醫護健康

跳至

首頁
23456...17

尾頁

大宅

tabo2017 發表於 17-8-30 00:57
我怕精神科開啲藥會食到佢懵下懵下更加無精神同成日瞓,剛剛睇完醫生都比咗啲鎮靜劑藥佢食,但唔可以食太 ...
現在你爸在醫院嗎?你們一家今晚好好休息下,就等醫生慢慢幫他較藥希望你爸爸情況好快穩定下來,可以回家跟你們開心生活

大宅

hker 發表於 17-8-31 20:40
我爸可自己起身的(他那張老人椅,也有助他起身的)。
對!他好好笑,食腦的。

係呀,萬寧真係貴﹗以前成日貪佢有野送,而家知道喇,扣埋D禮品/現金券都係貴過人。

你爸個腦真係轉得好快,我懷疑佢無認知障礙的....哈哈我媽見醫生或外人都係好正常的,醫生問佢有無做運動,佢話有呀落街買餸囉,真係唔識佢既人都會信以為真..

----------------

唔知點解我細個係鍾意D唔靚仔既明星,哈...有無睇過悲傷戀歌,更加喊到死,D音樂又正。唉真係好耐無追過劇喇.

大宅

MM2005 發表於 17-8-31 14:06
精神科姑娘都講過,食精神科藥不是一食有效,可能要幾個月時間喎,
總之現有精神科睇,一有特別事就999, ...
係呀,要慢慢較藥,比D耐性,多留意爸媽的情緒,自己也要保重呀,希望爸爸病情快點控制到

大宅

tabo2017 發表於 17-9-1 16:02
真喺好多謝你幫忙,一早聽你講睇料神科較藥比我老爸食我和家人就痛苦少幾個月,真喺萬分多謝呢個Group jm ...
加油呀,為左爸媽要努力,有咩上來報告我地知,你唔係一個人的

大宅

hker 發表於 17-9-1 20:52
手腫?有沒有撞過妳不知道?有時她們的手撞一撞,我們未必知的。
希望妳媽媽很快沒事啦!可能近日多雨。老 ...
你爸真係超爆笑呀,比著我媽,同樣用安全帶鎖住佢(我未返屋企姐姐要沖涼時),就係CAM見佢大叫喇,話做咩要鎖住佢,跟住就係咁攪安全帶攪個助行架,開唔到就起身喇,跟住就喊啦...成個BB咁...

之前都有D攪笑野,賴左尿話黎M, 要搵衛生巾換,話比佢聽係要用片,佢又發脾氣喇...

hker    發表於 17-9-1 23:36

大宅

MM2005 發表於 17-9-1 12:11

我長期在藥房買,仲要格價藥房邊間平去邊間藥房買。
嘩,真係差好遠啊,最衰我度無藥房,貴D都侷要網購

大宅

hker 發表於 17-9-1 23:52
我騙我爸爸,他的櫈是車車!他一有亂,我便說,開車啦,扣好安全帶沒有?他會讓我們扣安全帶的。
可能我剪 ...
你貓貓好得意好靚呀,好有明星相 =)

大宅

hker 發表於 17-9-2 01:49
那個是明星,不是我的。 我也想要她!發達。哈哈!而且,她真的很可愛。
我的衰妹: ( 個多月時, ...
你這隻也很可愛,你將牠打扮得很漂亮....動物真的很有靈性,如果我有時間打理,我都想養著陪陪媽,可惜我連自己都無時間理,哈哈

大宅

MM2005 發表於 17-9-2 12:27

我昨買了8個都幾大個,又買兩包麵條,拎到好重,

我昨天都買了四個橙,一包紅蘿蔔,一包雞翼,二個翠玉瓜,一些魚,再去街市買一斤芥蘭和兩個西蘭花...好想買廁紙好抵,但我已經寸步難行,我仲要唔係屋企附近買,,
又話打風,買完野熱到爆,返到去立刻煮飯,未煮完都成身濕晒..

========

你媽隻手唔紅唔痛咁奇怪?要留意下喎

大宅

hker 發表於 17-9-3 02:28
妳身體真的好好!我今天也很不舒服,我爸也很不舒服,很亂!
如果不是工人看著他,我不知怎搞。(工人17號 ...

唔知係咪開始煮埋飯更加嚴重唔夠訓,我而家每日都好似低燒咁,我地真係只能死不能病呀,大家都要保重﹗
你真係照顧得屋企所有人都好好,貓貓都有30-40 條裙 =p

你工人放假點算,有無請鐘點幫下手呀

===========
我媽今早肯做幾頁連綫填色,一路做一路同我講,你的功課要我做...我話係你的功課啊...佢立刻看下封面說都無寫我個名,見到寫住幼兒連綫,佢又想講佢唔係幼兒喇,哈哈

===========

好掛住HSBC005 jm, 唔知佢最近點呢?

大宅

tabo2017 發表於 17-9-3 11:41
老爸食咗幾日精神科藥暫時都好好無發脾氣同發癲,見佢啲眼神都無以前咁呆滯同開心咗,我們一家都安心。
...
真係太好了,希望繼續穩定下來。

大宅

MM2005 發表於 17-9-3 11:17
你網購好像唔太貴喎,
起碼慳左你時間同拎
唔算貴,不過比你係藥房買都貴10蚊,我媽用得太勁,每次買十包都好快用完,睇黎我又要間唔中買下平片,姐姐無同佢著好,而家買貴的都漏,昨日攪到被都濕...
天氣無咁熱,可以間中用返松鶴了

早半年前佢都唔肯著片架,有時話黎完M 唔駛喇,我有時呃佢話呢條咪你既M巾囉,佢就話咁大條?有無細條D.........
而家都無咁抗拒著片喇

你一定要想辦法令媽媽講下野先得.

大宅

hker 發表於 17-9-3 11:55
那相不是我影的。我影不到那麼遠。但,前海的建築物真的很漂亮!晚上亮燈,我騙自己是住中環/ 金鐘。:joyo ...
你那個一定要放地下拉啊..背係背死得...
我做野間中要背電腦和工具出去,即時頸痛加劇..

大宅

hker 發表於 17-9-3 12:13
祝福HSBC005 jm!

我昨天在taobao 加單。
哈...你又放毒...
你唔知佢唔係時常肯做,對上一次肯係一個月前了。
係呀,練字係非常好,之前我又淘左d寫字、算術練習比佢,對上一次肯做係幾個月前了....:(

單車也幾個月唔肯踩了...

hker    發表於 17-9-3 16:28

大宅

MM2005 發表於 17-9-3 12:18

濕晒床點得呀,有洗衣機都煩啦,超臭。
如果我返去媽未訓,我每晚都會幫佢拉好條片先...無可能唔識著..可能半夜太眼訓求其著吧...
唉.. 話口未完我媽又唔聽話,係咁去廁所,一開火煮野又去...又停係到行唔到,又要幫佢除褲休褲,叫佢自己黎又喊.

剛剛先洗完佢兩條友床單又就黎落雨喇,你都快D買完返屋企

大宅

MM2005 發表於 17-9-3 13:53
佢停左咪由她在片小便吧。

不是吧,你同工人洗床單

我不停叫佢行唔到在片去我幫佢換,佢都唔肯

你媽今日怎樣呀?手仲有無腫?

大宅

MM2005 發表於 17-9-3 14:41

佢行唔到由佢,呢個時候你話事
佢行唔到,係個路中心,我要等到佢行到小埋便幫佢著埋褲先可以繼續煮飯...叫佢等我煮完先去又唔肯... :(
你今日無同佢飲茶?佢係咪飲茶會食多D?
佢唔肚餓嗎?長期食咁少唔得啊

======

我在HKTV 只買tena 夜用同褲仔,平片係松鶴金裝 $36 包,我試過夜晚都OK,但係膠底夏天熱D,所以呢幾個月都係用TENA夜用

大宅

hker 發表於 17-9-3 16:26
他試過,用tissue 包著便便送給我

爸爸大便,最少30 mins, 有時1 個小時。姐姐幾分鐘看看他,又 ...
你爸爸好攪笑,識得用紙巾包好先送比你 =p

你姐姐真好,幫爸爸剪埋髮,爸爸又坐定定比佢剪。

--------------

你淘宝好多野玩呀,期待你分享=)

係喎你知唔知淘宝血壓計得唔得/送唔送黎香港?
屋企原有那個唔知點解幫我媽量就出ERROR, 我自己試又得...睇黎要買過部... :(

見姐姐咁得閒,諗住叫佢幫媽每日量兩次

大宅

太陽花0805 發表於 17-9-3 18:59
我都係用omron, 喺amazon淘,會較在港買便宜
要係AMAZON 淘呀?係咪淘宝唔送呢D儀器我個係PANASONIC 都係類似咁,唔知係咪太耐無用,幫我媽量就出ERROR 或爆開條帶,我自己量就OK

我見淘宝有D係手腕唔知得唔得

大宅

hker 發表於 17-9-3 18:37
我不知啊!也不想知啊! 姐姐知便ok 了!想嘔!哈哈!

老人照顧方面,我沒有要求姐姐(我自己也不 ...
你姐姐真係人超好,會自發做野,世間難求

首頁
23456...17

尾頁

跳至