母乳餵哺

跳至

首頁
12345...8

尾頁

翡翠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我想呼籲所有人奶媽share d 有趣,搞笑既野

等d新加入既媽媽可以知道過咗頭兩個辛苦月就系直路ga啦!

甘啦,不如每個share下面都加一句tips呀?

sorry ah,吾系奶粉廣告所以無禮物

有無媽媽支持呀?無野share都可以按支持ga!

翡翠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:人奶媽!share d 開心野呀!

尋晚餵緊女女食奶恰著左。個c囡包就用果隻肥手仔爬上我另一邊胸,揾到個nipple一搣!! 我當堂醒晒!

增奶tips:食飯!

pig_mug  LIKE  發表於 11-11-2 16:47
LHLMother  ha ha!  發表於 11-10-8 21:39
LHLMother  ha ha!  發表於 11-10-8 21:38
gabrielle_ho  噢,好窩心呀~~  發表於 11-10-3 15:45
kerrykevin  哇哈, 你囡囡好攪笑!  發表於 11-8-19 11:52

子爵府

哈哈, 又見到你個靚囡囡, 你真係好鬼正能量, 讚呀

我係全泵, 好耐無埋身, 但個仔家下已經認得個奶樽, 一到開飯時間, 就望住個樽張圓個口, 手腳狂郁, 個身狂震, 好鬼激動, 我老公話佢上咗人奶癮,我次次見到都笑到顛唔知佢幾時戒甩呢鋪癮

增奶tips: 多飲水

little_yolky  我老公都話好似吸毒上癮咁, 話要綁住佢俾生命面包同午餐肉佢搣甩舖癮。  發表於 11-9-22 18:33
gemiling  thank you ah!! :D  發表於 11-8-19 12:40

大宅

我是全泵媽,比較小趣事。
唔…人奶bb便便比較稀,有一次開片,好似湧泉咁,好利害!所以人奶bb不怕有便便問題,多便,甚至幾曰無便都吾洗怕!
多奶Tips:勤力,多泵(泵媽),多餵(埋身)

大宅

我係全泵媽!
趣事冇咩嫁!不過次次見到bb食得咁開心~我都好開心!
多奶tips:飲多d湯/水,唔好放棄勤d泵奶!

男爵府

我係埋身+pump (因為要返工)
因為埋身餵, 我對手可以free出黎, bb飲奶時, 我好鍾意攪佢頭髮, 幫佢剪指手, 攪下佢手手腳腳, 不過我bb都好有性格, 次次我攪佢, 佢都會 "哼" 聲咁表示不滿, 又會起腳申我, haha~~ 而家我係公司, 講講下都好掛住bb~

增奶tips:個人要開心D! 節瓜花生紅壇魚湯

gemiling  hahah 起腳申, my baby too ah!!  發表於 11-8-19 12:40

大宅

我最sweet 的是餵奶的時候,BB的一支手會來回撫摸我的手,然後一邊吃奶,一邊含情默默的電我,有時還會笑下,就因為禁,我喂到不想停,BB 6.5months 吃兩餐粥,我還是喂5餐奶,因為真是喜歡這種很warm很 sweet的感覺(有錢都買不到的)!

btw,我的餵奶路比一般人都艱苦,不只是睡眠不足那麼簡單,因為乳頭短和平,難喂d又易損(左邊更流足2個月血,一路喂一路痛),加上開刀位置又發炎,服抗生素後又引致真菌感染,擦藥膏擦到傻!又見醫生,又見Lactation consultant。 去到健康院,同姑娘提起,都喊左出來,嚇到姑娘懷疑我產後抑鬱。足足3個月才進入順境。現在回想,好彩當時無放棄!otherwise,現在都享受不到收成!

所以,人奶的路真絕對是“先苦後甜”!挨一兩個月,辛苦的日子好快過的。所以大家不要半途而廢,要堅持到收成才好,otherwise 唔抵麻!

多奶Tips: 放松心情,多休息,尤其是睡覺

pig_mug  touching  發表於 11-11-2 17:54
soubu  Agree!  發表於 11-9-16 08:27
cherryttt  叻叻!!  發表於 11-9-12 13:49
ngannatalie  你真係好偉大!  發表於 11-8-21 06:57
aacow  好勁呀你!!!!!!!!!!!!   發表於 11-8-19 21:16

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我最開心見佢食完,一路瞓重一路笑,嘴角重有奶

tips:心情愉快,多飲湯水

大宅

bb好細時, 食左奶, 好滿足咁訓覺
好sweet

tips: 放鬆放鬆放鬆心情, 飲多d水, 食多d飯, 爭取時間休息
~~ 祂不應許天常蔚藍, 但應許祂的慈愛常在!~~
~~ 願我們常存感恩的心去讚美上主!~~

大宅

支持下先~ 我個囡兩歲兩個月啦,重好鍾意媽咪奶奶! 而家每天都係蜜月期!
最近有一晚阿囡埋身食奶時,佢忽然拿高件衫,我問佢做乜,佢話:
[媽咪食晴晴奶奶啦!] 原來佢好闊佬請媽咪食佢奶奶!
tips: 多埋身食,多休息,泵奶要引奶陣,食多d飯,魚湯,黑豆漿
想追奶: more milk plus+ goat's rue

tinlingyuetka  笑死左....  發表於 11-10-9 19:58
musicboxjoanne  so sweet  發表於 11-8-28 15:40
kata_hihi  cute  發表於 11-8-20 16:25
吉蒂小豬  so sweet  發表於 11-8-19 20:13
bebe303  好羨慕~~  發表於 11-8-19 14:45
menu1102  好sweet  發表於 11-8-19 13:51

大宅

人奶媽!share d 開心野呀!

支持下先!
阿女歲幾,抱住餵食食下仲啜住無放囗,就係咁眼甘甘望住我笑,跟住仲笑到卡卡聲,但都無放口!!

Tips:密埋身/泵奶,多休息,多飲水,忘記奶粉

大宅

囡囡四個幾月大 有時我要出去做野 保姆姐姐帶 佢好有個性 俾奶樽唔要 有時俾面吸幾下 將嘴裡面的奶吐出黎 見到我返到屋企會俾個冧樣你 叫你乖乖除衫俾佢食 你唔理 佢就用女高音既哭聲哭訴無奶奶食
埋身餵個陣佢要捉住我隻手或衫仔黎遮住佢塊面黎慢慢享受 驚死我會走佢又會俾人睇蝕底咁
見到佢食完個冧樣真係好甜 見到佢初生個陣脫水脫到離晒譜 頭兩個月的增重唔夠理想 直至而家手腳都有節瓜仔 點辛苦都值得

增奶妙法:半夜唔好懶 一定要俾bb埋身或泵 仲有放鬆心情 多飲湯湯水水 多食飯 咁先多奶

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

樓上所有媽咪! 多謝啊! 每一個分享都呈現著一幅幅甜蜜幸福的畫面! 每個b b都好可愛, 每個媽媽都很美麗!

時刻帶著甜思思的心情, 想著與寶寶互相交流的眼神, 奶量會"被感動得"更多!
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

都支持下先。。。

虽然有时会辛苦d,但系当bb饮完之后笑个样,真系被足你精神上的安慰同支持继续喂人奶。埋身喂后,bb会笑得特别甜,同用奶樽饮人奶系完全吾同。亲子都比人d多(c6 and 6299),所以同bb玩时都特别开心。

Tips:多休息,放鬆心情要开开心心,多飲鱼湯同水,多食白饭 ,勤力pump或者埋身喂,屋企人gei支持都好重要。

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

阿囡13個月喇!食奶好似食自助餐咁,得閒就打開我件衫黎食!食果陣隻肥手仲要疊上奶奶度
多奶tips:放鬆心情,飲多d水,瞓多d!煲下花生眉豆章魚湯,我飲完次次都有料到

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

大宅

開心野係瘦咗, 修晒身.
個女最鍾意訓到矇查查果時食奶奶, 或者夜晚食到好冧咁訓著, 超可愛^^
多奶TIPS : 定時泵 + 埋身, 多食飯同飲水

大宅

我都要支持一下先, 我bb而家3.5個月, 埋身餵+泵, 因為要返工, 正如以上的媽媽所講, 頭2個月真係好辛苦和又擔心, 因為奶量唔夠, bb體重唔達標, 比健康院的醫生和姑娘話, 又有不同聲音叫你放棄, 更難聽的說話都聽過, 真係好hurt & 好想放棄, 但老公o既支持+自己的堅持, 慢慢見到bb體重上升, 節瓜手仔和腳仔開始出現和見到佢飲完媽媽奶後好滿足地瞓著 & 笑, 就所以辛苦都忘記了

我的趣事唔多, 但每次bb飲媽媽奶時都好緊張o甘用佢隻肥手仔"禁"自己個乳房, 示意你快d比佢飲, 佢個表情真係好好笑......見到個心都sweet 晒

新加入的媽媽, 你地要加油!! 唔好o甘容易放棄, 人奶是給bb最好的禮物, 能夠餵人奶而你個bb又肯飲唔係必然, 要好好珍惜呢個寶貴的親子經驗, 待孩子長大以後, 自己有一個美好的回憶

tips: 保持心景開朗

水晶宮

BK猜猜猜慶中秋

係呢18個月嘅人奶路, 我可能比大家行得平坦得多, 我個囡係我第三日落得床, 可以埋身餵佢, 已經比bb房d姑娘話佢好叻, 因為佢唔使教一埋身已經識得啜......

呢條人奶路最大嘅動力都係嚟自我個囡, 係我個囡7日大嗰晚, 大約夜晚12點幾, 佢食完餐奶之後放左口訓左, 點知放佢落床訓啦, 點知唔夠一陣個囡再次係到哭, 咁以為佢食唔飽啦, 開左2oz奶比佢, 佢竟然用絛唎仔頂返個奶樽出嚟.....

要講好笑野, 我諗都係發生係我老公到多d啦! 之前我個囡可以埋到身食奶嘅時候, 我老公經常都會整鬼我個囡, 佢會打開件衫show個nipple出嚟叫個囡啜, 個囡開頭都會話"唔好, 唔好" 跟住就會爬開, 如果見到我係到就會埋我到抱住我話'唔好, 唔好", 但係試多幾次之後佢就二話不說一手搣落我老公個nipple到....

"gemiling" 你個囡嗰一手, 我個囡都識架, 不過唔係用係我身上~

Tips: 媽咪奶粉 (會多d奶, 不過媽咪會好肥)
未上奶或者其他原因而要餵奶粉/人奶, 但係想避免初生b有乳頭混淆, 除左用市面上模仿nipple嘅奶嘴之外(不過我都唔知呢d奶嘴得唔得架), 可以用匙羹餵

大宅

回覆 flytolittlemoon 的帖子

大家加油,堅持呀,捱下捱下,又過一個月架啦! 我都係咁,捱下捱下,就兩年嚕! 呵呵!

翡翠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:回覆+flytolittlemoon+的帖子 大家加油,堅

原帖由 flytolittlemoon 於 11-08-19 發表
回覆 flytolittlemoon 的帖子

大家加油,堅持呀,捱下捱下,又過一個月架啦! 我都係咁,捱下捱下,就兩年嚕! 呵 ...
yes ah. Time passes real fast!

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊