烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

忍唔住介紹大家這個三能瑞士卷焗盤,就咁倒啲蛋糊落去就可以了,免卻鋪牛油紙的步驟,焗好后只要將四邊用膠刮稍為脫模,就可以輕鬆把整個蛋糕卷脫模,焗盤料夠厚,烤焗均勻,好用的工具會增添整蛋糕的意欲。
看看第三幅圖,焗盤只粘走少量蛋糕體,相當方便。

ian723    發表於 17-3-4 22:20
FiFiMa    發表於 17-3-4 17:15

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

strobe 發表於 16-7-13 09:12
請問係邊樹買架???
你去烘培店看看,我就淘的,貪距size齊全,香港大size未必有貨。
https://world.taobao.com/item/36483668943.htm?fromSite=main&_u=dog4lb340f

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

印第安公主 發表於 16-7-13 10:02
我有呢個盤,但從來無試過咁用,下次要試下先
開頭我都係鋪牛油紙的,昨晚就試下偷懶,原來都ok。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

catcatmak 發表於 16-7-13 11:18
我大細都有,淘寶最方便係可以訂size好耐冇做瑞士卷啦。 樓主想問你,我用boscx廚師機 ...
我好似就係睇到你介紹所以先買的,我都有M8,無sensor個款,沒試過打蛋白,但我只用handmixer來打,因為方便清洗又容易handel,打到一條尾巴還可以轉彎就得了,由長尾巴到短尾巴大約半分鐘左右,要經常check住,尾巴短而不怎麼轉彎已經是到偏乾性了,如果超過一條尾巴又短,咁已經過了,相當難與蛋黃糊混合了,

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

den01 發表於 16-7-25 12:25
回覆 kenstin 的帖子

我都有呢個盆, 不過未用, 請問可否提供食譜, 謝謝

我習慣用
蛋白 5個
糖 50g

蛋黃 5個
糖 20g
菜油 50g
奶 50g
低粉 100g

5隻蛋整起後蛋糕與盤邊同高,整出來的蛋卷比較厚,如果想整返正常啲既厚度就用4隻蛋,其他材料不變。
瑞士卷食譜都大致差不多,過程則各施各法,期待你的產品!

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

GB 發表於 16-7-27 12:08
回覆 kenstin 的帖子

請問你係同哩間訂嗎? 我問過賣家話上海運到香港太遠, 建議唔好拍!

我用集運,淘寶埋其他野之後一次過運過來香港,但要到集運點收貨。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

PandaVV 發表於 16-7-27 16:36
請問你的烤箱是什麼品牌?

謝謝。

咁都比你留意到個焗爐,之前用的那個最近玻璃爆左,所以又買過個新的,今次試玩電子溫控,這個也是淘寶買的,因為之前買落的焗盤都比較大,香港市售的焗爐都沒有用得著的size,只能淘寶了,這是柏翠,45L,上下獨立電子溫控,M型發熱線,可惜沒有風扇,以下是其中一個賣家的網址,so far幾滿意。

https://world.taobao.com/item/529077989864.htm?spm=a312a.7700714.0.0.FPbvrH#detail

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

孖星 發表於 16-7-28 21:42
jm, 咁係唔係冇咁易裂架?

這只是焗盤而已,跟爆裂沒有多大關係,卷卷爆裂大多數焗得過乾,一係你配方水偏少,一係你焗過火,以前我整正卷都會在烤焗後段時間開熱風,想焗乾少少個皮,現在我的焗爐連熱風都無,所以用廚房紙墊底吸水,以免蛋糕皮被黏走,這方法我覺得很好,你看看圖片我整的皮是相當薄的,蛋糕潤潤的,根本沒有爆裂可能。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

den01 發表於 16-7-30 21:29
個盆好得,不用放牛油紙都唔痴,不過我就爆裂及脱皮,好醜樣條瑞士卷

脫皮可以在甩模後冷卻時用廚房紙墊底,有吸濕作用,但不要放太久,蛋糕還暖時是很脆弱的,要小心處理和搬動,工多藝熟,做多兩次就得了,加油!

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

den01 發表於 16-7-31 00:09
請給意見,已經墊了廚房紙,不過仍然痴纸及裂,是否焗得太耐

你焗幾耐啊?我就150度20分鐘,最後個幾分鐘開少少門,如果你部焗爐有熱風就開熱風,目的是令皮乾爽啲。
你的是太乾而裂,還是不少心弄的?

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

boyboylo 發表於 16-7-31 01:09
Kenstin, 好耐冇見到你的作品了!食譜和制作過程都好詳細呀!希望多D上黎BK 教路!交流一下心得!好似甚麼 ...

好耐無見了,唔講得咩教路,大家交流下,我部焗爐係新買,所以暫時還很乾淨。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

happytoge 發表於 16-8-4 09:51
淘寶焗盤有兩個尺寸, 請問是問正方形還是長方形?

其實在淘寶唔止兩個尺寸的,有更大的,自己找下適合自己焗爐的,邊個size都無所謂,質地都一樣。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

btjk 發表於 16-8-4 11:17
請問樓主, 焗盤不用牛油紙, 咁用之前要唔要搽油係盤上再放野?

我無茶油,就咁倒蛋糊落去。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

snowkit 發表於 17-3-4 01:16
Ken sir, 請問點解我焗蛋卷唔升?每次焗完仲縮啲,所以好薄,卷出來都唔靚。你的好靚呀,同埋我就算食譜寫 ...
打蛋白有好幾個不同狀態,開始打,起泡狀態,濕性狀態,濕性偏乾性狀態,乾性狀態。
大致標準是:
起泡狀態 : 落糖
濕性狀態 : 蛋白已經打起了,搖下隻碗裡面的蛋白不流動,組織眼見還是很滑順的,還是隨意抽起部分組織,可以看見蛋白有條向下彎的長尾巴,此時已經可以用來做蛋糕了,但如果要做高水分戚風蛋糕而又希望它更穩定的話,就再繼續打到接近乾性。
濕性偏乾性 : 眼見蛋白還是滑順的,抽起看蛋白組織的尾巴明顯變短,而碗裡蛋白只見一條尾巴,但還有小小彎。
乾性狀態 : 碗裡面的蛋白可以看見質地變得粗鞋,東一舊西一舊甘,抽起組織看,碗裡蛋白可能出現好幾個小尾巴,抽起的部分尾巴短,或根本無尾巴,或者有兩三個尾巴,因為這是的蛋白糊不夠順滑,跟蛋黃糊撈勻需時,所以容易消泡。

以上只是文字打出來,最好看片,多看幾次比較自己的蛋糊,蛋卷模不能跟戚風模一樣,無辦法做到有效的倒扣效果,所以少少回縮是難以避免的,希望你成功!

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

greenblee 發表於 17-3-5 21:24
我有個28x28 ,份量是否與你的食譜一樣?
是否放中層?謝謝
可以啊!差不了多少,也可以用4只蛋,其他不變,放中層,如果想整正卷的話,我習慣最後5分鐘開熱風,作用是吹乾少少表面。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

liuliu 發表於 17-3-6 07:25
蛋糕出爐後,
要放涼幾耐卷先唔會裂?
Thx!
做正卷皮烤得太乾,捲的時候容易裂,唔夠乾又容易甩皮,最好做到兩者平衡,如果你經常裂的話,可以考慮配方中多加點奶或水分,或者,趁蛋糕還暖的時候,先捲一次做個初步定型,待完全冷卻後再攤平塗cream再認真捲好,我見有人噴水於表面,但我未試過,這幾種方法你都可以試下,祝你成功!

首頁

尾頁

跳至