自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

mother904 發表於 24-4-18 22:22
其實唔明點解要廢除師徒制度,好多秘技不會在廚藝學校學到

因要12年免費教育, 大學大專VTC教育普及化.

坐底中六/VTC Youth College畢業 (=中六程度), 多數再讀U/ Hi Dip...
“精英”氾濫, 何來學徒?

esmehouse    發表於 24-4-19 07:39

翡翠宮

平平無奇2 發表於 24-4-18 23:23
精英氾濫、笑話嚟嫁

一半係笑話啦,10+ 間大學.
太多人覺得自己是“精英”,
應有“更美好的未來”.
中六畢業的, 也不屑做侍應、櫃員等

正苦真係用石頭砸自己的腳,
好心做壞事

eg.修車學徒,都要夜校去VTC讀cert,
在文憑充斥的香港....

都冇新架坡咁誇. 做清潔工要先上堂, 拿cert.

翡翠宮

mother904 發表於 24-4-18 23:34
所以我唔明點解要廢除,大部份都唔願意做既時候,仲有人肯做就一定有原因,我覺得各取所需就得,唔需要行 ...

不論藍白領,政府只承認入學校讀完的文憑,
不承認不入VTC的學徒終有一日有專業資格

翡翠宮

hinhin_ma 發表於 24-4-18 23:45
深圳果D 食肆都有師徒制度?

我覺得佢講d野5是好合羅輯... 咩5供應好質量食材? 因為欠款? 要執都執曬啦, ...

大6 去到中三畢業已是分水領, 大部份人冇得上中四, 又冇類似 VTC Youth College 承接,
安份做人, 因此做低下層服務態度也好, 不用不斷加薪都請倒後生一代做.

大6人工不過高, 就不用在其他方面cut budget. eg. Cut budget在食材上

翡翠宮

jellyfish1989 發表於 24-4-18 23:59
司徒制度唔係政府廢除, 政政府冇權力 冇能力廢除 廢除的是市場力量, 只係自然 淘汰
...

不同意.
普及專上教育政策( 是“人為”), 只承認入學考文憑的人,不論藍白領都文憑充斥,
因此很多後生一代不肯入行做低下層,
不能叫做“市場”自然淘汰

翡翠宮

aidan08 發表於 24-4-19 00:06
每當影響到某一班人的利益時,一定會有呢D反對聲音。如果政府而家話Uber 合法化,的士司機亦一定會走出嚟 ...

香港政府已養懶人很多年啦, 一家大細代代食老綜都仲得.洗乜做野?

家中成年人( 中年/青年)洗乜做野.呢班年青人如“啃老”, 都係納稅人的錢.

不需要富貴才養得起廢青,
各階層都冇.
相反地,不找工作的二世祖,不是廢青咩

翡翠宮

sharebuy 發表於 24-4-19 01:28
應該中三篩走一班人、中五再篩,叻果班先可以繼續上去。
大6就係行緊呢套,初中考試考唔好無書讀,出黎打工 ...

係,
大陸行呢套, 中三畢業已篩走大部份學生,亦冇工業學院. 逼住出來打工.

我在大6的親戚都好無奈, 唯有黑市找補習, 但進步極少, 仲可以點.

香港學生坐底中六畢業/ VTC Youth College Cert,
入唔倒大學的, 好多都讀翻個hi dip.
有幾多後生肯入行做侍應?
長期缺人,不斷加薪也不夠人用.

已不是人工太低, 是“樽鹽”放唔低

翡翠宮

jellyfish1989 發表於 24-4-19 22:04
因為師徒制度的 缺點,才會引伸到社會 自然淘汰, 例如 冇制度,冇標準, 待遇差, 我父親 以前做三行工人 ...

時代不同了,師徒制可以改良(三行徒弟現在有人工, 放工回家, 不用做師傅家務), 而不是不被政府承認
為可有專業文凭的一條出路.

為何逼所有少年考到DSE合格/ VTC Youth College是向上接軌hi dip及大學,
亦不可以脫軌地淺

只想學一門技能謀生, 中、英或數唔掂的少年, 有何“逃生門”?
一定要留在學校/考文凭試才有出路,

中六冇5條2,
或VTC Youth College 衰一科中/英/數而畢唔倒業,
就要被人笑一世嗎?
現在香港的社會正是這樣

這真是最殘酷的自然淘汰制度,
年青人尊嚴問題, “士可殺, 不可辱”一世.
先咁多少年“空中飛人”

天生我才必有用, 可必一定要少年/青年在火中歷鍊,留下烙印,

或自信心/自尊心被燒到“熔晒”, 才可離開中學/ 工業學院的教育制度?

翡翠宮

QQ_panda 發表於 24-4-20 06:45

乜你講到一定要5科合格先有人請咁

我冇講過冇人請他們,
而被整個社標簽成“ 失敗者”,
被白鴿眼的親友鄰居同學同事笑一世.

為何初中不能開“ 學徒/逃生門” 為他們開另一條政府承認的專業路?

eg.麵包師傅/修車師傅, 一定要計得出algebra/微積分之類嗎?

不在政府教育制度內考文憑,
就不可成為“專業”?(不是指冇人請)

翡翠宮

QQ_panda 發表於 24-4-20 16:37
麵包學徒一路都有人請,點會做唔到麵包師傅

整車要dip, 今時今日真係要,好多都唔使以前咁師傅每一part c ...

可能我表達得唔清楚.

“師傅”分有政府認可( 例如證書課程, /考試) 及非政府機制承認、 冇政府文憑的“ 師傅”(廢除師徒制, 不承認只跟師傅學一門手藝[現在有人工,不是幾十年前的 奴隸制]是等同有政府文凭一樣咁“專業”)

烘焙師(讀4個月那種),可以不讀中英數;
但VTC Youth College學修車/修lifts 等, 都係3年制, 包括銜接hi dip(甚至U )的中英數課程.不能和DSE 水平的中英數太脫軌. 中三入VTC青年學院,所有3年制的文凭課程, 必修高中的中英數3 科.
修高中數,有必要嗎?
又不是人人想入U做工程師

3年制的青年學院文凭課程的drop out rate比高中DSE前drop out rate高很多 ,政府從冇公佈...
咁又何苦呢?

打不出青年學院3年高中“ 木人巷” 的徒弟,
縱使跟外面師傅學滿師, 仍是“認受性”比不上有張政府文凭的同學
attach0/tmp/phpZJD5jA
attach1/tmp/phpSYaeGX

翡翠宮

平平常常 發表於 24-5-18 15:53
唔好意思,我來糾正一下你先。

我前排去東莞松山湖踩單車,隔離就見到有間東莞職業技術學院,對象應該係 ...

我都係聽我大6廣州親戚(做銀行)講, 如他的細路升唔上高中, 係冇職業導向學校, 到時唯有出去打工. 已經冇由親戚介紹入銀行做低層這方法
(ie.子/女冇得mung 衫尾入銀行, 因從“後門”入銀行的舊方法已被禁止.)
因此他在擔心中

他咁講、 我咁聽

唔知全國各地是否有不同

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊