母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

陪月勳章

回覆:相信母乳:認識【 猛長期】(尤其是新手媽媽要看啊!)

萬分支持!頭一個月又真係辛苦啲啲,但之後就好好多架啦!好多朋友都話自己冇奶唔夠奶,其實係頭一個月唔比 bb 啜,又或者冇2個鐘泵一次去 keep 奶量,唔比 bb 啜亦會 miss 咗猛長期,即係一個好好嘅機會叫自己身體多造奶!而家我 bb 全人奶4個月,1滴奶粉都冇試過,仲有成50包冰奶添!大家努力呀!

別墅

高峰期一天17次的曰子已過,要同bb一起努力,各位加油

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

大家請加油!我細女已經22 個月大了!依然餵全母乳!我好自豪俾我係呢度曬下命,可以嗎?

My Two Princess

複式洋房

大宅

陪月勳章

我個女而家4個月零1個禮拜,本來已經戒咗夜奶,但係尋晚個個鐘都醒又喊,究竟係猛長期定開始出牙仔?

男爵府

趣教勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

別墅

wingtsang 發表於 04-11-15 11:54
我太遲至知道猛長期,在bb第2、3個星期全人奶痛苦戰鬥後,bb體重無增長仲輕左少少,健康院醫生即刻叫我補奶 ...

我和你的情况完全一样啊,当时真的对自己的母乳没有信心了,所以也補了奶粉。现在bb两个月大,又要开始返工,只能早晚埋身喂,没有多余的奶储,返工时间也没有办法泵奶,只好吃奶粉了!

大宅

趣教勳章 叻叻勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

事實是,幾乎所有的母親都有足夠的乳汁來餵自己的寶寶。

見到最後呢句...我既擔心.....移除了~~~

Glad  加油啊!  發表於 12-4-23 10:17
我既BB係2012年2月10日出世啦~~~^^

我係全人奶媽....希望..可以餵到佢2歲~~

男爵府

畀面勳章

Good!

Glad  加油啊!  發表於 12-4-23 10:18

大宅

Glad 發表於 04-7-9 18:18
jessgogo & Reb,

你倆的分享, 給大家好大的鼓舞啊!
64個小時???
咁樣,個個都會好擔心架喎!!!你點樣可以堅持唔干預BB呀??

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

wanttobeamum 發表於 12-4-20 23:55
64個小時???
咁樣,個個都會好擔心架喎!!!你點樣可以堅持唔干預BB呀??
因為我相信護士說: 人可以在出生後72小時內不吃, 也是沒問題, 於是我和老公就是好安心地靜待兒子願意吃.

最讓我安心是在他尚未吃的期間, 狀況良好, 有大小便, 而且沒有哭鬧, 即使周邊滿是震天的嬰兒哭鬧聲, 以及開飯時嬸嬸弄餐具的嘈吵聲, 他也是安安靜靜. 雙眼會朝向發聲之處作反應, 只是在大小便後, 發出輕柔的聲音, 直至他要吃時, 我才聽到他大聲地呼叫. 期間, 我一直留意他的反應, 因為相信醫護會給我們最好的照顧, 同時, 發揮正面的思想------兒子懂得媽媽的辛苦, 讓我好好休息. 是愛媽媽!

期間, 老爺和奶奶都有擔心過, 奶奶更嘗試用奶瓶, 他的小嘴卻掐得緊緊, 而且轉頭避開. 我每次都給他們表達他是愛媽媽的孩子, 才讓他們安心.

當兒子吃過第一餐後, 他的大便是稀稀的黃色, 之前的全是黏稠的黑色胎便. 兒子在母體內已儲備夠了他產後64小時所需, 同時他的本能選擇在排清胎便後才吃. 這個情況, 是自然的, 而我兒子就是這種情況.

在等待兒子吃的階段, 沒有想過是64小時, 醫護也沒有教我擠奶或按摩乳房舒緩奶漲的問題. 慶幸, 我不是多產的, 已漲得忍忍痛的硬乳房 可及時讓兒子吃通了.

我很感恩! 在我的母乳餵哺路上, 可說是暢順和平安. 有問題, 都能輕輕鬆鬆克服. 期間遇上的醫護、支持和反對的力量, 都給我莫大的鼓勵! 也得感謝正面思維成功克服擔憂!

【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

大宅

Glad 發表於 12-4-23 10:25
因為我相信護士說: 人可以在出生後72小時內不吃, 也是沒問題, 於是我和老公就是好安心地靜待兒子願意吃.

...
多謝你的詳細回覆,這個72小時內不吃,真係幫唔少媽媽呀!!!!
我聽好多媽媽講,好多醫院都會唔理3721就喂BB奶粉。我想問你係邊間醫院呢???D護士咁好!!!因為阿媽可以瞓72個小時,又唔駛迫個B吃奶

禁止訪問

大宅

鍾C9 發表於 12-4-24 22:13
所以餵奶都系好有學問 最好根據科學噶方法去做 唔好盲目相信喺媽媽母乳噶錯 ...
對呀!!!所以一定要學多些呢!!!健康院D人一定話你唔夠奶....

別墅

Thanks for all your sharing !

大宅

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

wanttobeamum 發表於 12-4-24 21:56
多謝你的詳細回覆,這個72小時內不吃,真係幫唔少媽媽呀!!!!
我聽好多媽媽講,好多醫院都會唔理3721就喂BB ...

別客氣! 當年是在廣華, 產房環境很好, 餵母乳的媽媽優先獲安排雙人房, 很舒服. 醫護人員工作量不及現時繁忙, 可讓產婦得到很好的服務, 很細心向我們講解和支持, 嬸嬸也很有禮. 人人都和顏悅色, 服務令人很滿意.

在未交給我的9小時, 醫護也曾依時餵奶給他的, 只是他不開口吃. 交回我時, 姑娘有著我, 如他有動靜張口, 以及換片時, 就嘗試餵他, 但他都是不願吃, 所以姑娘有提醒的留意他的一舉一動和臉色.

每次派奶時間, 姑娘都會問我餵了b b嗎? 說沒有時, 她們有問我b b的狀況. 在晚上臨睡前, 她們給我一支奶旁身, 萬一半夜要吃時, 我又未有埋身經驗, 人手又少未必可及時幫我, 就可有"後備奶"給他, 先滿足他. 如是者, 我飲了兩支初生b b配方奶.

2003年中, 開始國內人港澳自由行後, 日增的非本地產婦, 以及產房床位及人手日漸緊張的情況下, 前年我曾到廣華產房探望朋友, 當年的舒適環境和氣氛已不再了.
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

大宅

Dear Glad
After reading yr post, I know my BB is in '猛長期', and I understand I should insist to feed! Thanks very much!

大宅

回覆 Glad 的帖子

當年多令人懷念哦!!!
明白哂!!!現在的醫護實在太忙了,眼看他們給那些人無禮對待,真的氣憤。

所以媽媽們真的要做多一點功課,減輕自己的不安,和醫護的工作量。

大宅

Baby, 媽媽錯怪你了!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊