興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

17-55 f2.8 would be your choice!

JohnnyCKK  Using too!   發表於 12-1-31 17:27
JohnnyCKK  Using too!   發表於 12-1-31 17:27

洋房

adrianfongwl 發表於 12-1-4 14:21
17-55 f2.8 would be your choice!
this lens is too old, old coating, old technology and no vr

子爵府

gary2009 發表於 12-1-4 18:49
this lens is too old, old coating, old technology and no vr

其實我心目都係想買24-105多D, 依家睇到DC Fever果邊有支二手既,
佢話好新, 有保到今年8月,開價約7k, 唔知算唔算抵買呢~

複式洋房

回覆 gary2009 的帖子

That's what I think too but I have tested the lens with my 60D it gives a clearer detail when you zoom in the photo (vs my kit lens 18-135mm). I now using this kit lens and a 35mm f2 the most. That 35mm f2 gives a very sharp picture but a bit inconvenience sometimes.
Any other good suggestions?

複式洋房

24-105 not wide enough for your 600D I think...

別墅

可以考慮Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM
呢幾年副廠鏡中,Sigma算幾進取,呢支鏡網上評價唔錯

子爵府

rubytang 發表於 12-1-4 23:14
其實我心目都係想買24-105多D, 依家睇到DC Fever果邊有支二手既,
佢話好新, 有保到今年8月,開價約7k, 唔知 ...

7k, 半年保ok啦, 可去馬~~~
To be or not to be  that is the question~

子爵府

回覆 oldyc 的帖子

我都係新手牌, 如果買二手鏡頭, 有咩需要注意呢?
要點樣去試支鏡呀?
問多樣添, 會唔會有D人賣一D壞壞地又搏你唔識CHECK既呢?

bosch  所以自己唔識試既話, 千祈咪買二手鏡.  發表於 12-1-13 09:34
bosch  響香港, 我從來唔會要SALES 俾我既第一盒鏡頭...  發表於 12-1-13 09:32
Bronic  如果無經驗就最好唔好買二手鏡 !  發表於 12-1-11 17:53

子爵府

rubytang 發表於 12-1-6 20:06
回覆 oldyc 的帖子

我都係新手牌, 如果買二手鏡頭, 有咩需要注意呢?

Check packing 是否齊料,
用led電筒照鏡片,由底照, 什麼有花, 塵, 霉, 離鏡都見到晒(我知道有賣家唔鍾意呢樣)
見下d螺絲有無花, 插機試usm, 我會開AI SERVO試對焦, 試晒d光圈

'

會唔會有D人賣一D壞壞地又搏你唔識CHECK既呢'<-----呢樣野一定有~~~

To be or not to be  that is the question~

大宅

回覆 rubytang 的帖子

師兄 我比你意見係 唔好買2手鏡 你唔識睇有冇事 24-105 唔係唔好 旦係你用係600D到就 不好用 好多時想影合照相 影唔哂咁多人 你就會開始又想轉鏡 你用住18-55先丫 不錯的 我之前都係用18-135 我可以比d相你睇睇 唔好死換鏡 要玩下先知自己想要咩

子爵府

回覆 阿俊 的帖子

嘩~影得好靚呀~
我都係度學緊呀~
多謝分享~
可唔可以教下我, 點樣先至影到咁既樣呢~

大宅

回覆 rubytang 的帖子

我都係新手 玩左1年 你要好比心機 同多d出去影 上網睇下文章 我可以帶你去影下相 不過要等我個BB 大個d先 我住黃大仙區

複式洋房

我影咗個女四年,八成時間都係用支35 1.4,雖然支鏡係貴D,但質素真係好好,室內F2 - F3.2 唔用閃都OK,可以用高ISO搭救,就算日光日白出街影你用1.4,主角十分outstanding,勁淺境深,好值得入架。不過定焦係要習慣吓點用

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

回覆 mochuchu 的帖子

唔會浪費,當你睇到D相的質素,你就會覺得值番。當然第時如果換部5D,咁仲正啦。只係要習慣吓用定焦囉,可以買支平的50.8習慣吓先。
ZOOM鏡真係方便,但最多都係2.8,用開定焦感覺上差小小。

禁止訪問

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

gary2009 發表於 12-1-4 18:49
樓主用緊Canon wow, canon 支17-55 mm f2.8 舊 ? coating 舊? 無防震 ???http://www.canon.com/camera-museum/camera/lens/ef/data/ef-s/2006_ef_s17~55_f2.8_is_usm.html

就算係Nikon 支17-55, 係就係無VR, 不過成象好好, 用DX 機, 唔怕重, 我就一定揀佢 !

首頁

尾頁

跳至