婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

好奇怪會唔清楚老公有冇比家用99?你地係2夫妻,你對佢唔了解就同佢生幾個?你亦明知咁細地方唔適宜住咁多人點解唔同老公另外申請公屋?只要你要求唔高偏遠新界區應該都唔會等好耐,多左成4個人水電煤支出都好大,問清楚你老公究竟有冇比埋你4仔姆家用,如果佢冇比或者比得好少你99要倒貼咁你唔怪得人啦,搬出去住有媽咪講過每月大概洗費支出,仲未計你要比租樓按金上期佣金同水電煤按金,果度都要萬幾銀啦,你之前一個月先比2千人仔,萬幾銀夠你比成年啦,假若最後你真係想搬不如搬返深圳帶埋3個仔女一齊,唔好將自己o既責任掉低比人,生得出就要負責任,深圳亦有好o既學校,你行出第一步丟下孩子傷了孩子的心,之後再做修補肯定會比現在一口氣照顧3個孩子還要困難萬倍。

bbtammy    發表於 11-11-8 16:06
yi_arashi    發表於 11-11-1 20:23
siuwan_ee  讚好  發表於 11-11-1 14:16
典解茅lala又要禾千名

水晶宮

怨甚麼?結婚生子係你自願,香港女性大多自立,寧願自己辛苦也不想99幫手,99不幫你手你可以請你外家的人來香港照顧你又或者請陪月呀,為甚麼一定要你99幫你?嫌犧牲青春時間是你自己選的呀,怨誰?根本你自己不肯接受現實,同是不是香港女子完全沒有關系,我唔覺得你信佛,你太執著自我,整天講自己坐月如何如何可憐辛苦,告訴你呢度大把bk媽咪坐月同你一樣咁辛苦冇人幫手照顧,唔好以為自己唔係香港人比人蝦咁慘得架

franki0911    發表於 11-11-2 17:05
yi_arashi    發表於 11-11-1 20:33

水晶宮

你做全職媽咪,點解要老公處理咁多家務?又要他接放學,學校有事找家長為甚麼不找你要找你老公?究竟你日常做乜野攪到個老公咁頻撲?點解你好似乜都冇做咁既?究竟佢娶你返黎做乜?

yi_arashi  argee  發表於 11-11-1 20:49
芝芝妈  系羅,接放學同家務呢D真系唔應該c6做,畢竟距日日返工都好累。  發表於 11-11-1 09:55

水晶宮

唔知你在家中担當甚麼角色,家務、清潔、煮食、接送孩子通通不做還整天說自己辛苦做網上生意其實好靈活,大的2個已上學,只有一個細的你也不停說辛苦沒時間你可以將小的托兒,大的上了學,小的又去托兒,你甚麼家務又不做咪可以專心做你的網上生意囉,現在你可以賺7千,全心投入咪可以嫌多至少3、4倍啦,到時Lx、水晶甲、工人……你要乜有乜啦

SHIRLEYLAM330  7千...3、4倍?! = 21000-28000,咁就想有x、水晶甲、工人…樓主你咪發夢啦?  發表於 11-11-4 15:38
yi_arashi  mouth:  發表於 11-11-1 21:37

水晶宮

我都唔明淨係上網乜鬼都唔做有乜咁攰,又冇精力又要養生,相比之下香港女性真係好捱得,又肯做又不怕辛苦

starstarbb  我諗佢而家上黎BK都應該好攰架@@~  發表於 11-11-5 16:24
yi_arashi    發表於 11-11-1 21:56
hinhofion    發表於 11-11-1 15:12
sibylyau    發表於 11-11-1 14:50

水晶宮

所謂嘅忙我地日日都做緊,你好似冇提到去買送,如果冇已經好舒服,朝早唔洗湊返學又做少樣,個大嘅只係咁啱今日病左,唔會日日係咁架馬,聽長途又點姐,會好辛苦?日日要聽長途的嗎?工作之一?其實睇落真係好一般喎,係湊住個b困身左dd,但係講唔上辛苦囉,我覺得做老公果個仲辛苦

水晶宮

有建設性嘅建意你都冇回應一味講自己放棄左份工同湊3個b好辛苦,頂替你職位的人只做了這麼短短時間就有車有樓有LV,為甚麼你做得比人長也沒有車、樓、LV?是否人家在走捷徑?唔好再回頭望啦,路係你自己選擇,好好行落去啦。

水晶宮

真心想知道邊個籍貫飲食會煲湯唔要湯只吃渣?一般中國飲食文化都是喝湯,因為材料的精華已經完全成為湯水,當然某些湯渣也很美味,我家煲湯也會吃渣,(只限上好的肉類)99見你喜歡吃每次留給你也有錯?就因為煮法不合你意就覺得不平等?好想知道你煮甚麼送給家人吃?怎麼煮法?為甚麼99會不敢吃?

yi_arashi  我都想知  發表於 11-11-2 17:29
小歪仔  佢99話佢煮既野太油太唔健康嘛~  發表於 11-11-2 17:14

水晶宮

我覺得佢係女版丁蟹,佢唔會明白乜野係正常邏輯。如果老公有了星籍點解仲要返香港呀,乜佢唔怕冇左個戶籍咩?果邊又可以平價買組屋,淨係洗手間都大過你住緊果度,點解唔過去o即?細路仔生活讀書點都叫英語水平高,有咁多有利因數你地都放棄寧願屈埋一齊住公屋?以我所知星籍都唔係咁易入,老公是專業人仕還是投資移民?……越睇越多

amaranth  女版丁蟹 虧你諗得出. 好貼切呀!  發表於 11-11-5 00:16

水晶宮

Bluessky 發表於 11-11-2 17:47
樓主話要照顧老人家,所以同老公決定回流。

我真係好用心睇每篇文,搞到我冷落左阿女,內疚中,我發覺染左 ...
申請埋父母過去住大屋洗鬼回流咩,既然回流點都有個錢架,做乜會住埋6299度?可以入籍點都會有個錢o向身,點解回流唔買番層樓仲要等公屋?好多反駁位,Bluessky你唔好解毒住,幫手分析下

alicemic  我都中晒毒,呢個post咁頂引,好難戒呀!  發表於 11-11-2 18:16
HLDMaMa  Bluessky中毒好深啦,你重叫佢唔好戒住。  發表於 11-11-2 18:15

水晶宮

blurssky快d出黎解話,c啦,我好忙呀,又要煮飯又要追post

水晶宮

Bluessky 發表於 11-11-2 18:18
EEEEEEEEEEE...你好衰架,我拖緊地呀﹗﹗﹗

唔睬你呀﹗﹗
我都要買送煮飯又要上網追post好辛苦架,拖完未o即?

水晶宮

仲要追集運好忙,又要幫呀女去順豐收件,忙!忙!忙!

水晶宮

千萬個唔明點解去左singapore要回流,佢每個月寄$400星紙返黎比6299咪得囉,反正佢都冇幫手做過乜?

水晶宮

Bluessky 係3萬9呀﹗﹗笨笨﹗﹗又唔聽書啦你﹗﹗訓你出門口企

唔好意思,肥佬添

水晶宮

Bluessky 發表於 11-11-2 18:33
回覆 三順 的帖子

拖完喇....不過而家要PRE晚餐同沖涼........

唔好介懷啦,如果令到你唔開心我向你真誠道歉啦

水晶宮

我妹妹殘廢臥床都係用布片,起碼會舒服過用紙尿片,係去到後期入e院住果幾年先用紙尿片我父母同過世麻麻都辛苦左好多年,幫佢洗左好多年布片。

水晶宮

我都返黎啦,終於忙完可以坐低落黎,仲有一個原因我諗係佢老公要逃避服兵役所以返香港,唔知有冇估錯。

水晶宮

都話佢係女版丁蟹啦

貓宅    發表於 11-11-5 16:16

水晶宮

BaoYue_BaoKun 發表於 11-11-6 01:38
PR是永久居民而已 你那裡有國藉了 ? PR不是公民 沒有投票權的 就算帶你們過來 你們都不可能入藉 最多 long ...
我有家人移民星多年,因為2公婆生大女時未成為正式公民所以個女要等到成年先可以去宣誓成為正式公民,(大概係咁,有錯請更改)到生細女時佢地已經係正式公民所以個細女就自動成為星籍公民,唔洗等宣誓,人地要求咁嚴格邊有佢講得咁簡單丫,隨時過去?食風濕呀!

首頁

尾頁

跳至