跳至

首頁
12345...20

尾頁

男爵府

Thank you for u info

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆 zanezane 的帖子

咁得意, 莫非只需INTERVIEW一次, 就4間都有機會收? 咁係咪去交表嗰間IN已可以呀? 請問邊4間呀?

大宅

回覆 sampcy 的帖子

份表有4間可選,只要寫1-4填preference就得。(4間係:正校,運頭塘,富亨,天水圍天澤)
我唔知佢點安排interview, 我剛巧係正校填form交form, 佢面試咭寫係正校interview.

雖然我唔會俾阿囡讀天水圍,都照填4字......

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

原來係咁, 唔該晒你呀!

zanezane  welcome, 大家share info無搵得咁辛苦ma.... 仲有成年小朋友先有書讀,有排傾ar.  發表於 11-9-7 22:33

大宅

我尋日先聽人講,浸信會有好多大陸人的小朋友讀,今日我咁啱去大埔墟街市的6/F, 發現又真係有好多學生的媽媽是說普通話的。
唔知咁對小朋友的學習有什麼影響? 是好定壞呢?

大宅

我都好怕好多新移民, 我有朋友係富享浸信會讀, 初入學冇咩新移民, 而家讀到k3, 佢話好多, 都有d後悔.

anyway, 都要照報先啦 !!!

大宅

zanezane 發表於 11-8-15 19:48

明雅係C 校, 基本上想報就可以攞form填, BB夠20個月學校就會interview 你ga la....... ...
明雅不是開太多班, 如果大家有興趣還是早點拎form

大宅

zanezane 發表於 11-8-16 14:51

大埔墟果間每年應有一次, 但今年裝修,有都好遲先攪。運頭塘果間好似無....
大埔墟浸信會24/9開放日

大宅

zanezane 發表於 11-9-7 22:31
我尋日先聽人講,浸信會有好多大陸人的小朋友讀,今日我咁啱去大埔墟街市的6/F, 發現又真係有好多學生的媽 ...

大埔有學卷的幼稚園都會有新移民小朋友, 不過浸信會學費平, 會否因此較多? 或許.
這間學校注重品行獨立, 老師認為我仔仔算是班上比較不合作的, 所以學生質素不一定與出生有關.
課程不算深, 但功課也不少, K2剛開學已經寫一頁字母, 一頁中文生寫, 2頁連線練習.

大宅

回覆 kelly_0404 的帖子

呢間學校好的原因係重德育, 有學劵學校中已算比較谷.....
係視學報告被插抄寫功課太多.... 但係家長LIKE ma.....

侯爵府

唔知運頭塘多唔多中港或大陸家庭既小朋友呢?

講真, 我都信有少部份既大陸媽媽係有品德既, 亦唔係想歧視佢地, 希望大家都可以互相尊重同和平共處啦!

大宅

係有d大陸家庭d細路好乖的... 不過真係好難講....
我問過一個幼師, 佢話每間學校都有呢個愈來愈多大陸人的trend. 有d學校會盡量少收.
我問佢困難係邊, 佢話文化唔同, 有時好難教....

我諗好的是, 小朋友可以早d接觸普通話....

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

剛打左去滙豐問. 今年open day 係10月8,9日. 上年考唔到n. 希望今年考到k啦. 細佬都報奶嬰班.

大宅

好耐之前打電話去循道,留左地址俾佢, 尋晚收到佢張leaflet, 都係17/9 openday, 10am - 3pm. 到時會派表。佢咁有誠意貼張郵票寄俾我,我都想去睇下。佢好似好看重英文,圖書超多,課外活動都多,要實地睇下先得。

大宅

大家有無去open day? 可否分享下觀感?
我去學校A睇英文教學示範,我11:25am 先去到,隨便問個老師係邊有得睇,個老師呆左好似mug都唔知咁。
個教學demo實左太人工la.... 本big book d 學生已睇過哂咁,未去到果頁已經有人答個答案。而老師用的teacher talk手法實在引唔到學生注意 (要好乖的學生先坐到咁耐聽....), 有個小朋友提議三文治加fishball落去,個老師唔接受, ignore左個小朋友,好快咁寫vegetable落去白板,有d打壓創意的感覺。老師對學生的eye contact 都唔夠,只有坐中間的小朋友多受關注。(我本身是教英文的,所以用了普通教評手法去睇呢堂....) 有d失望..... 如果5分滿分,我俾3分,基本教學step是有的,不過不是特別有驚喜,學生都算俾面,係咁嘈的環境都坐好。反映師生關係唔錯。

我去左學校B,佢用左幾個學生用中文扮動物做話劇,充滿創意,觀眾不是媒,是普通visitors, 老師drama後有Q&A時間,老師的反應好快,無做媒,教學好flexible, 觀眾開心離場。

學校A出名, 多人報。學校B 呢度無mug人提, 但係親身去過覺得感覺好d..... 攪到我有d 唔知邊間好d.

侯爵府

可以pm我係邊2間學校嗎? 謝謝!!

zanezane  pm左你。^^ 有興趣再傾。  發表於 11-9-17 23:22

禁止訪問

hashtag影視迷勳章

回覆:kelly_0404 的帖子

禁止訪問

hashtag影視迷勳章

回覆:2012-2013 K1入學申請 (有學劵學校)討論區

男爵府

可唔可以PM埋我呢兩間係邊間呀~~THX^^

zanezane  pm左...  發表於 11-9-18 07:50

大宅

zanezane, 我都想知邊兩間...你PM 我呀..

zanezane  pm左  發表於 11-9-18 07:51

首頁
12345...20

尾頁

跳至