跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

Re: 有無2004年10月媽咪?

momolies, CrystalMok

我第一次見私家醫生時佢都向我提議做[早孕期一站式唐氏綜合症查篩], 加上我覆診既醫院唔會幫我bb度頸皮同埋抽血驗, 所以我最終都揀左比$950去做[早孕期一站式唐氏綜合症查篩]. 驗多樣好似保障多d.

大宅

Baby2
休息多d, 再黎過. 加油 & 保重~

jennifer.c
我已經無左半夜去小便呢個問題啦, 之前一晚去1-2次, 都幾辛苦下. 之前又會半夜成日醒, 而家好好多, 一覺訓天光, 只係早左醒 (我約10點訓, 5點幾就會醒左眼光光啦).

各位
我琴日去私家醫生到覆診, bb 有 15w3d啦. 余醫生幫我照到係女, 即係話同上次o向威院照到既吻合.

大宅

jennifer.c
聯合會唔會唔講比你知仔定女咖? 話哂都係政府醫院~ 其實我初時都想保持神秘感唔問醫生咖, 但係實在太難啦, 所以12w個時去威院忍唔住問左~

我都好期待胎動呀, 我星期六問醫生, 醫生話大約18-22w可以感覺到, 至於我, 因為有肥美既豬腩肉, 所以要22w先感覺到呀!

wing_BB
我朝朝早訓醒個時尾龍骨近pat pat位置都係好痛, 好似肌肉酸痛咁呀.

大宅

hkcindy
其實我平時唔痛, 但係一訓醒就好痛, 夜晚要轉身都痛, 總之就好辛苦...我個肚凸左少少咋, 咁早用托腹帶會唔會好怪呢.

CrystalMok
等我今晚都夾個薄枕頭先, 腰骨痛真係好慘, 訓醒起身個時都差d痛到起唔到身.

fostermak
其實有一次我都好似feel到bb郁, o向右面肚仔郁左一下, 但係醫生話初時懷孕要18-22w先feel到, 所以我當個一次係自己d腸郁咋.

雪糕.....我好耐無食啦, 老公唔比食呀.....

大宅

ck1656
我第一次去廣華做產檢係度高, 磅重, 量血壓, 驗小便, 抽血同埋照超聲波, 我會o向5月12日返去做中期超聲波. 有得照多次.

我覺得廣華既醫生同埋姑娘都好好人, 另外我join左助產士護理小組, 之後既產檢都會由助產士幫我做, 所以我都幾開心~ 始終覺得醫生冷漠d, 姑娘同埋助產士好人d~

hkcindy
成日見話你地d bb游黎游去轉黎轉去, 但係我無見過我bb游同轉既~ 剩係見過手仔腳仔郁郁同埋好似蜈蚣彈咁咋, 會唔會你地個d係仔仔所以活潑d, 我個b係女仔所以文靜d呢?

你得閒都要黎呢個topic同我地傾計咖, 我得閒都會過去11月準媽媽到踩下場

CrystalMok
我琴晚夾左個cushion o向大脾中間先側睡, 好似真係好d, 今朝早起身腰酸骨痛好左d.

fostermak
你呀b好奀皮喎~ 相反我呀b次次都好合作, o岩哂位比醫生度呢樣度個樣.

我好少食生冷野啦, 我怕食完會肚痛呀.

大宅

CrystalMok
我個肚臍無改變到~ 至於夾枕頭, 因為我好反訓, 又擰左又擰右, 所以成日比我踢左出黎, 夾唔到呢~

各位媽媽
你地著大肚裙未呀? 我著左一個星期啦, 好舒服 同埋o向街到行d人會小心d唔會撞到囉~ 不過, 有個唔好處就係成日比人眼望望, 都唔明有乜好望 又唔係未見過人大肚...

大宅

kyliema
你係唔係無胃口所以食少左野呢? 唔需要太擔心呀. 我上一個月都成日肚瀉呀. 唔舒服的話記住睇醫生. take care

wing_BB
我重左5磅到, 好怕失控丫~

大宅

DuncanMaMa
我12w2d時做一站式醫生已照到我肚入面既bb係女黎啦, 17/4見私家醫生時 (15w), 醫生都話係女~

hkcindy, CrystalMok
我都有朋友比左幾件大肚裙比我呀, 不過d款麻麻呀, 我都會照著呀, 因為唔想用咁多錢去買野比自己, 想留多d比bb用~

ck1656, chilli, 同同
我上星期都係作感冒呀, 頭重重成身無力, 好辛苦, 卒之一放工就返屋企訓, 再勁飲水同埋食橙, 個晚出左一身汗之後就好返好多啦. 我都係覺得避免食藥好d.

各位十月媽媽
睇住自己個肚一日比一日大, 真係好開心, 要當媽媽既感覺越來越強烈啦. 而家我既情緒好左好多, 大部份時間都開開心心, 回想懷孕頭3個月, 情緒唔穩定又成日喊好傻呀.

大宅

無上黎一晚咁熱鬧呀

你地講開胎動, 我前個星期覆診時都有問醫生大約幾多週可以感覺到, 醫生話一般人18-22w, 我就可能要22w (因為我本身肥).

但係上星期開始, 我間唔中覺得肚入面有野郁或者攣攣下. 初時我以為係肌肉/神經線郁, 但係前日開始就覺得多左攣攣下, 好似有野捐咁 (唔知你地明唔明....), 琴日食飯個時同埋食飽坐低休息個時都感覺到. 唔知係唔係bb郁呢? 但係醫生又話要22w喎.

今朝早落車返工個時, 已經急急腳過條馬路 (無紅綠燈, 要自己睇車行), 點知有個衰人村巴司機響"安" 咇我, 搞到我要半跑咁行埋去, .....好衰咖讓大肚婆行埋條馬路都唔得, 係都要催住哂.....而家返到黎公司右面肚有少少扯扯痛添呀.

大宅

ck1656
你唔駛唔開心呀, 可能個日醫生心情唔好呢. 況且你個日去係檢唐氏, 唔係剩係為左睇bb 既gender架嘛. :-P

chilli
其實政府醫院既醫生未必差, 因為我去廣華, 醫生同姑娘都ok呀, 比起我想像中好十倍啦, 我問問題都好仔細咁答我, 唔會問一句答一句. 同埋, 醫院既姑娘有耐性, 有時我地去睇私家醫生都要受診所姑娘既氣la, 係咪?

kyliema
我之前都有便秘問題呀, 去得好辛苦, 而家隔晚食一個橙, 好似好d啦. 如果你真係好辛苦的話, 問下醫生有咩方法解決丫.

hkcindy
每個月8仟蚊都幾貴下呀~

大宅

caba
你feel到胎動既感覺係點咖?

我之前feel到既係有d野郁, 琴日開始feel到既係郁之外, 有時好似有野推我咁 (由入面向外推一推), 輕輕咁推, 琴日搭車個時首先係右面肚推左兩下, 之後過左一陣係中間推一下.

有時我都唔知呢d係唔係胎動, 唔知會唔會係肌肉/神經線郁.

大宅

我終於都半夜抽筋啦, 好慘 =︿=

今朝早訓到5點幾, 兩隻腳小腿一齊抽筋, 原本以為自己可以搞掂唔嘈醒個老公, 點知都係唔得, 好辛苦~ 唯有邊拍醒老公邊大叫 "抽筋呀抽筋呀!!".....

好驚唔知今晚又會唔會再抽過.....

大宅

hkcindy
我平時日日都要行好多路 (返工行返公司, 放工行返屋企, 返緊工個時o向公司又要行黎行去行上行落), 都唔明點解咁快抽筋.....

pekkle女, hoho_lui
我琴晚睡姿係向右側訓, 對腳曲埋好似攣弓蝦米咁, 我拍醒左老公之後, 老公幫我拉返直對腳, 輕輕按下小腿已經無事啦. 我好驚呀好怕今晚又會再抽過.....

大宅

fostermak
我聽講抽筋好似係缺鈣, 所以我上次抽筋之後個晚即時去買幾盒奶返屋企啦, 之前我無飲過奶因為我唔鐘意陣味, 但係而家終於都要屈服la.

各位十月媽媽
你地有冇join媽媽會呀? 我join左好多個啦, 哈哈想博多d迎新禮物 (c9心態~).

我琴晚去左聽惠氏搞既講座呀, 有成罐s26送呀~ 好正~ 醫生開始講野個時, bb o向我肚入面郁得好勁, 好搞笑.

大宅

各位十月媽媽

我前日去左廣華照中期超聲波, 醫生話我肚皮厚, 所以image唔係太清. 不過, 根據所睇到既影像, bb一切都ok, 我都放心哂. 照個時bb好活躍, 又反轉身, 手仔同腳仔郁黎郁去, 要照個咀仔個時又用手遮住個口, 好搞笑.

而今朝早我返廣華例行產檢, 我join左助產士護理小組, 所以由助產士同我做產檢. d助產士真係好好人, 所以我更加放心o向政府醫院生bb啦.

我而家19w1d, 今日磅體重, 比起懷孕前重左6.5磅. 不過唔可以鬆懈住, 因為我同事話5個月開始磅數會激增 (佢一個月重左10磅...), 所以我都有點擔心到時磅數會ba ba聲上升.

至於產前講座, 我book左4堂 : 分娩的認識、初為人父母、嬰幼兒心理發展同埋初生嬰兒護理. 我對其他堂都有d興趣, 不過費事成日請假去聽.

係呀, 你地feel到胎動未? 我第一次feel到係15w幾個時, 一日一次到, 同埋力度唔大. 呢幾日feel到多左呀, 由其係食飽lunch同埋夜晚7-9點個時, bb成日郁, 雖然力度唔大, 但係感覺實在好多.

大宅

hoho_lui, chilli, Smilesun
可能有時bb郁, 你地太忙feel唔到ar. 因為力度真係好輕咖咋. 或者你可以試下食飽飯之後, 開少少音樂聽, 用手輕輕摸下個肚, 或者細細力拍一下, 可能會feel到咖.

Annonly
我同你同一日預產期呀~ 咁o岩呀~
分娩的認識呢一班真係好快full咖, 所以你要快d打去book啦. 我book左 7/8, 到時我地都31週啦, 所以時間o岩o岩好. 你記住快d打去book啦~
你有冇join助產士護理小組呀? 今朝我產檢個時姑娘叫我唔好飲孕婦奶粉呀, 佢話好肥咖. 你唔飲奶粉同牛奶, 你可以食芝士或者食乳酪ar.

jennifer.c
我同你一樣未嘔過, 作嘔就有, 但係作嘔既感覺o向15w個時消失左lu~ chilli咁好記性既~ 係呀我胃口都好好添.

to all
今日姑娘話食多d士多啤梨好ar, 不過提子就唔好食咁多啦, 因為糖份高呀.

大宅

chilli
我重左6.5磅ar

大宅

updated
姓名 === 預產期(第幾胎)===係邊度生===仔/女

1) mon-mon---------1/10 (第一胎)--瑪麗--仔
2) jennifer.c----------1/10 (第一胎) --女
3) amypekkle--------1/10 (第一胎)--仁安--仔
4) hellocat -----------1/10
5) luncylee------------3/10(第一胎)--聖保祿--仔
6) goofy--------------4/10 (第一胎)
7) caba---------------5/10 (第一胎) --仁安--仔
8) 文謙媽咪-----------5/10(第二胎)
9) 利太~ ------------ 6/10 (第一胎)--廣華--女
10) Annonly -------- 6/10 (第一胎)--廣華--女
11) KiuBB -------------6/10(第二胎)
12) martha------------8/10 (第一胎)
13) jennifer222-------1/10 - 8/10 (第一胎)
14) smilesun --------- 8/10 - 18/10(第一胎)
15) ireneMaMa-------9/10
16) step--------------9/10
17) Elsieoysuen ------10/10 (第一胎)
18) 同同---------------10/10(第一胎)
19) annielam----------10/10(第一胎)
20) sks ---------------12/10(第一胎)
21) Wing_BB----------12/10(第一胎) --QE--女
22) BB_Ahmond------14/10(第一胎)
23) pochaccowct-----16/10(第一胎)
24) Mikey-------------17/10(第一胎)
25) Lizzy--------------17/10(第一胎)
26) Shuet-------------17/10(第一胎)
27) wendy_ho--------18/10 (第一胎)
28) Annalee-----------18/10 -- QE
29) wanman----------19/10
30) imanqueen--------19/10(第一胎)
31) hoho_lui ------------20/10(第一胎) 瑪麗
32) Szetung-----------21/10(第四胎)
33) BB-C--------------21/10(第一胎)
34) chilli---------------22/10(第一胎)--Paris
35) kyliema-----------22/10(第一胎)--QE
36) Sosan ------------22/10(第一胎)
37) ciz----------------23/10(第二胎)--仔
38) ilee---------------24/10(第一胎)
39) ysandy-----------25/10(第一胎)
40) CandyPo---------26/10(第一胎)--聖保祿
41) yvonnedor-------28/10(第一胎)--仔
42) 嘿嘿--------------28/10(第二胎)
43) CrystalMok------28/10(第一胎)--威爾斯--仔
44) momolies--------31/10(第一胎)
45) cwmay1---------10月尾(第一胎)--瑪麗
46) littleparent------- ?/10(第二胎)
47) DuncanMaMa----?/10(第二胎)
48) Foster-----------?/10(第一胎)
49) Winmama-------?/10(第三胎)

大宅

Annonly
助產士話比我知之後都會由佢或者另一個助產士幫我做產檢, 所以我覺得幾好. 個日我8:40am去到, 約9點半走得啦, 好快咋, 快過大堂好多好多. 助產士真係好好人, 感覺比起第一次做產檢見大堂醫生好好多.

我都有keep住睇私家醫生, 而家兩邊一齊睇, 因為睇私家醫生可以個個月見bb呀 (照ultrasound).

大宅

updated
姓名 === 預產期(第幾胎)===係邊度生===仔/女

1) mon-mon---------1/10 (第一胎)--瑪麗--仔
2) jennifer.c----------1/10 (第一胎) --女
3) amypekkle--------1/10 (第一胎)--仁安--仔
4) hellocat -----------1/10
5) luncylee------------3/10(第一胎)--聖保祿--仔
6) goofy--------------4/10 (第一胎)
7) tingwong----------4/10 (第二胎)
8) caba---------------5/10 (第一胎) --仁安--仔
9) 文謙媽咪-----------5/10(第二胎)
10) 利太~ ------------ 6/10 (第一胎)--廣華--女
11) Annonly -------- 6/10 (第一胎)--廣華--女
12) KiuBB -------------6/10(第二胎)
13) martha------------8/10 (第一胎)
14) jennifer222-------1/10 - 8/10 (第一胎)
15) smilesun --------- 8/10 - 18/10(第一胎)
16) ireneMaMa-------9/10
17) step--------------9/10
18) Elsieoysuen ------10/10 (第一胎)
19) 同同---------------10/10(第一胎)--屯門
20) annielam----------10/10(第一胎)
21) sks ---------------12/10(第一胎)
22) Wing_BB----------12/10(第一胎) --QE--女
23) BB_Ahmond------14/10(第一胎)
24) pochaccowct-----16/10(第一胎)
25) Mikey-------------17/10(第一胎)
26) Lizzy--------------17/10(第一胎)
27) Shuet-------------17/10(第一胎)
28) wendy_ho--------18/10 (第一胎)
29) Annalee-----------18/10 -- QE
30) wanman----------19/10
31) imanqueen--------19/10(第一胎)
32) hoho_lui ------------20/10(第一胎) 瑪麗
33) Szetung-----------21/10(第四胎)
34) BB-C--------------21/10(第一胎)
35) chilli---------------22/10(第一胎)--Paris
36) kyliema-----------22/10(第一胎)--QE
37) Sosan ------------22/10(第一胎)
38) ciz----------------23/10(第二胎)--仔
39) ilee---------------24/10(第一胎)
40) ysandy-----------25/10(第一胎)
41) CandyPo---------26/10(第一胎)--聖保祿
42) yvonnedor-------28/10(第一胎)--仔
43) 嘿嘿--------------28/10(第二胎)
44) CrystalMok------28/10(第一胎)--威爾斯--仔
45) momolies--------31/10(第一胎)
46) shirley328------- 31/10 --浸會
47) cwmay1---------10月尾(第一胎)--瑪麗
48) littleparent------- ?/10(第二胎)
49) DuncanMaMa----?/10(第二胎)
50) Foster-----------?/10(第一胎)
51) Winmama-------?/10(第三胎)

仔 = 5 / 女 = 3

首頁
12345...11

尾頁

跳至