興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:[i=s]+本帖最後由+tonynet+於+12-1-8+21:48

原帖由 tonynet 於 12-01-08 發表

我影咗個女四年,八成時間都係用支35 1.4,雖然支鏡係貴D,但 ...
我都認同1.4 L 真係幾靚,如果配DX機,不妨比較埋24

複式洋房

回覆 mochuchu 的帖子

係呀,就係700蚊個支,你覺得用唔用得慣,多數用咩嘢光圈影小朋友?支50.8都好正係嘈D和對焦慢。支35.4梗係正啦,唯一缺點係貴。
我自己影小朋友通常都係用呢支,好小用ZOOM,唔係ZOOM唔好係習慣咗和唔想成日換鏡。我另一支135都好SHARP,但要企得遠,有時中間D人行嚟行去好難影,所以我用35企前D,實唔會俾人阻到,要照顧小朋友都快D,有時真係一兩個身位就影,想半身行後小小,除非真係前面山崖後面海無得行就真係要用ZOOM先得。

複式洋房

回覆 wendybruce 的帖子

係呀,我個時買都諗緊24 定 35,我之前用50.4就係覺得差小小唔夠WIDE,想所以入支L定焦,用24又覺好似WIDE得濟,所以最後買咗35。用耐咗大部份時間都OK,係有時真係行得近想影埋阿媽影得一半,想想影多小小都唔夠,所以24都係一個好選擇。

禁止訪問

男爵府

1.6X crop machine

28 F1.8
35 F2

reasonable price for beginner

複式洋房

回覆 mochuchu 的帖子

如果你覺得定焦OK,就不如買支定焦L啦,真好正! 一機一鏡唔洗煩,室內大部份時間都用到,唔洗用閃燈係最正

大宅

BK Milk勳章

好睇你想影什麼,17-40mm式24-105mm,一般去旅行OK

複式洋房

要影象好就買17-40,L lens是不同級數的,加上你的600D range就跟 standard lens 一樣。 我是用 17-40加 60D影出黎好sharp!

洋房

35mm f2 當標準鏡用.X1.6=56mm 好适合一般用途.風景.人像.輕巧質高.幾舊水有交易.

別墅

35mm f2 幾舊水有交易????

複式洋房

My Lens with 60D.
17-55 2.8
50 1.4
60 2.8 Macro
55-250

禁止訪問

複式洋房

我就係550d + kit 鏡, 上24-105mm + 50.8mm,
我影3歲囡囡, 好夠用, kit 鏡 L 鏡, 我發覺係兩個世界,
好值得

瑪瑙宮

好媽媽勳章

阿俊 發表於 12-1-6 20:54
回覆 rubytang 的帖子

師兄 我比你意見係 唔好買2手鏡 你唔識睇有冇事 24-105 唔係唔好 旦係你用係600D到 ...

路過 ..... 你 d 相好令呀, 勁

瑪瑙宮

好媽媽勳章

ha8mo 發表於 12-2-1 10:03
原來Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM都要成~$3,000
咁買支二手上代百微好過

請問 macro 影出黎係點架 ?? 可指教下嗎 ??

唔該哂

禁止訪問

子爵府

chickenwing2006 發表於 12-2-3 02:15
請問 macro 影出黎係點架 ?? 可指教下嗎 ??

唔該哂

http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=244&t=1639192&r=17&p=2

http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=244&t=111028
To be or not to be  that is the question~

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:Quote:chickenwing2006+發表於+12-2-3+02:1

原帖由 oldyc 於 12-02-03 發表
http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=244&t=1639192&r=17&p=2

http://www.mobile01.com/topicdeta ...
:

令到暈

瑪瑙宮

好媽媽勳章

唔該想問一問 .... 呢支 marco 幾多 $$ 呀 ???

好 sharp , 睇黎又要破財鳥

子爵府

chickenwing2006 發表於 12-2-3 11:32
唔該想問一問 .... 呢支 marco 幾多 $$ 呀 ???

好 sharp , 睇黎又要破財鳥

http://www.canon.com.hk/tc/product/catalog/productitem.do?categoryID=25&seriesID=48
To be or not to be  that is the question~

首頁

尾頁

跳至