跳至

首頁
34567...72

尾頁

大宅

原帖由 Nillie_Mami 於 10-10-14 21:01 發表
Cathymom,
if your husband has greencard, SSN, and credit card (issued in US), he should able to go to the DMV and get the paper test done. Then, just go for some driving studies and after that, he sho ...

考車牌都要有美國issue 的credit card? 咁我地真係要諗諗點搞.
其實係美國拎credit card 難唔難? 因一開始我地未必會有工作, 但我地會預備一定的cash on hand, 佢地會唔會based in cash on hand 去批credit card? 我知係hk 就會, 有d 人有百幾萬cash in account, 就唔洗工作都可以apply 到白金卡.

大宅

正常流感針就唔洗打...
所以你要問清楚點解佢要你一定打囉...

我睇番我BB果時張針卡, 所有針我都打晒:
卡介苗 B.C.G - 1支(1979)
口服小兒麻痺劑 - 4支(1979*2, 1980, 1987)
白喉, 破傷風, 百日咳疫苗 - 4支(1979*2, 1980, 1987)
麻疹疫苗 - 1支(1980)
麻疹, 流行性腮腺炎及德國麻疹疫苗 - 1支(1997)

咁去到旺角果間野, 佢睇我張針卡,
就話"白喉, 破傷風"要打過, 因為太耐之前打啦,
total要打3支, 我已經打左兩支啦,
2011年4月後再打多支($100一支)

"麻疹, 流行性腮腺炎及德國麻疹疫苗" 就要打多支booster(唔記得好似係$150一支)

水豆針, 31年前因為係無得打既, 所以佢問我有無出過水豆, 咁我好肯定自己中學果時, 但係佢都會SALE你打(佢地都係做生意囉), 一支要成$500(要打兩支), 但係我堅持自己出過, 佢又叫我驗血(for水豆), 驗就要$380, 咁我就驗囉, 驗咗有水豆抗體, 就OK囉~

大致上都係咁多, 我TOTAL用咗$1960~

原帖由 百合 於 10-10-15 09:55 發表
=.=咁即係我老公同我仔仔都唔使啦,點解咁既,咁想問下咁除左流感針外,有冇其它針係要打既,同埋佢地験血,要驗邊幾種?
~仲有知唔知有冇話有左幾多個月唔可以上機同入境呢?
我諗遲d佢地通知我in果時仲有更多野問^^記得 ...

男爵府

百合
as per our point of view.. all pregnant women over 3 months of pregnancy, we request them to have the flu shot because we don't want them to catch a flu. As medication for flu are at Cat. C... not save for pregnancy.
If you son and husband refused. they can.
however, for you, they want you to have it.
I had it for mine.

For some idea.
I was 6 months pregnant when I came to US. I need to have another letter from my OB-GYN to proof that I am safe for travel.
I also have my OB-GYN to give me the maternity report with me so that time, when I arrived and found my OB-GYN at Chinatown, the OB was so happy, she didn't need to guess what I'd gone thru the first 6 months.
Cathy Pacific has no problem with me .. get on broad with my 26 weeks pregnant that time.

If you worry, you can call the airline you are going to use and check ahead.

For all the shot.. I did not do any of them, I had urine test, and blood work. for my CBC, Renal and Liver function, and any antigen in my body. that's it.
I have all my shots and X-ray, when I am in US, for my 10 years greencard.
原帖由 百合 於 10-10-14 08:55 PM 發表
=.=咁即係我老公同我仔仔都唔使啦,點解咁既,咁想問下咁除左流感針外,有冇其它針係要打既,同埋佢地験血,要驗邊幾種?
~仲有知唔知有冇話有左幾多個月唔可以上機同入境呢?
我諗遲d佢地通知我in果時仲有更多野問^^記得 ...

男爵府

Cathymom,
call up and ask them.. if they offer that as well.
I don't know which bank is famous in N. VA
but in general... such as Bank of America, Citi bank, TD bank, Chase bank, HSBC bank are quite big state wide..
try to call their toll free and find it out before you arrive, so you can plan ahead.
原帖由 cathymom 於 10-10-15 12:29 AM 發表

考車牌都要有美國issue 的credit card? 咁我地真係要諗諗點搞.
其實係美國拎credit card 難唔難? 因一開始我地未必會有工作, 但我地會預備一定的cash on hand, 佢地會唔會based in cash on hand 去批credit card? ...

別墅

男爵府

紐約州- 2011-2012 K-3rd grade 政府資優班/資優天才學校選拔試

10月18日係GATE (gifted and talent exam)嘅開始, 如果你係住紐約州, 有2002-2006年出生嘅仔女, 可到nyc 教育署網站online為仔女報名參加考試.... 當年Amanda 都係被呢個考試揾到, 從而入讀Nest+M. 家長不防一試

大宅

我問左HSBC 了,佢地可以幫我係HK 開定美國HSBC 的ACCOUNT 同BASE ON 我係HK 的ASSET 同收入去申請美國HSBC ISSUE 的CREDIT CARD。咁應該會方便好多! :)
原帖由 Nillie_Mami 於 10-10-15 21:25 發表
Cathymom,
call up and ask them.. if they offer that as well.
I don't know which bank is famous in N. VA
but in general... such as Bank of America, Citi bank, TD bank, Chase bank, HSBC bank are quite b ...

複式洋房

回覆 1# cathymom 的文章

下,唔係去到美國先可以開戶口咩,除左hsbc ,咁重有咩bank 可以左 hk開戶,手續如何,可否比多少少資料我,:lol: 謝謝

複式洋房

回覆 3# Nillie_Mami 的文章

hi hi ,我想問下 我兩個小朋友入學有咩好提意和申請手續,我地去sfo ,一個6-8年級 ,一個9-12年級,咁我地係咪要到左sfo,才能申請,及可以申請7間學校,有無資料可以知道,邊幾間會比較好,我知要做語文評估測驗,我已睇緊份中文,但有好多都唔明,又話要參觀學校,又話2010年2月才能申請,咁我地現在呢個時候入學咁係咪出年才有得讀,好煩,煩完一樣又一樣,搵工呢,我英文唔得咁點算,,,,,hellp

大宅

我係PREMIER ACCOUNT 的客戶,佢地有呢個WORLDWIDE SUPPORT 的SERVICE。其他BANKS 我就唔清楚。我下星期去開戶口,搞掂之後再同你分享。:)
原帖由 618844poon 於 10-10-17 11:04 發表
下,唔係去到美國先可以開戶口咩,除左hsbc ,咁重有咩bank 可以左 hk開戶,手續如何,可否比多少少資料我,:lol: 謝謝

複式洋房

回覆 1# cathymom 的文章

哦,我唔係佢地客戶,唔知得唔得呢,多謝你分享

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原帖由 cathymom 於 10-10-17 14:04 發表
我係PREMIER ACCOUNT 的客戶,佢地有呢個WORLDWIDE SUPPORT 的SERVICE。其他BANKS 我就唔清楚。我下星期去開戶口,搞掂之後再同你分享。:)

我果陣都係Premier A/C client,佢地都有offer呢樣,但當時HSBC喺呢度分行唔多,而家都係得兩間,攞錢入錢好唔方便。加州以Wells Fargo,Bank Of America同Citibank比較多分行,我自己用BOA多,因為Wells手續費多,Citi就文件多,BOA比較啱我心水,服務我都幾滿意。你check吓你去果度HSBC方唔方便先開好d,不過Credit Card就幾吸引,因為第一年未build up credit正常冇咩可能申請到credit card。

第一次入境所帶嘅錢係免稅嘅,帶張銀行出寫你名嘅票,隨身袋住,到過關時如果多過US$9999一定要報,個關員一定會問你點解有咁多錢,總數有幾多,有d人帶現金真係會拎出嚟數俾個關員睇,千萬唔好,因為公眾地方太危險,另外通常關員都會叫你唔好拎出嚟。我果陣係寫低喺張紙度,幾多現金,幾多check,總數幾多,到時一問就攞張紙講俾佢知。果時個關員非常唔友善,好似審犯咁,佢當我係白痴,見我一打開個袋,慌死我拎現金出嚟,幾鬼大聲喝我,點知我係拎張紙讀俾佢聽,佢當場冇聲出好無癮。

我仲記得過移民局時,只有我一個華人識英文,移民局又冇translator,咁啱排我前面個女人唔識英文叫我幫手,到我果時個移民局人員問我係咪識英文同中文,我話係呀,咁佢問我可唔可以幫手將個程序講俾排緊隊嘅華人知要點做,因為之前有幾個老人家搞咗好耐,舉手之勞嘛,我講解完佢地幾個工作人員仲拍手said thank you。而家想起好似係昨日,原來已經6年啦。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原帖由 618844poon 於 10-10-17 11:13 發表
hi hi ,我想問下 我兩個小朋友入學有咩好提意和申請手續,我地去sfo ,一個6-8年級 ,一個9-12年級,咁我地係咪要到左sfo,才能申請,及可以申請7間學校,有無資料可以知道,邊幾間會比較好,我知要做語文評估測驗,我已睇緊份 ...

好難話邊間學校好,要睇你想要間咩學校,學術成續公校有一個叫PSI Score可以比較不同學校學生成續;除咗學術成績之外,你都要睇學校嘅教學方式同校風啱唔啱你兩個小朋友,所以會建議你去學校參觀,有咩問題可以當面問校長同家長,順便睇吓學校附近環境安唔安全,交通方唔方便,呢度公校都有校車,但嚟緊幾年會縮減校車數目同行駛地區,而且如果離屋企太遠嘅話,你小朋友即係要一個人坐喺校車上面好耐先返到學校。總括嚟講,SF西面嘅學校比東面學校好,治安同成績都係,因為東面多數係黑人、墨西哥、西班牙人聚居,佢地冇咁著重子女教育。

申請一定要到咗先可以,因為交表要監護人親身交去教育局,工作人員會當面查你資料對身份証同住址証明。今年會11月派表,可以去教育局攞,又可以上網download或去學校拎,唔係要到2月先申請,只係個截止日期係2月中,你可以12月1月交返去都得;因為今年轉學額分配嘅方法,有好多嘢都要等到11月先有公佈,你可以留意SFUSD個網。以上所講都係關於2011年入讀K,6同9級或想轉校嘅學生。你個case係你一到可以去教育局問邊間學校有學位可以俾你小朋友即時入讀,通常中途入讀未必有你想讀嘅學校,到時你可以入紙申請定2011年9月嘅學位。網址係www.sfusd.edu,你到咗可以去教育局搵工作人員幫手,叫佢地解釋俾你聽你小朋友有d咩選擇。

你英文唔得都可以搵到工嘅,只係工餘都應該去進修吓英文,City College of SF有免費英文班讀,仲有好多不同地方上堂,英文好重要,唔止係搵工,日常生活呢度都係英文為主嘅。

王國長老

原帖由 Nillie_Mami 於 10-10-15 21:22 發表
百合
as per our point of view.. all pregnant women over 3 months of pregnancy, we request them to have the flu shot because we don't want them to catch a flu. As medication for flu are at Cat. C... no ...

我以前個老細去澳洲生過兩次,佢同我講國泰係最可以去到懷孕好後期都會俾你上機,只要有醫生紙証明。懷單胎可以去到滿36星期前(即35星期6日),多胎就要32週前,但佢地會建議28週前,另外,國泰可以因應到時情況拒絕懷孕婦女上機。所以都係早d去好,另外又有時間去搵保險同產科醫生,呢度有d醫生唔接生,如果冇保險診金同醫院張單都好係架。

大宅

我想去果邊起碼有5間分行,所以都OK。其實都會開左先,因為好似WITHIN 100萬USD,佢地可以當TRANSFER 唔當係TT。到時去到再開其他BANK ACCOUNTS 都唔遲。
我都係覺得有張美國ISSUE 的CREDIT CARD 方便好多咁。聽聞新移民難租樓同申請MORTGAGE, 咁有得BANK ACCOUNT 同ASSET 同CREDIT CARD, 希望會好D。
原帖由 rose-mag 於 10-10-17 15:54 發表

我果陣都係Premier A/C client,佢地都有offer呢樣,但當時HSBC喺呢度分行唔多,而家都係得兩間,攞錢入錢好唔方便。加州以Wells Fargo,Bank Of America同Citibank比較多分行,我自己用BOA多,因為Wells手續費多,Citi就文件多,BOA ...

男爵府

Cathymom,
you are doing the right thing. to have a credit card will help to ease many trouble when you first arrive.
I guess, you won't face too much difficulty to find a house, however, be careful to the landlord or real estate... they will trick you because you are new immigrant.
read every detail before you sign anything and do not trust what they said, you must have time to write everything down in front of you! Do not sign anything what you don't want, as you couldn't argue with them after you sign!
原帖由 cathymom 於 10-10-17 12:08 PM 發表
我想去果邊起碼有5間分行,所以都OK。其實都會開左先,因為好似WITHIN 100萬USD,佢地可以當TRANSFER 唔當係TT。到時去到再開其他BANK ACCOUNTS 都唔遲。
我都係覺得有張美國ISSUE 的CREDIT CARD 方便好多咁。聽聞新移民難 ...

複式洋房

回覆 4# rose-mag 的文章

哦,明白了,為有到左才想,多謝你
重有我剛收到nvc一封信是取消我之前我老爺申請我地去美國,事原我老爺2005年去世,我無通知nvc,而今次係由我奶奶申請成功,請問咁我有無咩須要做?????/
煩了你們,

別墅

別墅

請問已經申請10年, 是用兄弟姐妹身份申請, 上月姐姐在usa己寄回有關資料人和附了錢給移民局(每人US$404), 請問我要等幾耐呢??1年 or 2年 ???

叧請問百合你幾時附了錢給移民局(每人US$404)才收到in信呀???

心急人上

原帖由 百合 於 10-10-19 10:57 發表
我收到in信了,領事館寄左幾張野來,叫我填返d資料,=.=原來我唔係係香港出世,要我做返張中國公證=.=有冇人知個程序要幾耐;
~另外我其實舊年巳做了良民證,過左一年,咁仲使唔使再去做
原來仲要搞咁多野=.= ...

別墅

首頁
34567...72

尾頁

跳至