興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

民房

Re: 單鏡反光CANON 350D VS NIKON 50D

首先聲明,我中左 Canon 毒一年,隨時毒法身亡!

我買 DSLR 前當然作唔小比較,結論係用 Nikon 影有 Makeup 既 Model 或者做商業產品攝影還可以,影 BB,D 皮膚色一定好唔自然!

民房

Re: 單鏡反光CANON 350D VS NIKON 50D

hkchina2000 寫道:
Canon 之父,

Canon 樣樣都貴d wor. 畫質上應該分別唔大掛, 我都Nikon D70s有得比你較Soft, Normal 定 Sharp. 不過我都係用 Normal.

一般情況下唔可以較 Sharp 影 BB,D 皮膚會變成麻布,除非係半側光下專登影輪廓既邊位,較 Sharp 先會有意思,到時你會見到 BB D 皮膚既毛毛。

好多人以為影 BB 容易矇就較 Sharp D,結果 D 相硬斑斑,其實矇係因為 BB 郁得太快,主要同快門有關,較 Sharp 無意思,加快門同 ISO 啦。

民房

gingindaddy 寫道:
Canon之父,
又唔好講到Nikon咁差﹗
雖然我用左Canon機十幾年,但有陣時都好羨慕Nikon鏡的銳利。
o係某d場合更能將image更加特出,用Canon真係要L大光圈先可以。
不過好多網站評論都話Nikon而家DSLR d body無以前Film機咁sharp,
我見過我幾位朋友的人像相(D100、D70和D2X,在PC睇),
的確唔夠F90X或FM2的銳利(?左相睇)。
?左出o黎會唔會好d就唔敢講喇﹗

老實講,我都唔想 Nikon 有乜依郁,有 Nikon,Canon 先會甘生性。我都講過,Nikon 做 Production 係 OK,因為 Production 係需要味精,但係我唔想我地既 BB 甘快就靠味精助長! :lol:

民房

正確黎講, Nikon 係用黎墊紙底

民房

hkchina2000 寫道:

我部"墊紙底"真係命苦, 紙巾啊唔該...

:-( :-( :-(

唔洗喊,過多幾年你就會轉埋用 Canon.. 唔係你個仔會話你 Out ga la :tongue:

民房

googoo,

你既理論好似係話;konica Minolta 嚮全城趨向 DSLR 既時候引退,即係話KM 比 Nikon 更差...

民房

googoo 寫道:
我好鍾意睇d 外國攝影師d 網頁,好多時都會有人問佢地點影靚相,用咩機,但不約而同佢地都會話,影靚相係靠個腦,唔係靠部機。

問題就係 E D 問相機資料既話題,突然無拿拿轉去講攝影師功力,有腦既人點會問非所答架。 :tongue:

民房

HeiDaddy 寫道:
我都係半個Canon人,但都係忍唔住要出句聲:你咁講真係有d過份喎。
係你唔明人地講乜,人地?意思係話唔需要太計較邊部機勁D,根本C同N各有優點,亦各有支持者,最緊要係用好部機,發揮得好就乜野機都影到好的相,得閒就多D睇下人地D作品,希望你唔會係井底...。
點都要讚嚇Canon,佢d marketing真係做得好,可以製造出咁多死硬派Fans....

點解你會讚 Canon marketing,因為你識得咩係 marketing。

但係 D 廠點做 optical conversion 呢?即係話,能量由光轉成電子訊號過程既 Quantization 點決定?點解要用 4 條 bus 傳送 raw signal,點解綠色會用 2 條 channel 處理,點解 Canon 同 Nikon 既色域唔同,因為你唔識,所以就唔 care。

唔識光學基楚,只係人云亦云會進步?香港人既特色就黎拍得住自由行既 big 5+1 佬!

我真係希望你唔會係井底蛙 :tongue:

民房

wanyan 寫道:
CanonDaddy:
所以能量由光轉成電子訊號過程既 Quantization 點決定?點解要用 4 條 bus 傳送 raw signal,點解綠色會用 2 條 channel 處理,點解 Canon 同 Nikon 既色域唔同唔係一個攝影師會介意既一樣野, 而係制造家&發明家先會比較care

岩聽,唔識比較又點會知邊個好 D 呢?單靠自己隻眼,無根無據就話咩好咩唔好,正係大部份人既問題。

民房

遺失密碼 寫道:
技術先決, 不是器材先決.
難道用名筆寫字, 字體就會變美嗎?

那用正在漏墨的筆,寫出的字會變美的機會呢? :tongue:

民房

buttercup 寫道:
唔係一個攝影師會介意既一樣野, 而係制造家&發明家先會比較care
我睇影出來的成果多過理它的背後技術。
只要?口味,我就用;話之你N or C , 用?技術.....傻佬。
?-(

數碼機由於有 Quantization 及固定像數,拍照時就算用到 RAW,每一 Pixel 都要馬上取捨那些顏色要 Compromise,沒有 Capture 倒的顏色就是沒有 Capture 到。

如果連這都不懂,那當然什麼也不重要,這也就是你的口味。希望我們的另一半並不是這樣找來的!

民房

wanyan 寫道:
CanonDaddy:

你係追求科技定張相靚唔靚呢?
你知唔知一張相點為之靚嫁?

我都唔識咩Quantization呀 ,咩RAW呀, 依樣呀, 果樣呀,
我都影到好靚既相呀!

你唔識唔緊要,但係有人識,唔識就唔好監生話人追求科技,你會好快落伍!

唔識依樣果樣都影到好靚既相呀?甘重唔係撞棍?

民房

tiktikbb 寫道:
我認同!
I like take photo for my kids, I just want to capture their smiling face in that moment. I don’t care how many color will capture in picture.

甘你應該用部 Casio DC 會實制 D :lol:

民房

googoo 寫道:
好明顯,對於某些人,數碼攝影是科技的比拼;對於其他人(包括我),攝影從來都是藝術的欣賞。欣賞藝術一般人都是用眼和心,很少人用數值的;肉眼看不出大差異,數值再多又如何呢?如果睇相不是“單靠自己隻眼“,那。。。?
欣賞藝術從來都是很個人的,你可以不認同,但不可以否定;從科學角度,我連人家看出來的紅色,是不是跟我看的一樣都不知道,我憑什?說人家看的不對呢?

首先,藝術從來都是個人的想法是錯誤的,它是一種溝通或表現用的訊息渠道,因為人類的某些經歷是難以用言詞來表述的,為了表述這些深存在內心的最強烈的感情和思想,我們就使用一種稱之為藝術的更敏銳、更精巧的語言。

另外,一般人如果他的眼耳器官沒有受損,顏色,聲音的接收將會相當接近,你覺得有不同只是腦部作怪。

很少人用數值;肉眼看不出大差異,數值再多又如何呢?

如果沒有這樣的人,便不會有 DSLR 甚至 DC 仔,係時候用下腦啦

民房

googoo 寫道:

藝術當然是用來溝通或表現的,但 “藝術從來都是個人的想法是錯誤的“。。。有點可笑。。你幾時見過有藝術家會周圍問完人家意見才創作的? 關心人家反應的那些是做設計的。

我是說“很少人用數值。。。“ ;但你寫的是 “如果沒有這樣的人。。。” -- 如果 c 跟 n 的色彩差異都令你那?介意,“很少“ 同 “沒有“ 的分別你應該看得出有不同才對呀!

至於每個人眼耳器官所接受到的信息,科學家都只能說是“應該“差不多,但是否一樣,始終成疑,我哥哥是有色弱的,他能分別所有顏色,但要"看清楚"才分到。我很難想象他看出來的是什?一個景象。

好像在聽痴人夢話,很難想象你已身為人父 :cry:

民房

googoo 寫道:
亞CanonDaddy ,
話時話,你究竟係咪真係無聊到專登開個 account 黎呢度周圍起火,就係為左要話 canon 好過 nikon? ?-(
你又唔比d 作品大家睇下,又無仔仔囡囡大頭相,又成日話人無用腦,淨係你講果 d先?,個感覺令人覺得你鼠頭鼠尾又無品 lor。

齋講無憑,你都係? d 你既大作出來睇睇,睇下係咪真係咁天下無敵 :mrgreen:

其實係我覺得 e 度 d 人齋憑感覺判斷事物,以人類感官既錯誤容忍,適應能力為準則,成為可憐一族而驕傲。

想睇我既作品?我怕又是另一個單憑感覺而非技術討論的罵戰,算吧

民房

googoo 寫道:

其實我一直都覺得你的理解能力有些問題,因為你好像時時都get 唔到他人寫咩(可能係唔 care),就自說自話,亂答一通。 連這麼簡易的中文都令你如在夢中,真係。。。。
其實只要你留心d,將這個 topic 的 threads 從頭睇一次,你就會發覺一直在挑起罵戰的只有你自己。你亦會發覺,點解你很難想象我已身為人父! 影相既就係一定係男人,有鬚既就係老竇,可笑可笑!

無野講玩捉字蝨?女人即係女人

民房

decision 寫道:
[quote]
CanonDaddy 寫道:
其實係我覺得 e 度 d 人齋憑感覺判斷事物,以人類感官既錯誤容忍,適應能力為準則,成為可憐一族而驕傲。
想睇我既作品?我怕又是另一個單憑感覺而非技術討論的罵戰,算吧

唔係呀,既然你有大作咪列出你所謂的
"方程式/公式/技術指標" 去表現你的大作係堅?的
"客觀"論據囉、怕?陷入??罵戰呀。
就甘拋幾個名稱XXchannel XX光學XXQuantizationXX就話好?堅?又冇實物(相)睇,就叫人信咪又係你所講的"人 云亦云"!
喂、至少比條外國link睇睇來support你的偉論呀。[/quote]

本來分享係樂趣,但係同指鹿為馬既人分享,咪即係叫我對牛彈琴?

民房

buttercup 寫道:
CanonDaddy :

我認為我用Nikon D50/D70, 不懂Quantization理論,不懂光學,但我熱愛攝影,常欣賞別人作品,懂基本攝影技術(如光圈/快門關係),我認為自己:
攝影會進步
不是井底之蛙兼無腦;
攝影也講你的心胸廣闊與否。

岩聽

首頁

尾頁

跳至