類型選擇有O記14-150, 成像都OK唔錯
平D、輕D, 但唔岩P機用, 因鏡身冇防震

P記 LEICA 14-150 (4/3鏡, 要加接環, 俗稱天涯奶), 再大支D、再重D, 再貴多DD
成像品質係眾多品牌(N記、C記、S記..)天涯鏡當中數一數二
要留意最大光圈 f3.5 比其他再大多少少, 吸光率、散景效果再好多一DD

大宅

jazzcnl 發表於 11-12-17 13:19
想問下買左di466係米影到夜景 我用epl2內置閃光燈都focus唔到 定係應該要換鏡?

...

夜晚太黑太暗係好難 focus, 由其是EPL2冇扶助對焦燈

可以另買一支電筒照住主體幫助對焦 (我會選擇紫燈冇咁"殘"眼)

閃燈用途係幫助補光, 一般內閃都可以應付得到
而用外閃打光可以有更強出力, 同可以用多種方法打光打得更柔和更自然
但對focus冇幫助, 因為m43機一般都係對焦後, 影相時先閃

珍珠宮

環保接龍勳章

你好,謝謝你詳盡的解釋 !

那我用gf2 的 , 遲d想入gx1 , 即係如果用LEICA D VARIO-ELMAR 14-150mm F3.5-5.6 ASPH 要再加接環嗎 ?(要另外買 ?)
大家好,我是子悠~~

大宅

回覆 yubiwa310 的帖子

係呀, 因為個支係 4/3 DSLR鏡要加原廠接環可以有返 AF、較光圈大小
AF 速度大約同 20.7 差唔多啦

大宅

O記新鏡, 12-50mm f3.5-f6.3 電動 zoom, 下年1月底發售, 預計4千蚊左右

男爵府

畀面勳章

引用:O記新鏡,+12-50mm+f3.5-f6.3+電動+zoom,+下

原帖由 HaRo2 於 11-12-25 發表
O記新鏡, 12-50mm f3.5-f6.3 電動 zoom, 下年1月底發售, 預計4千蚊左右
係咪有埋Marco功能?光圈有2.8就好啦

大宅

回覆:有無Olympus & Panasonic M4/3 用家?入黎交流吓吖

P記 14-42 vs 14-45 vs 14-42X
請comment

大宅

RAYMA 發表於 11-12-26 08:16
係咪有埋Marco功能?光圈有2.8就好啦
係呀, 有MARCO, 光圈只係

f3.5-f6.3

我覺得呢支鏡 for 影 movie 會好好用

好似話對焦好快同靜, 畫質好

大宅

小wahB 發表於 11-12-26 13:05
P記 14-42 vs 14-45 vs 14-42X
請comment

14-45 係3支當中成像最好最正, made in Japan, 金屬接環, 重
14-42 係 14-45 慳成本 kit 鏡版, made in China, 膠接環, 冇左防手震掣, 畫質約有14-45八成左右
14-42X 鬆餅當然係最輕便, 新鮮好玩, 畫質會比14-42好但靚唔過14-45, MIJ

複式洋房

用P記 GF-2 + 14mm, 14-42mm 及45-200mm 鏡

相質好~又方便...但對焦稍慢.....好想upgrade 做GX-1 呀!!!

可惜無budget 了.....

大宅

醒目開學勳章

引用:用P記+GF-2+++14mm,+14-42mm+及45-200mm+鏡

原帖由 dennisluk 於 11-12-28 發表
用P記 GF-2 + 14mm, 14-42mm 及45-200mm 鏡

相質好~又方便...但對焦稍慢.....好想upgrade 做GX-1 呀!!!
歡迎歡迎
想問下你支45-200好唔好用?我諗緊入支長鏡去影演唱會,唔知45-200好定100-300好

複式洋房

引用:Quote:原帖由 dennisluk 於 11-12-28 發表

原帖由 yukiyck 於 11-12-28 發表
歡迎歡迎
想問下你支45-200好唔好用?我諗緊入支長鏡去影演唱會,唔知45-200好定100-300好:callm ...
45200都好夠用. 演唱會睇你坐邊喇...坐山頂先有需要用到300....其實支鏡影演唱會只係一般. 光圈局限左佢個用途. 另一問題係......細機長鏡有少少唔balance.....kakakaa overall 支鏡都抵玩

大宅

醒目開學勳章

咁有無話邊支長鏡影演唱會好啲呢?

伯爵府

P45﹣200我買咗,但光圈唔夠,想加接環問朋友借啲鏡來玩

首頁
45678...9

尾頁

跳至