自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實取消前自己有冇睇清楚條款,呢啲一定白紙黑字寫清楚,免費取消但咩情況會不適用一定有寫,如果自己唔睇就無得怪人。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實取消退款人哋有清楚列明,自己無睇就瀨人唔提你,仲話要報傳媒攪大佢,貪平買又唔睇條款,好西客行為小心比人 blacklist.

Ftmagic    發表於 24-4-22 22:17
Campenella    發表於 24-4-22 14:22

珍珠宮

人哋白紙黑字寫明退票條款,打算退款點會自己唔睇㗎,打上客服衹係問 General 嘅問題,咁人哋咪又 General 答法,樓主無提供航班亦無叫客服幫你取消,人哋又點知你情況,之後自己退款被罰又瀨人唔提你其實自己問題最大,推咗個責任落客服感覺陰人CS 囉 !

珍珠宮

elegant 發表於 24-4-22 20:31
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

你睇晒啲資料先好講啦!邊個得閒𦁤佢陰哋啊?無啦啦搵啲嘢嚟搞搵自己笨咩 ...

係你前面自己講,自己無睇條款,又無提供航班資訊,咁人哋又點知你情況,一口咬住人哋唔提你,其實客服一般答法都無錯,如果你有講清楚航班,CS知道你響7天內取消,唔話你知罰款就係佢問題,但以你描述似乎唔係,你自己責任先係最大。

不過都明個罰款比較貴,但自己責任最大,有無試過打去客服認衰求下情,希望人哋罰少啲,而唔係靠惡指責人哋唔提你,唔清楚,培訓不足,一味推個責任話人哋,有時認下衰態度好啲希望人哋可以酌情處理。

Campenella    發表於 24-4-22 23:01

珍珠宮

mlcbb 發表於 24-4-22 21:02
樓主問銀卡可唔可以24小時內取消用xxx 優惠買既機票

CS: 銀卡取消優惠係適用於24小時內取消xxx優惠機票。

其實直接比資料客服 check 咪得囉,好似攪到咁複雜

我取消CX經客服,未試過自己響 CX 網上取消機票,但取消時唔會顯示退回金額同罰款?
試過經網頁取消其他航空公司嘅機票,係會顯示退回金額及有沒有扣款,同意才按確認,好奇怪説CX沒有顯示。

珍珠宮

hchu06 發表於 24-4-23 13:13
你唔好咁衰啦,篤爆人,人哋預備去東張西望,輸打贏要攞返錢㗎
...

樓主同客服對話明顯係一般查詢,樓主沒告訴客服已買機票,對方根本唔會知道佢情況。

事件中此類退票CX已經白紙黑字在網頁寫清楚曬條款,樓主自行退票正常係必須承擔罰款。我同意客服可以做多步問客戶是否須要幫忙查詢一下,當然亦有些人 general enquiry 時可能唔喜歡比太多資料人哋,但無論如何唔會因為人哋冇提你,就變成可以抹走自己個責任,退機票要罰款跟人哋有冇提你根本就係兩件事。

另外如果網上申請退票退款時,確認前沒有顯示可退回金額及須承擔嘅費用後,再讓客戶確定,如果係咁呢點CX的確有待改善,因為我曾經在網上退過其他航空公司機票,係會顯示金額及須承擔費用,咁對客戶相對公平啲。

珍珠宮

Horsebbj 發表於 24-4-23 14:16
我在161樓有分享CX取消機票及退款時的安排, 取消費和退款銀碼寫得清清楚楚, 再貼一次比大家睇

...

我就係覺得奇怪,唔衹一位網友話冇顯示。

樓主case如果有顯示但沒留意/沒理會,咁自己問題啦 !

珍珠宮

elegant 發表於 24-4-23 15:27
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我好似冇喺呢個平台上講過我冇同佢哋講我買左機票喎?奇怪點解你又知嘅?其實我講 ...

其實唔明果個係你,我回覆都有幫你講番啲公道説話,不過你無睇條款就係事實,唔可以拉人哋冇講就免除責任。

珍珠宮

jarjane 發表於 24-4-23 16:40
我同你一樣買呢一種機票,買嗰陣已經清清楚楚見到係取消條款係要50%,因為又平又抵就要承擔呢個風險,所以 ...

我響前面都有講,樓主自己攪錯係事實,認下衰求下情態度好啲同人哋頃,希望人哋可以罰少啲,或者人哋可以酌情處理,而唔係靠惡投訴一味怪人哋唔提你,不過樓主覺得唔啱聽,態度衹係一味怪責人。

jarjane    發表於 24-4-23 18:33

珍珠宮

Bobo1210 發表於 24-4-23 22:27
如果國泰係好既,呢個特別case,我覺得可以退返錢。不過你下次唔好甘蠢,叫cs幫你取消。

...

又唔可以因為咁就話國泰唔好喎,對事件唔公平,人哋公司白紙黑字寫清楚條款,係乘客自己唔睇條款取消完就賴客服唔提佢,又投訴甚至話攪大佢推卸責任就可以豁免,個個咁間公司仲得掂咩,反而認下衰好態度啲同人哋商量求下人,人哋都仲可能都會酌情處理,旭啲就投訴賴人推御責任,明明自己錯咁嘅態度係客服都唔會幫你啦 !

Ftmagic    發表於 24-4-24 08:34
alau2021    發表於 24-4-23 23:28
CathyLss    發表於 24-4-23 23:09

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊