興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:快為人父,想買部單鏡機影BB用

我對影相無研究下,之前用dc,未生b前買了nikon d90,只買了kit lens,後買了定焦鏡(不過好小帶出街),我很滿意d相,加上有得拍片。
帶小朋友出街真是要帶很多東西的,現在仔仔兩歲,我更要看實他,無時間心情換鏡。
對一個普通想用較好質素留住bb的一舉一動的父母,單反是一個好選擇,但其他配備就越簡單越好。太複雜的話,重,在街又難找人幫手影全家福。
反而想借位問各攝影專家怎樣保存相片、影片,因影得幾好,不可能全曬出來,用電腦存檔又怕他死機。

複式洋房

I recommend nex-6. Light and fast.

禁止訪問

伯爵府

引用:D600本人極力反對其實你主要為了拍BB的生活

原帖由 clement.piano 於 12-12-30 發表
D600
本人極力反對
比個good你啦

好一句"為了單反而單反"

慢慢來, 吾洗急, 但最緊要快.

禁止訪問

伯爵府

引用:Quote:寫我心情+發表於+12-12-30+01:53+比

原帖由 clement.piano 於 12-12-30 發表
多謝丫^^
係丫嗎,成日话單反玩法同dc吾同, 又话新手kit镜夠用, 但個用家其實只係想影張相姐!

而且而家的dc仔做得太好啦,d人又话dc對招慢又话差,又係主張人地買d kit set入門單反。但新手用家吾識用影出泥比dc仔重要差。

又要比錢,又要重,又吾方便帶,所以你果句”爲單反而單反”我吾比个good你都吾得呀

不喜勿x我

禁止訪問

伯爵府

引用:唔係單反唔好只係唔同用家+有唔同要求可以

唔係單反唔好
只係唔同用家 有唔同要求
可以講DC對焦慢 最小去到追運動先會明顯感受到
我反而覺得買單反係真係有要求先要買,如果買入門機玩熟d不如買部dc去練熟咪重好

男爵府

買單反、無反,之後要預定筆錢入鏡,如果對相片質素太高要求,用d半專業dc就ok,攝影係一個黑洞,可以好大獲!樓主三思呀

複式洋房

引用:買單反、無反,之後要預定筆錢入鏡,如果對

原帖由 酒之伴 於 12-12-30 發表
買單反、無反,之後要預定筆錢入鏡,如果對相片質素太高要求,用d半專業dc就ok,攝影係一個黑洞,可以好大獲 ...
Thanks for sharing and advice!

有少少心郁郁想買 Nikon D600, Full Frame 質素好似真係靚 d 喎!

男爵府

回覆 R-Papa 的帖子

個人認為,一張靚相除了個人技術外,鏡頭質素都幾重要,其次係感光原件。

伯爵府

引用:回覆+R-Papa+的帖子 個人認為,一張靚相除

原帖由 酒之伴 於 13-01-01 發表
回覆 R-Papa 的帖子

個人認為,一張靚相除了個人技術外,鏡頭質素都幾重要,其次係感光原件。 ...
個問題咪就係好多人買單反用kit鏡,點會係想像中咁好丫

複式洋房

NEX-6 16-50 +55-210 kit 約$9990, 真係好方便!

複式洋房

我會選(c) CANON 650D (~$8500)
BB出生的時候我用的是CANNON 450D,影BB相色彩非常好~

大宅

當日買nikon p6000,就係想輕便地影呀仔, 而我對攝影無技巧可言
出街係好方便, 細細部,
不過, 而家當要影呀仔(21個月), 我隻手指一按個製, 個製未彈番上黎, 呀仔已經走左去lu

所以想買另一部可以捕捉呀仔表情動作嘅相機

單反無反..dc...真係好多選擇,

各位都比左好多意見, 不過, 真係唔係好識選擇

別墅

Congratulations!!! Nikon D600 is good!!!

複式洋房

其實我仲未出手架,請各位俾多d意見啦! Thanks very much!

大宅

budget夠, 一定係 D600

男爵府

畀面勳章

SONY NEX 6

伯爵府

引用:其實我仲未出手架,請各位俾多d意見啦!++Th

原帖由 R-Papa 於 13-01-07 發表
其實我仲未出手架,請各位俾多d意見啦! Thanks very much!
有筆直,吾怕重就d600/d800 加支24-70 f2.8

想輕便就Panasonic lx-7

早買早enjoy

首頁

尾頁

跳至