興趣嗜好

跳至

首頁
34567...11

尾頁

複式洋房

回覆 myhksweethome 的帖子

咁即係2G + 隻快Harddisk 就可以??咁唔使4G, 8G, 16G ram la!!

cpu 基本係只會問ram/memory(virtual also) 攞data, 之所以點解我會話加多D ram, 唔set page,
而家用開既ddr ram, 係唔會慢過harddisk, 所以 ram 多, 一定會好好多, 除非你要draw 勁多data!!
唔好一慢, 就話係harddisk 問題, 個bottleneck 可以係OS,setting, cpu, ram, mainbroad,display card 甚至network

仲有係,我曾經做過近10 年helpdesk, 我做過既公司幾十部PC, 甚過千部都有,
除左某D production computer, 我未見過有人話可以唔用MS office lor!!

禁止訪問

複式洋房

回覆 myhksweethome 的帖子

即係電腦就係要開機快就得!?你知唔知CPU 有咩用?
RAM 有咩用!?
Harddisk 有咩用?
Display card 有咩用?
電腦有咩用!??
加隻快D既harddisk , 咁部電腦就會勁快!??
一隻10000 RPM 幾錢??
一粒quad core 中上既CPU 幾錢?
16G DDR3 幾錢??
一張好少少既display card 幾錢?

比少少錢,換個harddisk 部電腦就快勁多, 咁呢個世界咪好多傻仔??比勁多錢換其他野, 只係為左快多幾秒!!

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

myhksweethome 發表於 12-12-29 00:55
你搞錯左我的意思...唔係只改HARD DISK就會勁快...
而WINDOWS 7 基本的CPU、RAM、DISPLAY相對地高...
而WIN ...
認同最TOP hardware 同一半$既hardware 唔會有一陪既分別
但係
第一, 我想講多一次係, 由於harddisk 既 tech 轉左, 而家同一個area 可以store 到既data 比以前多好多, 理論上, 佢支丙係唔使走咁遠, 相對情況下, 轉速既分別就細左!
第二係由一開始都講緊,同hardware 情況, 但windows 7 快D, 咁個different 就係OS la , 咁佢換左harddisk windows 7 快過 windows 8 個情況都係可能一樣喎!!
第三, 想問你電腦係咩, 係因為唔同hardware同software組成, 其中任何一樣出問題,都會影響個performance , 所以係唔應該, 一掍就話要換harddisk!!
同埋, 唔好淨係著眼開機時間啦!!

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

咁依家買新notebook, 大家建議買win7家win8好呢?

禁止訪問

民房

用到一舊云.........

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

點為之垃圾有圖睇...

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

回覆 pancake5354 的帖子

咩notebook, 開佢名好喎!!

首頁
34567...11

尾頁

跳至