嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

Re: 我仔仔2個月時 有尿道炎.

macaogirl
恭喜你仔仔唔駛再食藥~
祝佢快高長大, 健健康康~

大宅

我盈盈係13日大時尿道炎入左醫院. 住左10日醫院. 之後做左你地講既檢查, check到係先天泌尿系統有問題, 聽日要入院, 後日要做手術啦. 半年後要做第二次手術.

雖然做既檢查令bb唔舒服喊好耐, 但係起碼你可以check到bb有冇事. 好似我盈盈咁, 唔check都唔知佢有問題. 幸好係早發現, 可以早做手術, 如果唔係大個可能個腎好傷la.

大宅

TIKTIKBABY
其實你真係唔駛咁擔心, 因為bb咁細個做檢查, 只係個一刻喊, 轉頭已經可以同你笑一餐咖啦, 佢地會唔記得左之前痛過咖.

當初我都有自私地想過唔想盈盈做檢查, 但係另一方面我唔想自己因為我自己唔想(因為怕佢痛)而令佢受傷害(大個左腎衰竭), 咁就會影響bb一世咖啦.

大宅

TIKTIKBABY
唔駛多謝, 有咩野想問你可以pm我咖~
我盈盈o向屯門醫院做膀胱造影同埋靜態腎臟掃瞄(DMSA) 我老公都可以全程陪佢.

大宅

qq888
我盈盈係有2級尿液倒流, 初時日日食抗生素真係好似易病d咁, 之後我比左poly-vi-sol佢加落奶到飲 (美贊臣個隻), 好似好d, 雖然都有病, 但係身體好似比以前好左.

醫生有冇話你個仔個腎有咩唔正常? 我盈盈當時做超聲波發現左腎大左同埋多左條輸尿管, 之後排期做埋膀胱造影同埋靜態腎臟掃瞄. 不過我係o向屯門醫院做.

如果你有咩問題可以pm問我咖.

大宅

qq888
我盈盈食抗生素後同之前一樣無咩分別, 可能你BB o向醫院嚇驚左, 所以夜晚成日喊丫.

poly-vi-sol唔係奶粉, 係滴劑, 每日一次1ml, 可以比bb直接食or 加入食物/奶粉入面. 我習慣係滴埋落每朝第一餐奶到. 我唔知4個月食唔食得丫, 或者你可以去萬寧/watsons問問藥劑師 (poly-vi-so係維他命唔係藥, 不過個d藥劑師會答你咖). poly-vi-sol一支好似30ml, 都食到差不多一個月, $5x.

大宅

wingszesze
或者你可以打去外科個邊問 (約期紙上有tel no.). 盈盈當初都係排到10月, 但係外科醫生睇左盈盈既case之後, 就打比我地叫我地4月去睇la.

大宅

macaogirl
多謝關心盈盈, 盈盈一切安好, 重好曳添~~

大宅

wong3284
多謝你既分享.

all mama
我盈盈做了檢查後, 發現兩邊腎都有倒流. 之前check到係2級, 不過而家唔知會唔會有改變, 因為上個月做手術界開左水pok, 醫生話可能會影響倒流既情況.

大宅

其實我都唔知盈盈做左第一次手術後尿液倒流情況會上升/下降, 因為醫生話因人而異咖.

琴日同盈盈返左屯醫腎科覆診, 我都有問醫生點解有d bb都係食緊抗生素, 但係都會翻發尿道炎. 醫生話食藥只係預防, 唔一定可以完全預防到, 因為要睇埋衛生情況, bb個人情況, 例如如果bb日日有大便的話就好d, 因為大腸無咁大壓力, d細菌無咁易走入膀胱.

盈盈下個月又要做同位素描 (DMSA) 啦.

大宅

littleeva
唔好太擔心. 其實我都唔係咁堅強, 尤其係要面對囡囡要做兩次手術, 我真係感覺好難受. 但係我明白生命得來不易, 而且我真係好愛我個囡, 所以我只會拋開擔心, 專心照顧佢.

大宅

TIKTIKBABY
恭喜你. 不過如其他媽媽所講, 你要注意bb既衛生問題, 以免bb翻發尿道炎. take care.

littleeva
等我多口答下你~
1 ) 好想請問您是否在 政府做 尿道倒流 ? -係, 屯門醫院
2) 要否留院做 - 早上9時入院, 下午約4-5時出院
3) 您仔仔cry 得勁嗎 ? - 囡囡o向插尿喉時喊得好勁
4) 是否即時知 結果 - 唔係, 下次覆診時先知
5) 咁您仔仔還需要 覆診跟進嗎 ?- 要

qq888
我有比盈盈飲開奶茶, 不過同食抗生素相隔2小時.

KKWL
做檢查時bb唔痛既, 只係由尿喉打d螢光劑入去.

tbc悠悠媽
依我所記得, DMSA唔駛插尿喉, 只係種豆打d野入血. 盈盈下個月又要做DMSA啦.

pegbrian
唔駛驚咁多, 因為湊bb已經有好多事要我地憂心啦. 其實如果自己湊開bb, bb有咩唔妥自己一定知既. 只要注意衛生就ok了.

大宅

pinkpanther416 寫道:
我仔仔明天就要做DMSA核子造影啦, 好擔心呀............

唔駛擔心, bb係o向訓著情況下做, 唔辛苦既.

大宅

wingszesze 寫道:
pinkpanther416:
核子造影唔係檢查尿液倒流情況嗎? 你不是做過了!?
整尿喉bb實哭, 但我地又幫唔到佢!

wingszesze
DMSA係照個腎有冇花...等等.
檢查尿液倒流係MCU.
keep in touch.

大宅

KKWL
MCU-插尿喉+bb清醒時做, check有冇尿液倒流.
DMSA-種豆+bb訓著時做, check腎有冇花等等.

wingszesze
盈盈行到2-3步la. 佢super大膽, 成日o向網床放手行.

大宅

TIKTIKBABY
核子x ray 係照個腎有冇花到咖. 訓住覺做, 只係種豆痛.

大宅

KKWL
你可以用針筒逐d逐d藥"吱"比bb食, 記住每次少少咁餵, 因為太多bb會逐親, 或者會逐到上鼻咖.

希望你bb快d無事出院la.

大宅

盈盈26/8又尿道炎入左醫院 :-(

盈盈琴日開始退左燒, so far & touchwood無再燒, 所以今日下午醫生特淮盈盈"放假", 即是話盈盈只須一日返去醫院3次打抗生素針就ok啦 (8am, 4pm & 12am).

醫生話醫院收左好多發燒同埋喉嚨發炎, 咳個d小朋友, 所以都唔想盈盈留o向醫院咁耐.

不過盈盈都要等埋血同埋尿報告先知幾時可以正式出院.

好唔開心. 盈盈種豆時同埋插尿喉時都喊到癲左. :-(

醫生話或者要同外科醫生傾下要唔要提早做手術ar.

大宅

TikTikBaby

盈盈之前做過一次DMSA啦, 26/9會再做.
手術係要切除部份腎臟, 多左既輸尿管同埋修補上一次做手術既傷口.
好唔開心, 加上未獲老公體諒, 好心淡.

大宅

wingszesze
盈盈入院個一日, 我真係好想喊, 好唔開心因為又要佢受苦啦. 我同老公返工時, 係奶奶湊佢, 而家早上同下午支針都係奶奶帶佢返醫院打.

盈盈右手粒豆琴日甩左, 要種o向左手, 再種豆令佢喊得好淒涼. 唉.

血報告出左, 無菌, 我安心好多. 而家等緊尿報告.

c6病房有d姑娘好好, 亦有d好粗魯同衰. 好討厭.

琴晚返去打針, 20張床有16張床既小朋友都放假, 病房內冷清清.

all mama
盈盈既醫生話, 如果bb發燒, 如果同佢睇私家醫生之前最好留尿先, 因為如果bb食左私家醫生開既抗生素, 之後留尿驗就唔準咖啦. 即是話如果bb發燒最好去左急症室驗尿先.

首頁
12345...9

尾頁

跳至