跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

Re: 有無2004年10月媽咪?

ysandy 寫道:
我依家7週幾, 我私家醫生叫我唔使2個星期覆診一次
佢話一個月後先再睇, 你地係咪ga

我最初睇醫生個時, 因為未照到bb心跳, 所以要兩個星期後去覆診. 之後覆診個時係7週幾啦, 見到bb心跳, 醫生叫我四星期後先返去, 唔需要兩個星期咁密.

我而家等緊22/3返去覆診呀, 好心急

大宅

jennifierc, caba
我而家d火又係一撻即著, 燥狂到不得了.....返工有時都幾受氣, 加上又炆, 好慘 >︿< !

chilli, 同同
我都有出左痘痘, 不過我覺得係因為自己食埋d熱氣野所致, 哈~ 至於bra, 我都就快要買啦, 已經好唔o岩戴呀, o必哂d肉出黎啦.....

ck1656, hkcindy
點解你地都係兩星期後又要覆診既? 我係四星期呀. hkcindy你話醫生求其, 不如轉醫生啦.

大宅

hkcindy

乜排到5月11號啦.....真係好多人去排呀.

你plan左睇邊個醫生未呀?

大宅

各位姊妹

我今日照ultrasound個時見到bb大左好多呀
bb個頭好大, 見到有手有腳, 手指仔都見到呀, 好開心~
佢重伸一伸隻腳仔呀, 好得意~
上次7週幾個時見到係粒豆, 今次就見到成個人形~

大宅

我而家11週幾呀, 醫生話過多一個星期就安穩咖啦.

我今日o向公司唔小心kick一kick自己隻腳呀, 向前"鐘"左一"鐘", 之後個肚陰陰痛, 好驚呀, 之後忍唔住入左廁所喊, 好怕整到bb呀.

而家個肚無咁痛啦, 希望bb無事啦.

另外, 我星期五去威院做一站式啦, 到時我上黎報料la~

大宅

姓名 === 預產期(第幾胎)===係邊度生===仔/女

1) mon-mon---------1/10 (第一胎)--瑪麗
2) jennifer.c----------1/10(第一胎)
3) goofy--------------4/10( 第一胎)
4) caba---------------5/10 --仁安
5) 文謙媽咪-----------5/10(第二胎)
6) 利太~ ------------ 6/10 (第一胎)--廣華--女
7) KiuBB -------------6/10(第二胎)
8) martha------------8/10 (第一胎)
9) jennifer222-------1/10 - 8/10 (第一胎)
10) ireneMaMa-------9/10
11) Elsieoysuen ------10/10 (第一胎)
12) 同同---------------10/10(第一胎)
13) sks ---------------12/10(第一胎)
14) BB_Ahmond------14/10(第一胎)
15) Baby2 --- --------14/10 (第二胎) -- 威爾斯
16) Mikey-------------17/10(第一胎)
17) Lizzy--------------17/10(第一胎)
18) Shuet-------------17/10(第一胎)
19) wendy_ho--------18/10 (第一胎)
20) wanman----------19/10
21) Szetung-----------21/10(第四胎)
22) BB-C--------------21/10(第一胎)
23) chilli---------------22/10(第一胎)--Paris
24) kyliema-----------22/10(第一胎)--QE
25) Sosan ------------22/10(第一胎)
26) ciz----------------23/10 (第二胎)
27) ilee---------------24/10 (第一胎)
28) ysandy-----------25/10 (第一胎)
29) hkcindy----------29/10 (第一胎)--廣華
30) cwmay1---------10月尾(第一胎)--瑪麗
31) yvonnedor-------10月尾(第一胎)
32) ck1656----------10月尾 (第一胎)
33) 嘿嘿--------------28/10 (第二胎)
34) littleparent------- ?/10(第二胎)
35) Annalee----------18/10 -- QE
36) DuncanMaMa----?/10(第二胎)

大宅

ilee
早孕期一站式唐氏綜合症查篩服務要o向懷孕11-14週做, 你可以打去威爾斯親王醫院李嘉誠婦產科產前診斷組2632-2470預約 ($950), 姑娘會幫你計時間同埋book埋日子咖啦, 詳情請睇 :-
https://pdc.obg.cuhk.edu.hk/tr/oscardetails.asp.

大宅

我做完一站式返黎啦~ 報料先~~

1. 到李嘉誠專科大樓南翼2樓登記處填資料
2. 沿地下黃色線去左間房磅重同埋量體溫 (額頭)
3. 沿地下藍色線去左Room 13外面等叫名入房抽血
4. 坐出Room 12 外面等叫名照超聲波
5. 照完之後去比錢, 可以比cash (冇得找)/EPS/信用卡
(要行去第二棟樓比錢, 你地可以出南翼大樓之後望對面, 見到北翼大樓有條行車斜路往停車場, 行去個條路右面沿平台花園一直向前行, 見到一排單車之後, 會見到Staircase No. 21, 向左轉會見到東門入口 (唔知有冇記錯個名), 入到去會見到義肢矯形部先, 向前行見到有牌show EF座就轉右去搭電梯上一樓, 出lift後向左行, 有度門 (雙門) 按鐘, 再推門入搵李小姐比錢就ok啦.)

6. 返Room13外面等叫名睇報告.

我今日11:00去到, 大約12:35走, 都算快~ 你地可以叫埋honey去, 因為抽血同埋照超聲波個時honey都可以陪你.

今日超照聲波個時, bb好活躍呀, 星期一去余醫生到照時, 我估bb訓左, 剩係伸一伸隻腳仔, 今次bb好似蜈蚣彈咁呀, 彈下彈下, 雙手係咁抓抓, 好搞笑, 我好似見到佢食手指添呀.

重有呀, 你地記住問埋醫生bb既性別呀, 我今日12w2d, 醫生照到話係女 (9成準), 我老公不知幾開心~

大宅

hkcindy

我仔女都無所謂呀, 我老公就恨女恨到出哂口啦.

我睇過一d網頁話, 孕婦初期懷孕時自己對bb gender既感覺好準, 我一有左個時成日仍住自己陀女咖啦~

大宅

ck1656
醫生剩係照bb咋, 我又無同醫生講有水瘤, 所以醫生冇比任何advice呀, 我估你睇私家醫生既錢都唔慳得咖啦~ ^o^

大宅

我頭先睇到個網頁有d野好得意, 同你地share下.

Boy or girl? 38 fun ways to guess your baby's sex

What could be more fun than trying to guess the sex of your baby-to-be? Everyone wants to get in the game. Don't be surprised if someone you've never met stops you at the grocery store, offering a prediction of your baby's gender. For hundreds of years, expecting moms have relied on time-tested methods of guessing their baby's sex. Even though these old wives' tales are far from foolproof, they are certainly more fun than their more reliable successors, amniocentesis and ultrasound. Enjoy guessing your baby's sex!

It's a boy if:
-You didn't experience morning sickness in early pregnancy
-Your baby's heart rate is less than 140 beats per minute
-You are carrying the extra weight out front
-Your belly looks like a basketball
-Your areola have darkened considerably
-You are carrying low
-You are craving salty or sour foods
-You are craving protein -- meats and cheese
-Your feet are colder than they were before pregnancy
-The hair on your legs has grown faster during pregnancy
-Your hands are very dry
-Your pillow faces north when you sleep
-Dad-to-be is gaining weight, right along with you
-Pregnancy has you looking better than ever
-Your urine is a bright yellow in color
-Your nose is spreading
-You hang your wedding ring over your belly, it moves in circles
-You are having headaches
-You add your age at the time of conception and the number for the month you conceived the number is even

It's a girl if:

-You had morning sickness early in pregnancy
-Your baby's heart rate is at least 140 beats per minute
-You are carrying the weight in your hips and rear
-Your left breast is larger than your right breast
-Your hair gets red highlights
-You are carrying high
-Your belly looks like a watermelon
-You are craving sweets
-You are craving fruit
-You crave orange juice
-You don't look quite as good as normal during pregnancy
-You are moodier than usual during pregnancy
-Your face breaks out more than usual
-You refuse to eat the heel of a loaf of bread
-Your breasts have really blossomed!
-Your pillow faces south when you sleep
-Your urine is a dull yellow in color
-If you hang your wedding ring over your belly, it moves from side to side
-If you add your age at the time of conception and the number for the month you conceived the number is odd

大宅

shuet
一站式好似剩係得威院有, 你可以去 : -
https://pdc.obg.cuhk.edu.hk/tr/oscardetails.asp 睇下, 講得好詳細既.

至於廣華既預約時間 : -
星期一至五 : 上午 9:00 - 12:00, 下午 2:00 - 4:00
星期六 : 上午 9:00 - 12:00
星期日及公眾假期休息
(電話: 2268 2501)
你要帶醫生証明書 (寫左預產期)同埋自己身份証去, 另外o向你生之前, 要show一次老公身份証正本比姑娘做記錄.

大宅

我今日去左廣華做第一次產檢呀, 多人到不得了
我大約10點去到, 都要1點2先走得呀, 因為樣樣都等好耐.

抽血個時姑娘教我抽完之後伸直手同埋今日唔好囉重野, 但係我好快已經屈埋手, 加上今日手袋都幾重, 所以抽血個位瘀哂, 又紫又紅好核突 (重衰過去威爾斯個撻又青又紫).

照聲波房內個賴姑娘勁好人, nice到不得了. 我同佢講有水瘤, 佢幫埋我照, 佢話唔見個水瘤, 一係就散左, 一係就bb大左推後左個水瘤見唔到.

我今日係睇4號房陳灝頤醫生, 初時睇名以為係男醫生, 點知係一個好後生既女醫生, cool但係都算好人. 不過檢查陰道個時好大力, 整到我好痛.....

我join左助產士護理小組呀, 下次檢查開始由助產士跟進, 我覺得都幾好因為起碼到時生得個時由見開熟既助產士接生, 唔駛咁驚丫嘛.

大宅

hkcindy
你幾時做產檢呀? 我下一次係 14/5 8:45am 呀.

重有, 我可以19週個時照詳細超聲波呀

大宅

Baby2
我join左助產士護理小組, 姑娘比我可以o向19w個時照中期超聲波, 我12/5 覆診, 14/5照超聲波, 我諗緊老公陪我去邊次好. 我要聽日打去問下照超聲波可唔可以老公陪先作決定. 因為同老公一齊睇照超聲波真係好開心.

我想問之後既例行產檢會做d咩野咖? 係唔係又係磅重, 量血壓同埋摸摸個肚呀?

各位準媽媽
你地既情緒好d未? 重有冇咁起伏不定呀? 我呢排成日喊呀, 都唔知點解, 睇戲又喊, 訓覺發夢喊完醒左又喊.....我老公話我痴左線 :-P

大宅

多謝你地安慰我呀.

呢一胎係我同老公第一個愛情結晶品, 而我老公錫我真係錫到"火農", 所以我應該好開心至係. 我老公琴晚都講 : "大肚婆要成日開心咖", 點知半夜我就發夢喊醒左, 嚇親我老公. 其實我無事唔開心, 只不過唔知點解一喊就收唔到聲.....好怪呀.

我覺得自己好輪盡, 行路成日唔小心kick一kick, 上次已經屈到隻腳, 琴日又o向巴士上面跣低 (好在係腳落地, 無事), 遲下個肚開始大個時都唔知會點啦.....

大宅

Wing_BB
我有咩唔開心都係同家姐老公講, 唔同媽咪講係因為唔想佢擔心我, 唔同朋友講因為佢地都未結婚唔會明. 我間唔中都會囉d ultrasound相睇呀, 睇住覺得好開心.

Caba
你要記住休息多d, 唔好操勞啦. Take care~

mon-mon
恭喜哂呀~ 有冇開心到訓唔著呀?

jennifer.c
你去左邊呀? 我地好掛住你呀~

kyliema
我上次去威院做一站式個時12w2d照到係女女 (不過醫生話8成準). 至於訓覺, 我一撻上床就訓到, 不過半夜有時醒左好難訓返.

Baby2
我會盡量放鬆心情, 做個開心既孕媽媽咖啦, 放心啦~

hkcindy
轉眼你就9w啦, 時間過得好快呀. 度頸皮好似得6-7成準呀, 去威院做一站式有9成準, 你會唔會再考慮一下呀?

大宅

hkcindy
唔怕啦, 我上次22/3返余醫生到覆診(抽血+照超聲波), 26/3去威院做一站式(抽血+照超聲波), 30/3去廣華(抽血+照超聲波), 重密呀~ 我黎緊6/4又要返廣華驗OGTT啦(唔知咩血糖個類野), 個日重要抽兩次血.......

kyliema
我會試下咖啦, thx~ 你聽咩音樂多呀? 至於朱古力唔好食咁多啦, 因為孕婦好易妊娠糖尿呀~

caba
我打算下次產檢時book埋孕婦運動班, 希望到時未full哂啦.

chilli
我初時都想個肚快d大, 不過如果太快大的話會好輪盡呢. 我個肚臍對下已經開始凸凸地啦.

大宅

我無話特別想食咸或者甜呀, 不過而家盡量都唔食甜野啦, 因為怕血糖超標呀 (唔知係唔係叫血糖...), 怕容易妊娠糖尿呀.

jennifer.c
我個肚都開始突啦, 著原本既衫褲裙都辛苦, 不過肚又未大個時著孕婦衫又好似好尷尬咁 (個肚位好鬆), 所以而家煩惱中.

大宅

好開心原來上次我打咁大段野關於去威院做一站式原來係有用咖~

我踏入14週啦, 時間過得好快哩. 記得o岩o岩驗到有bb個日係 7/2, 咁快就過左兩個月啦.

你地個肚凸未呀? 我肚臍對下開始凸出黎啦, 原本已經有既小肚腩開始脹大, 所以我開始用肚紋膏啦.

重有, 你地覺唔覺成日都feel到自己心跳好勁, 我隻手摸住d乜都會感覺到自己心跳~

首頁
12345...11

尾頁

跳至