自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章

y5h9l 發表於 12-10-22 01:03
請問有冇具體例子?
因為我朋友住公屋,4年之後都唔會有咩大改變!

點解要2公婆一齊申請?

欠落好多 ?

最麻煩係以後申請唔到信用卡.

唔係話要再碌卡 SHOPPING, 好多野都要用信用卡過數....寬頻,申請電話, 供電器, 團購.....

仲有係以後去銀行開戶口都要攪好耐
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

水晶宮

好媽媽勳章

baby_chu 發表於 12-10-22 00:36
不如試下債務重組先啦... 破產好麻煩架!就算4年後都好煩架...
債務重組,個底同破產冇分別

水晶宮

好媽媽勳章

herbalcandy 發表於 12-10-22 01:13
想申請破產前, 不如諗下......公司一定要知道破左產, 你朋友O唔OK? 公司會唔會介意? 同埋出糧唔會直接出比 ...
其實公司係可以唔知, 除非佢份工需要接觸到金錢,又或者一D敏感職位

糧係照出戶口,唔需要改變,不過破產官會先計好你每月開支,然後直接係戶口扣除

身邊好多朋友早十幾年前已申請過....佢地仍然可以大吃大喝

水晶宮

好媽媽勳章

baby_chu 發表於 12-10-22 01:16
搵工煩,開 bank account 煩...

我啊姨6、7年前,兩公婆一齊搞破產... 賣樓...
開BANK ACCOUNT 要問個破產官出去信,然後拎去銀行開, 反而呢D戶口唔洗 KEEP BALANCE

水晶宮

好媽媽勳章

baby_chu 發表於 12-10-22 01:32
如果唔轉工,公司就有機會可能會唔知,但一轉工就走唔甩,因為宜家間間公司新入職都要簽咩咩破產聲明,唔 ...
宜家間間公司新入職都要簽咩咩破產聲明....呢樣真係唔知喎, 我只知我班朋友依家o既公司無人知佢地o既過去..有d仲係政府出糧的

首頁

尾頁

跳至