興趣嗜好

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

依家 sigma 真係好 OK 喎 !

我用兩支都十分滿意 .
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

伯爵府

TypeX 發表於 12-3-29 00:22
有D野真係要抯過先知 ~

我買既時候叫晒佢地出尼抯抯 ~
really that good?
慢慢來, 吾洗急, 但最緊要快.

伯爵府

引用:依家+sigma+真係好+OK+喎+!我用兩支都十分

原帖由 Bronic 於 12-03-29 發表
依家 sigma 真係好 OK 喎 !

我用兩支都十分滿意 .
你用邊2支呢?

係呀,Sigma呢2,3支鏡好有盛意。用足重料,只係如價錢比正廠貴就差小小。

以前佢d色水比較青,同吾多出,用年零便nut皮。

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

Sigma 鏡, 而家鏡身多數轉左光身, 唔會甩皮

Sigma 都有幾多好野架, 24-70mm f2.8; 50mm f1.4; 30mm f1.4; 70-200mm f2.8 OS; 50-500mm; 120-300mm f2.8 OS;

重有一支, 不過少人玩, 24mm f1.8

另外, 有支舊的100-300mm f4.0, 如果出新版有埋OS 就正!!!

伯爵府

洋房

畀面勳章

而家用緊 Canon 1D Mark 3

別墅

我都幾鐘意我兩支Sigma鏡的成像。18﹣50 2.8 同 70﹣200 2.8. 我原先買呢兩支鏡係因為它的焦距好啱我的用途,同埋有macro, 而且夠平

只係有點唔滿意的,兩支都有走焦,要cal鏡。Sigma出名要Cal鏡,但我發覺好似只係nikon用家先會遇到呢個問題。見話要Cal鏡的都係nikon用家, 唔知點解!仲要Cal完之後只係跟一部機配合,換另一部機就又要再Cal. 所以呢兩支鏡而家只用係部D300,因果時係帶D300上去給Sigma Cal的。部D80就無機會用呢兩支鏡囉。

不過Cal過之後,影出來的效果相當滿意。

大宅

陪月勳章

寫我心情 發表於 12-3-29 00:28
really that good?

個人覺得啦 ~ 如果想買 , 到時叫佢比晒你試就知啦 ~

男爵府

寫我心情 發表於 12-3-29 01:10
你用邊2支呢?
150/2.8 & 100-300/4,
好多人話 sigma o的鏡又偏黃, 鏡身又甩皮, 成像又唔掂,

老實講有幾多真係用過 sigma 鏡,

我呢兩支都用o左三年有多,

鏡身無甩皮, 大多情況對焦爽快 ( 間唔中會有迷焦 ),

另外支 70-200 OS 都係一支好有實力o既常用鏡 .
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

伯爵府

引用:Quote:寫我心情+發表於+12-3-29+01:10+你用

150/2.8 & 100-300/4,
好多人話 sigma o的鏡又偏黃, 鏡身又甩皮, 成像又唔掂,

以前年代係真有d 黃黃青青架。同正常同級都對招慢d. 同用騰龍都未必用色馬。

從前2手正廠鏡約6-7折,冇筆直先買副廠。

複式洋房

canon 5d2

伯爵府

引用:canon+5d2

原帖由 我太白 於 12-03-29 發表
canon 5d2
用乜鏡呢?分享下啦

複式洋房

寫我心情 發表於 12-3-29 11:48
用乜鏡呢?分享下啦
24-105 4/f
以前有400d 比左 太太阿妹用 所以都仲有50.8 可以用

男爵府

回覆:想問下呢度各位Nikon定Canon Fans多?

講開副廠鏡頭,我覺得Tamron 24-70 f/2.8 VC USD 幾吸引!

伯爵府

回覆:想問下呢度各位Nikon定Canon Fans多?

但色馬24-70 大口勁,82mm hui 榮d丫嗎

大宅

寫我心情 發表於 12-3-29 12:06
但重量同filter價錢都上升呢.....

伯爵府

antonyyip 發表於 12-3-29 13:19
但重量同filter價錢都上升呢.....
$ is not key issue, but weight is concern...........

男爵府

引用:但色馬24-70+大口勁,82mm+hui+榮d丫嗎 +

原帖由 寫我心情 於 12-03-29 發表
自動對焦起歩遲,已經係個死罪!

男爵府

wendybruce 發表於 12-3-29 16:47
自動對焦起歩遲,已經係個死罪!
何解呢 ??

伯爵府

引用:Quote:wendybruce+發表於+12-3-29+16:47+自

何解呢 ??
太粗六,起頭慢

首頁
12345...6

尾頁

跳至