跳至

首頁

尾頁

大宅

早幾年前種芍藥(在美國同牡丹一樣都係叫peonies),舊年落一場大hail後以為瓜左,今年冇出街又冇時間所以冇摌佢出來再種其他嘢。點知佢自己又生番,開左花呢!

相內睇到我連野草都冇拔,還有這種花要個架托住否則朶花太重好似相中咁,我冇理佢又冇施肥都算係咁。

大宅

ppleungsm 發表於 20-5-7 16:00
初到貴境, 好多方面不熟識, 希望JM有空, 可提供一點購物資訊, 在target, safeway完全買不到潔而亮CIF等清潔 ...

如果你係買東方人常用的食物,例如薑,葱等,去唐人超市係平好多的。Safeway等超市我現時少去,因為佢個model係需要做功課的,我意思是佢樣樣都價錢高,你要每星期睇佢sales flyer有邊樣減價,同買報紙clip coupons。佢係希望用減價貨吸引你去,咁你順便買埋其他你需要而冇減價的物品,拉上補下。我通常去Target 和Walmart買日用品,Target佢平日貨品價算ok,再睇Sunday flyer有洗頭水等減價就上貨。Target 有個app,裝左內有coupons。

大宅

ppleungsm 發表於 20-5-9 13:27
回覆 muffinmama 的帖子

感謝建議,很管用

清潔用品方面,你要慢慢學下本地品牌。洗潔精這裡最好賣的是Dawn,另一用途是,用一份Dawn加四份白醋white vinegar,可以用來清潔浴缸和sink盤。去Home Depot或Lowe’s買個spray bottle用就得。

美國的水有很多礦物質,這裡叫hard water,水龍頭用耐左有一層白色的物質,不要浪費力氣擦。用個ziploc bag裝杯白醋,tie up在水龍頭或花灑頭幾個鐘就會自動消失,熱水煲的lime build up都係用醋,都係酸鹼中和的原理,但是用食用白醋安全得多。

大宅

rose-mag 發表於 20-11-9 11:57
今日突然凍咗好多,起身時得四十幾度,南加同事都話佢地果邊一樣,有D山頂見到雪,11月初感恩節都未過就咁 ...

唔好以為秋天就咁就過左。我這邊兩星期前又係咁,全日最高得四五十度,家裡要開暖氣,點知現在又日日七十幾度。

我諗好多農夫都好頭㾗,養定咁多火雞做節,但疫情咁相信好多家庭唔攪聚會,人少少食隻雞算。唉!

大宅

我們現在都冇乜缺。廁紙在疫情前在Costco買開,所以三月時人人搶厠紙我們也不需要買。到周圍有厠紙賣時我已經補番貨,現在夠用到下年。
Hand sanitizer,cleaning supplies等後來周圍都有,現在都夠用一排。Baking supplies 都係。
其他都唔預備得咁多,肉等除非有幾個freezer,否則食兩三個星期咪又要買。又係到時有乜食乜。

大宅

大家好!我一家都平安。我個neighborhood都有rolling black outs。係停一兩個鐘開半個鐘咁。我家因為早兩年裝了solar 和power wall所以冇停過電,可開住暖氣。暫時未覺水喉有爆。好多neighbors冇咁好彩,爆到河流咁。

大宅

rose-mag 發表於 21-2-18 01:19
點解用電量會突然多咗咁多?因為人人WFH?
我老公都話TX唔同其他州,通訊網受影響就會好大件事。
...

唔係用電量多左,係德州冇諗過會咁涷。發電器材唔似其他州有winterization。Wind turbines如果內有熱線keep住唔結冰就可以繼續運作,不過政府冇洗錢以為唔駛。發電廠都係,今次涷到要停廠。Natural gas我們平日大把出產,但原來要靠pump水入地底推佢出來,一結冰又玩完。平時話要慳錢所以又冇電儲備。今次俾佢害死。

大宅

TSX 發表於 21-2-19 22:40
嘩, 妳好有先見之明! 我都想装solar panel, 但就算有incentives 都好貴! 妳係咪用緊Tesla Powerwall? 我諗 ...

哈哈,都唔係乜嘢先見之明,不過德州咁好太陽,咪想用吓renewable energy吧!我們計過,拿了federal rebates都要十年八載先回本。不過這處校網好,都會留响度等個仔讀完中學,所以都會住多至少十年用佢。
以前我同老公都返工,個仔要全日在學校,間屋日間冷氣留在80度。疫情後一家全日在家,老公要涼浸浸,但七八月時電費都平過以前一半,多得solar panel。今次仲有幸有power wall做backup,救左我們幾日。
我們是solar panel和power wall一起跟Tesla買。我有朋友去夾過價,Tesla比其他公司平。

大宅

ivyscyip 發表於 21-2-19 23:03

我老豆亦都做電公司。仲有好多廠趁冬天maintenance呢,夏 ...

當然用電量是多了。我們好多屋都係用gas furnace,但好多apartment是全用電的,咁天氣冷就會開多了暖氣。也有人用電的room heater。但係如果唔係發電有問題都唔會全州都攪成咁。

我家姐一家在Austin星期一早上到星期四早上都冇電,rolling black out都冇。佢住townhouse係全電動,冇電時想飲杯熱茶或煮個即食麵都唔得,食左幾日乾糧,好彩冇爆水管。那時真係好擔心佢地,又唔想打咁多電話睇佢點,費事用晒佢電話的電,真係$&!#% ERCOT。

德州現在話事個黨係prefer free market,愛small government 唔想咁多管制,又唔信global warming,我相信過左今次遲吓又係冇結果,唉!

大宅

ivyscyip 發表於 21-2-20 00:10
我咪係Austin囉。我住郊區用community propane,propane已run out過兩次,宜家都只可開heat到60-62度咋。 ...

希望你們快啲回復正常,唔駛咁凍。

我們的鄰居也很好,早兩日啲水管開始爆,好多人幫人關總掣,又拿個shop vacuum幫人抽走水浸的水。現在又大家報料那裡超市有奶有貨,那個油站有油。多得大家互相幫忙,有Facebook,求助好快有回應。

大宅

rose-mag 發表於 21-3-19 07:50
我呢邊有好多職位已經半home office,某D大機構直情轉咗好多做permanently remote working,新聞報Salesfor ...

這個婆婆簡直係我的hero!嗰班廢柴專揀阿公阿婆來襲擊,我睇片這婆婆拿著塊木板,旁邊燈柱有堆雜物,相信都係就手拿起來自衛,good for her!等班廢柴唔好以為老人家好蝦,欺善怕惡。

我個老外老公一向都話唔好激嬲港女,廣東女人(其實即係話我),今次佢見到新聞就話proves him right 。其實來了美國咁多年,我只係這幾年覺得有危機。我老公唔明點解我討厭侵侵,我話係佢第一次令我覺得會有好似當年二戰時日本人被送到集中營的危機,因為佢成日講中國搶我們的工作。我住德州大埠suburban area,講真平日出入算安全,但我最近都覺得去華人超市等要小心啲,望吓周圍環境。唉!

大宅

rose-mag 發表於 21-5-5 22:59
而家我呢度已經降到yellow tier,聽日會有更多活動場所重開,暑期游泳班就快接受報名,校區亦計劃8月全面復 ...

板主,我最近睇到嗰啲新聞都想起你呀!唉d人好離譜,你出入小心點,盡量WFH吧!或者返工放工時盡量和家人或同事一起出入,不要單獨在街。

大宅

rose-mag 發表於 21-8-23 22:41
我好明白全日戴住口罩好辛苦,但如果保護多少少都值得做。返咗一個星期學,我對仔女已經有少少習慣,好彩 ...

你哋都至少一家大細打晒針,我個仔得八歲未有得打,但係冇辦法,已經homeschool咗一年半,再冇社交我怕避得流感佢都心理發展有問題。德州個州長成日話自由唔淮迫人戴口罩打疫苗,我們唯有報讀私校,不過都唔係好得幾多。delta variant講咗咁耐,私校校長上星期先話teachers and staff要戴口罩,家長接送時都要,但學生唔駛。我個仔都算乖,又怕中招,所以只有午餐和recess在室外時除口罩。佢今日仲話indoor recess都戴住,我都叫佢唔好勉強,怕佢跑來跑去唔夠氧氣。唉!我都唔知點,唯有祈禱。希望快啲有針佢打,就算真係唔好彩病咗都希望唔會病得太嚴重。

大宅

rose-mag 發表於 21-8-27 00:00
真係好彩仔女夠年齡,一早打咗疫苗至開學,安心少少,雖然校區呢個星期嘅確診個案一直增加,由上星期13個 ...

我住這處的high school暑假時剛請了新一位football coach,不幸最近因為Covid過身了,工都未開就走咗。有人在Facebook posted段新聞時,另一人問教練生前有冇打針,立即被人鬧話冷血。唉,冇人覺得祗佢死,都係想知道吧!不過係德州都唔駛問,因為如果佢有打針就一早會被反抗疫班人做大條新聞話打針冇用。

我公司最近都講咗,十月前所有員工都要proof of vaccination,唔係就炒得,WFH都要,除非有medical or religious excuse。啱嘅,威迫利誘全民打針或防疫,我們先可以盡早生活回復正常。

大宅

rose-mag 發表於 21-9-23 15:37
bibigo韓國迷你餃子減價時好抵買,我地覺得好食,快熟味道又幾好,加埋減價,一定買兩三包睇門口,煮麵或 ...

我個仔都好鍾意食嗰隻迷你餃子,我係當鍋貼咁煎,佢幾歲人仔細細隻啱佢食。
我之前去過加州灣區vacation,去完Costco帶左好多嘢番來TX,有好多亞洲嘢都係我這裡冇嘅。買了蛋黃酥,帆立貝零食,鹹蛋黃魚皮等,不過最近這些零食已賣到TX了。蛋黃酥八個賣十六、七元,我在99大華見到同一盒貴多$10。我也見到有巨形一支LKK金裝蠔油,XO醬,也有美極,我見佢嘅份量同價錢應該比唐人超市平一半!
我也有executive membership,計2% rebate即係要買$3000一年才回本$60。如果有需要買電器傢私就好容易,以前book vacation係會有extra rebates所以有用。今年應該回唔到本。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊