醫護健康

跳至

首頁

尾頁

別墅

引用:我媽咪星期四都得知有肺癌四期, 已上腦,好

原帖由 candycsy 於 15-05-02 發表
我媽咪星期四都得知有肺癌四期, 已上腦,好傷心,但由於政府要到6月5日才第一次見腫瘤科,好可能要去到六月中 ...
上個月我爸發現肺癌至少三期,係將軍澳醫院,住院到而家就一個月,仲check唔到咩結果。未知邊種肺癌,第幾期,應該點樣治療乜都未知!原本今日會轉介去QE復診,不過我爸前兩日係肺抽取左D組織出黎,搞到佢肺出血又積水,又抖唔到氣,所以要推辭下個禮拜先去QE之前又心包積水要放水,又肝有事,呢兩日雙腳又無啦啦腫我爸冇買保險,住唔起私家, 政府check幾百樣野D報告又未出,我真係驚我爸仲未治療

別墅

回覆:prissy 的帖子

就頂唔順

別墅

引用:Quote:原帖由 prissy 於 15-05-08 發表上個

原帖由 mercy_mama 於 15-05-12 發表
我記得你。
依家你爸爸報告出未?
我爸爸76,係小細胞肺癌,醫生話佢淨返唔夠3個月
琴日轉介左去QE睇,今日終於出院,要租氧氣!我爸啱啱61歲咋,醫生話我爸係非小細胞核,鱗狀細胞病,冇得食標杷藥

別墅

引用:Quote:原帖由 mercy_mama 於 15-05-14 發表

原帖由 ladynana 於 15-05-15 發表
一講到離開真是好傷感! 我爸走了剛半年到而家諗起佢時個心都仲好痛。雖然我日日放工都有探佢,但我都後悔個 ...
我想問你爸睇左中醫期間有冇好D,幾耐走左?

別墅

引用:Quote:原帖由 ladynana 於 15-05-14 發表加

原帖由 mercy_mama 於 15-05-14 發表
其實已經見過兩個醫生,佢地都唔建議做化療,係我爸爸堅持咋!
因為佢係小細胞肺癌而且已經嚴重擴散,未計 ...
你爸爸真勇敢!我爸又悲觀,又成日發我媽脾氣,搞到我媽要照顧佢之余仲要受佢氣

別墅

回覆:ladynana 的帖子

唉,我真係唔敢想象佢最後的日子點,好怕面對

別墅

引用:你們的家人在什麼情況下入醫院?照CT 要排

原帖由 Minnie2010 於 15-05-17 發表
你們的家人在什麼情況下入醫院?照CT 要排期幾耐?thx
我爸係周身痛,氣促,訓唔到覺幾個月,到發現腳腫先覺得大件事入院!CT如果係政府排隨時排個幾月!醫院會俾張出面照CT嘅list俾你,你可以自己打去問價錢同幾時有得照,通常都系兩三日就有。我個間仲要知係醫院介紹有75折!

別墅

回覆:有冇家中長者有肺癌可分享

今日同我爸去左廣華睇謝國材中醫,希望可以令到我爸冇甘辛苦!醫師話我爸個病好復雜

別墅

回覆:有冇家中長者有肺癌可分享

不過我爸爸四日前突然間又痾血又嘔血入院,併發症走左啦前後40日

首頁

尾頁

跳至