跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

今日蘋果有報導慧中被教會逼遷..........................

男爵府

陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我們要齊心點, 好似"德宜"咁呢? 其實我相信學校! 或者齊齊聯名去信 "611" 延遲多1年?

daiyeehk  agree  發表於 14-4-9 19:29

複式洋房

我問過老師,佢地話學校未有準備家長會,我覺得一定要開家長會解釋返學校既動向囉,宜家都係靠口傳佢會繼續辦學,有種好唔真實既感覺

sharonyu420  Agree  發表於 14-4-9 09:56

大宅

引用:我問過老師,佢地話學校未有準備家長會,我覺

原帖由 hin2801 於 14-04-09 發表
我問過老師,佢地話學校未有準備家長會,我覺得一定要開家長會解釋返學校既動向囉,宜家都係靠口傳佢會繼續辦 ...
學校其實一方面同611傾, 一方面又諗後備方案避免停學, 點都需要些時間, 我相信如果有最新消息, 校長一定會通知我們。
我們多位家長亦已向校長提出, 若需要我們幫手向611或其他單位反映, 我們會齊心行動!

複式洋房

aycc 發表於 14-4-9 13:19
學校其實一方面同611傾, 一方面又諗後備方案避免停學, 點都需要些時間, 我相信如果有最新消息, 校長一定會 ...
你地係咪有FB /WHATAPP OR其他群組?可以ADD 埋我嗎?我都想出一分力!!!!!

男爵府

陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 hin2801 的帖子

just open facebook la ... 因為時間唔夠, 所以沒有什麼好的圖片, 請大家支持!

"支持荃灣慧中幼稚園, 加油"

別墅

回覆:慧中幼稚園被迫遷

我復活節假期會搬去海濱,阿仔2013年3月出世,會讀2015-16n班,一向首選慧中,依家咁情況,仲應唔應該繼續報呢間?
當初首選慧中原因:
1 口碑好
2 平台直達,工人姐姐湊,比較放心
3 n直上k
朋友叫我諗過第二間,但我又真係鍾意呢間

大宅

wai_chai_2000 發表於 14-4-9 16:17

just open facebook la ... 因為時間唔夠, 所以沒有什麼好的圖片, 請大家支持!
我見有開左另一個 FACEBOOK GROUP "支持荃灣慧中幼稚園繼續辦學 " , 集中一個就好D.

大宅

回覆 agneschaulh 的帖子

下年先讀n , 都有足夠時間再搵其他學校.. 如果真係咁中意慧中, 我會照報 , 但都會報埋海濱其餘幾間 : 方方, 迦南, 荃灣靈糧堂. 過多一排慧中應該會公佈去向. 到時先再決定.

別墅

回覆:rabbittungtung 的帖子

謝謝!又係喎,報晒先,等慧中公布多d資料先再決定,謝謝意見!

男爵府

agneschaulh 發表於 14-4-9 16:28
我復活節假期會搬去海濱,阿仔2013年3月出世,會讀2015-16n班,一向首選慧中,依家咁情況,仲應唔應該繼續 ...
N班個層無影響

大宅

其實我又覺得話分兩面,慧中一早已經知道物業被611收購,對方也意向攪幼稚園,必須誠實告知現時學生家長或potential學生家長有此情況和學生可能面對之問題。並非一再忍暪,直至紙包唔住火,家長才在其他途經得悉此事。

611也是有心辦學,可能不是立心奪慧中校舍,而它選址海濱,慧中校舍物業業主又放盤,價錢面積均合適,有財力購入單位辦學,也不是什麼陰質事情。

(本人並非611教友,旁觀者看到不同角度而己。)

chingcheang-ka    發表於 14-6-16 00:20

大宅

回覆:in-mama 的帖子

慧中是出通告給我們,所以我們才知道這件事,並不是什麼途徑,如果611好似糧靈堂咁找一個空置單位從新裝修辩學,大家一定會拍手歡迎!

我們只是想611延遲多一年才收樓,好譲小朋友及學校找到新校舍。

現在的幼稚園不是可以隨便入讀,起碼一年前要申請!

慧中是無學券幼稚園,課程是比一般幼稚園深,家長們找到合適的幼稚園亦不是一件容易的事情!

至於611靈糧堂,有時候請找找其他討論區,就會對佢地了解多一點了!

別墅

加上其實上層和下層是相連的(seems 有條樓梯),方便校長管理K and N classes (i believe shared kitchen too). K 會遷走....你叫校長老師兩邊走(有時見N class teachers 到上層幫手)?廚房再加多一個?其實是影響深遠的......N classes will be affected in the future.......... 教育不是商品,不應該隨便買賣.........

複式洋房

我仔係海濱平台上pg, 個老師上年年尾已經話我知慧中賣咗比611,我以為慧中已經通知咗D學生。

大宅

引用:慧中是出通告給我們,所以我們才知道這件事

原帖由 lammickmick 於 14-04-10 發表
慧中是出通告給我們,所以我們才知道這件事,並不是什麼途徑,如果611好似糧靈堂咁找一個空置單位從新裝修 ...
我又不明白為何慧中前日致電本人,叫我免費上試堂playgroup一次,順道了解一下看看學校環境,對話中完全沒有透露過他們現在面對停校情況,我自己從昨天蘋果日報報導才得悉事宜。

借問學校幾時出通告比你們?

大宅

其實慧中有隱暪成分

大宅

最後受害是學生和家長

wai_chai_2000    發表於 14-4-10 10:53

複式洋房

Happy-car 發表於 14-4-10 10:35
我仔係海濱平台上pg, 個老師上年年尾已經話我知慧中賣咗比611,我以為慧中已經通知咗D學生。 ...
竟然係咁!!? 我都係收到通告果日先知咋

別墅

老師知道了........可能唔小心告訴了家長........但其實校方未正式公佈............上星期才正式公佈,收到通告.....

是不是有所隱瞞, 我們不知道.......但既然我們當初選擇慧中是因為她的軟件(老師和嬸嬸也很好),我們便應該團體一致......為校方出一份力 .............慧中加油!!!!

wai_chai_2000  100% Agreed!!!   發表於 14-4-10 17:04

首頁
12345...7

尾頁

跳至