母乳餵哺

跳至

首頁
34567...9

尾頁

大宅

Re: 06奶媽第3回~~yeah

pigletchan,
好番d就好啦, 食野清淡d啦. 同埋好多謝你同其他媽咪咁詳盡既分享. 等我呢個新手媽咪多少少概念去幫個女轉固體食物.

jojob,
請問一壺半水加2湯匙珍珠米煲完之後, 倒得晒落個杯度咩?
JojoB 寫道:
pangchaimami
有個BK媽教我用真空壺 確實唔錯

我係用 0.3L果隻壺
用一壺半水加2湯匙珍珠米煲7分鐘
跟住連滾水一齊放入壺內焗個半鐘
即成又綿又爛既粥仔..

你試下..
兒女是耶和華所賜的產業;所懷的胎是他所給的賞賜。詩 127:3教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。箴 22:6

大宅

唔該晒呀, pigletchan!

pigletchan 寫道:
代答,應該岩岩夠位,我就用0.5l牛牛牌真空杯,約倒滿2/3隻杯.

[quote]
Ballballmami 寫道:
pigletchan,
好番d就好啦, 食野清淡d啦. 同埋好多謝你同其他媽咪咁詳盡既分享. 等我呢個新手媽咪多少少概念去幫個女轉固體食物.

jojob,
請問一壺半水加2湯匙珍珠米煲完之後, 倒得晒落個杯度咩?
[quote]
JojoB 寫道:
pangchaimami
有個BK媽教我用真空壺 確實唔錯

我係用 0.3L果隻壺
用一壺半水加2湯匙珍珠米煲7分鐘
跟住連滾水一齊放入壺內焗個半鐘
即成又綿又爛既粥仔..

你試下..
[/quote][/quote]
兒女是耶和華所賜的產業;所懷的胎是他所給的賞賜。詩 127:3教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。箴 22:6

大宅

唔該晒呀, 睇落真係唔錯, 起碼蕉女同我要戒口都仲搵到可以煲既粥仔, thanks!

teresa1208 寫道:
蕉女ma,
睇下岩唔岩食
-->自製糊仔<---
其實似粥仔,但我唸岩蕉女食
係第2個bkmama 既blog...

大宅

我都覺得張相好得, 大寶大個仔, 好多野諗咁
靚靚劉太 寫道:
容媽媽,
你個仔張相好"英"呀.

我都唔識煮飯, 不過我會搵定料, 我個仔第一餐既固體食物, 一定要由我整.

大宅

咪係, 呢d情況, 我都冇遇過好耐囉...

pangchaimami 寫道:
搞返掂就好啦, 有唔洗咁擔心, 多奶先有乳塞, 証明你多奶夠阿囝食law
[quote]
靚靚劉太 寫道:
今朝起身好驚呀. 今朝6:00阿囝喊醒, 平時阿囝多數都係7:30-8:00先醒. 咁我見有少少谷奶咪早d走去邊餵邊泵law. 點知差不多餵完既時候, 發現用泵果邊胸塞左一細舊. 咁即刻調阿囝食塞果邊啦, 點知佢掛住訓, 唔肯啜. 跟住我又要熱"fu", 按摩......都係唔掂. 搞到差不多7:00 終於放棄走去訓覺. 訓到8:00起身, 塞左一大舊. :-( 於是拿拿聲好殘忍咁"抄"聲阿囝食奶. 最終先搞返掂.
我真係有乳塞恐懼症, 好驚塞到返唔到工就大件事喇.
[/quote]

大宅

jjtesung,

仲乜咁大鑊, 要即炒? 我諗你而家一定踢晒腳... 希望你快d搵到個好d既工人啦.

hschu & jojob,
多謝晒你地d心得, 等我呢樣日試吓整粥仔先. pangchaimami & wawa, 一齊努力!

大宅

你泵完之後, 有否試過用手唧?我都係泵唔係好多奶, 但係用手唧有時可以多兩三安奶.

靚靚劉太 寫道:
唉...你地誤會哂喇. 塞係唔代表多奶架. 我6-7個鐘, 一邊都係得4 - 5oz 咋. 泵出黎都唔夠阿囝一餐. 摸落去好似好谷咁, 不過實質唔係架. :tongue: :tongue:

阿囝早排冇胃口. 好彩依家又肯食返奶喇. 都冇咁擔心.

大宅

呢幾日終於試左煮糊仔俾個女食, 好多謝咁多位媽咪既心得, 真係好使得, 我個女都乖乖俾面食左好多啖(因為個匙羮好細 ) 同埋佢亦開始肯飲幾啖水, 終於鬆一口氣!

講開LLL meeting, 其實我好想去, 但係撞正阿女6個月大, 返健康院既時間, 我曾經打電話試吓改期, 但一改就成個幾禮拜之後, 咪唯有唔去忍痛唔去囉, 下次我一定要再去, 去左個人都開心d.

大宅

pigletchan,

唔好咁擔心啦! 一則你又仲有野做, 仲有時間慢慢搵, 二則都要搵啱先好做, 唔係咪又影響你既心情, 對屋企, 對比比都唔好啦!放鬆d, 好工到時到候就出現! pray for u!

hschu, jjtseung,
好呀, 如果5月18號我去得, 我再pm提提大家啦

wawa,
我試咗整糊仔三日之後, 索性俾整稀粥俾佢食, 佢都食到喎! 話時話 hschu既方法真係有效 --> 用blender打爛d粥 ==> 米糊!

pangchaimami,
你咁快迫佢食咁多啦?? 我睇書話一開頭係俾佢習慣吓吞嚥, 慢慢先加到半碗,再加到一碗俾佢喎.

哎呀, 唔記得邊個問我點餵水, 我係用匙羮餵, 其實佢唔肯點飲水, 之前用奶樽佢推番出黎, 用匙羮餵佢就肯飲幾啖囉... 唉, 要繼續努力!

我都希望蕉女快d可以食到一餐糊仔, 我始終唔係太習慣出街餵奶(因為要餵晒兩邊), 所以我寧願擔泥(揹多d野)出街!

大宅

teresa,

你62冇事嗎? 使唔使留醫? 希望老人家冇乜野啦, 如果唔係要顧大又要顧細, 你同你99 都幾頻撲.

jjtseung,

唔記得答你有關鐘點d野. 我個鐘點每日三個鐘, 包清潔煮飯. 至於清潔既野, 有大規模有小規模, 有d地方唔使日日做既. 不過最好請個有經驗及後生d, 擒高擒低都安全d, 手腳又快d. 不過最緊要試啱. 如果仲有乜野要知, 打電話俾我啦, 因為我都唔係成日追post.

大宅

我又唔記得咗問大家:
我有朋友想買baby sling, 但係唔知hk邊度有得買, 請問你地知唔知? 可唔可以俾d資料我? 因為我嗰條係朋友送(佢都係一個星加坡朋友送俾佢), 所以我都唔知.

唔該晒!

大宅

yan&longma 寫道:
Ballballmami,
其實可唔可以逼呀b食一邊呢?咁去街咪方便好多囉! :mrgreen:

唉.. 其實唔係唔得, 只不過佢應該唔夠飽. 不過而家出街, 有時迫不得己, 都只係俾佢食一邊. 佢可能食左d又八卦, 都冇話即刻要再食.

大宅

聽到都心寒
[quote]
容媽媽 寫道:
咁邪~~
你點知架

我有個同事過黎,一黎到就話見到有人抬'野'走 ,攪到我另一個同事即刻要搵人陪lift走 .
我only 知有人燒香
but 唸起都 。[/quote]

大宅

唔該晒, 係咪hk有office 嫁? 因為我聽講有一間有人上門教用sling..
HSChu 寫道:
[quote]
Ballballmami 寫道:
我又唔記得咗問大家:
我有朋友想買baby sling, 但係唔知hk邊度有得買, 請問你地知唔知? 可唔可以俾d資料我? 因為我嗰條係朋友送(佢都係一個星加坡朋友送俾佢), 所以我都唔知.

唔該晒!

上網訂啦!呢到(BK)都好似有,我就係www.hk-bfmoms.com訂,有款"迷彩"軍綠色,c6都可以用 [/quote]

大宅

totally agree!
做左人奶媽, (e 份job 唔易做架), 去到邊都no problems啦
+油!!!!06奶媽個個都咁'正'

大宅

Teresa,
aiden 真係好大過仔吓喎! 佢係咪太緊張, 所以唔係點笑呀.

wawa & teresa,
多謝你地既意見, 我之前傻吓傻吓, 都係俾番奶樽蕉女飲水, 佢唔肯飲, 不斷撥開. 我後黎試一個人地送既學習杯俾佢飲, 佢好開心咁攞上手係咁飲....我鬼咁開心, 點知後黎發現杯水有少過. 原來個奶咀窿太細, d水根本出唔到. 後黎仲發現個杯係適合3個月大既bb. 佢而家6個月, 應該用有窿咀款... 唯有呢幾日走去買番過啦.

jjtseung,
你可以搵返以前個鐘點幫手咪好囉, 如果唔係, 真係會好踢腳. 我而家慣左有鐘點, 你叫我做返晒d清潔同煮飯, 我都真係唔係幾願

大宅

thx, 我都係幫朋友既朋友問..希望佢攪得掂

Ballma,

--Sling--
你試下E間, 好似可以約上門教架。又或者我可以試下幫係你搵人教

大宅

ballma,
又或者試下買條喉,好似aiden初四用個隻咁。(希望你記得啦 ).再+個扶手for 奶樽..俾蕉女自己試下拎住

我stage1,2,3 既杯都用齊, 佢都係唔肯點飲 :-( :-(

大宅

嘩, 早知我早d追post, 我買左combi..:-( :-(

pigletchan,

比比d 造型真係好正!喺邊度影嫁?

[quote]
wawa 寫道:
我用avent 既奶樽,可轉學習杯, 咁買個handle 同換咀就攪掂.

pigletchan 寫道:
我就買

大宅

我個女都係...

viola_siuba 寫道:
係咁架,我b仔3,4個月都無乜點重到@_@
我覺得佢簡直停止生長@_@"

但之後都無再點理佢lu,越諗越擔心:p~唔諗就覺得佢都ok健康丫,咁咪算lor~^+++^ [quote]
jjtseung 寫道:
豬o麥妹第三/四個月重得麻麻, 兩個月加埋先重佐1kg... :cry: 而家四個月大6.7kg... 佢又冇乜特別... 一樣食得, 得, 苛得!! 唔知點解??
[/quote]

首頁
34567...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊