爸爸專區

跳至

首頁
45678...13

尾頁

子爵府

Re: 五十人:part 2

Good morning!

先來一張女女相.

[img align=left]http://coleman0209.smugmug.com/photos/131956090-L.jpg[/img]

子爵府

tazmanic 寫道:

星君,
你仲要唔要d 年青嘅model, 我個仔都係一個好model 咖!

好呀, 下次搞版聚, 我兩仔爺負責攝影. 我個仔好得咖:

[img align=left]http://coleman0209.smugmug.com/photos/132145954-L.jpg[/img]

子爵府

3月11日呢度都有個:

攝影特區版聚

有興趣可以過來玩下咖, 好多爸爸, 媽媽都用單反機影, 幾好咖.

子爵府

你地個個都好pro wor....

靜雞雞話你知, 個個都係得個樣既嗟, 你來可能最pro係你.

子爵府

多謝欣賞, 呢張係200揀一.

子爵府

One more:

[img align=left]http://coleman0209.smugmug.com/photos/131956094-L.jpg[/img]

子爵府

shanjun 寫道:
where is it ?

在下白泥, 流浮山再入.

Thank you. 他士.

子爵府

前排先講起菲佣, 我發覺原來我個菲佣有偷我錢, 今日俾我搵倒證據, 但佢只認係第一次, 結果我報警拉左佢. 相識五載, 落得咁既下場真是遺撼. :-(

子爵府

警方已經正式起訴佢, 唔好講太祥細囉. 個沙展話我d證據摞得好專業, 基本上個菲佣都幾難有機會打得甩.

子爵府

應該星期三過堂, 如果佢認罪就好快會判, 多數會遞解出境wor.

我果個做慣大單野, 厠紙, 油鹽等佢無興趣, 仲成日話我知某某工人唔誠實, 偷野, 過得倒顧主都過唔倒天主. (佢係教徒).

子爵府

如果佢認罪, 官司就會結束, 如果不認罪, 法庭會傳招我出庭作證.

shanjun 寫道:

僱主也需出庭嗎 ?

[quote]
軍魁星 寫道:應該星期三過堂, 如果佢認罪就好快會判, 多數會遞解出境wor. 我果個做慣大單野, 厠紙, 油鹽等佢無興趣, 仲成日話我知某某工人唔誠實, 偷野, 過得倒顧主都過唔倒天主. (佢係教徒).
[/quote]

子爵府

唔係! 抄低左銀紙number嗟, 但所有過程有證有據, 無得賴我插髒嫁禍屈佢. 屋苑保安都好幫手. 個CID都話我俾的料夠晒, 佢地都無疑問.

佢地d菲佣團體有義務律師, 我都想睇下佢點打呢場.

子爵府

早晨啊! 過完婦女節後又要做野喇.

子爵府

因為除了三月八日之外, 每天都是.

子爵府

各位,

hubby 同4個志同道合夾份開公司, 想先小人後君子, 咁有mug 野要注意下... 唔想第時因財失義, 凡事想講清講楚先..
希望係度集思廣益。thank q

好多野香港法律都有規定, 但如果自已簽一d條文, 未經律師睇過, 有多數都不具法律約束力. 我估你地未必一開波就上律師樓, 好似好無癮咁.

子爵府

各位,

多謝大家意見。我地2個知道多人一齊做, 隨時都會因財失義, 都希望可以將d 問題減少。

開始時, 一定唔會上律師樓做任何手續。不過以前讀書讀過如果簽左文件加上有witness 係具有法律約束力... mug 唔係ga??

對我老公, 我係100%支持 (因為佢唔會放棄份工住。)! 不過佢就要投入好多時間lor... :tongue: :tongue:
我老公睇$$睇得好淡(所以佢冇$$$$$lor ), 不過佢會比較在意make the wrong decision at the wrong place & wrong time

一份合約要具法律效力, 必須要有幾個先決條件, 例如不能偏重任何一方的利益, 不能只保障其中的一方等等. 普通人好難寫得到. 如果寫一份公司守則就可以, 但呢個守則可能不具法律效力.

合伙做生意最麻煩係當有虧損時, 需要再注資, 股東之間不能達成共識, 即使有股東愿意單方面注資, 其所新注入資金應占公司多少股份又是另一大問題.

子爵府

涉及欺騙罪行, 有否報警? 此種情況事先訂立合約也沒用.

子爵府

尤其是早年的大陸, 身懷如此巨款, 紅白黑道誰也不忍心阻其去向.

在HK會較有保障, 但如果機關算盡, 也防不勝防. 我都見過有前輩文化大革命都一起出生入死過, 就偏偏要在不愁吃穿的時候卻因財失義.

子爵府

可見定立合約的作用不大. 選擇可靠的人合作才是最重要. 不過人是會變的........

子爵府

「山君」兄 是貢獻社會, 作育英才嘛.

首頁
45678...13

尾頁

跳至