親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

YanChow 發表於 16-10-14 17:46
Hello Hello,

我一家四口26/12出發, 31/12返, 又係第一次去大阪,訂左民宿, 仲未有行程, 見到個JR, 地鐵圖 ...
我同你差1天,我又係一家4口 25號去30號返,不過我係卜卜酒店唔係民宿,都係第一次自由行。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Activehealth 發表於 16-10-13 18:00
今個聖誕大阪酒店好多都full 曬, 上個禮拜上英文網站完全book 唔到,日文網又唔識book。

搵agent book 揀 ...
我都係第一次自由行,昨天經永安代訂酒店/機票,一天已回覆有房,都未算太full喎

珍珠宮

Activehealth 發表於 16-10-14 22:04

你住邊間先?
聖誕 25-30號 5天,難波地鐵附近 Sunroute, 房間係細啲但交通極方便

珍珠宮

Activehealth 發表於 16-10-14 22:33
唔怪得。

我個agent 本來book 呢間俾我,我睇完TripAdvisors 啲comments 後即刻reject 咗。

珍珠宮

Activehealth 發表於 16-10-14 22:33
唔怪得。

我個agent 本來book 呢間俾我,我睇完TripAdvisors 啲comments 後即刻reject 咗。
又未必一定咁差嘅,我都睇左其實 comments 都唔太差。其實之前我係揀另一間都有位,不過見呢間新裝修完所以試下,1/2個 comments可能係唔好彩啫,我又唔太擔心,而且我已經卜左,唯有住完再分享下。

珍珠宮

cscsmlkyh 發表於 16-10-17 22:41
永安book 機票幾錢?岩岩先決定想聖誕去大阪
我一家4口,五晚酒店(2房)加機票差不多2萬8,我見佢個網只卜機票都4千3百幾一位。我諗應該算平。

珍珠宮

cscsmlkyh 發表於 16-10-18 10:52
請問邊間航空公司?唔好意思問得咁detail
香港航空

珍珠宮

yokeeland 發表於 16-10-18 11:54
回覆 肥V 的帖子

我去年第一次去,由B&B BOOK地方住,選了梅田。今年大阪會住難波,京都就住京都JR站附近 ...
我第一次自由行,想請教交通方面究竟買咩pass最方便無限拾地鐵 ? 我見好多條線又公營又私營,票又不能共用,頭都暈。 我暫時只買了大阪周遊咭,但仲未太明要研究下

珍珠宮

yokeeland 發表於 16-10-18 14:42
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我地上次留七日,買了周遊券,基本上包左大部分的交通,(我們坐巴士由機場出梅田 ...
等我再研究下。唔該晒

珍珠宮

蘑菇 發表於 16-10-18 16:44
唔該哂!
你地亦打算聖誕去日本嗎 ?

珍珠宮

carol-rol 發表於 16-10-19 00:30
首先決定行程再睇下有無買pass需要。 我上次凈係買京都,大阪一日pass Yen700。 如果你去海遊館買套票抵, ...
我都有一天會去海遊館,一天浸温泉,不過海館應該只夠半天玩唔倒一日,請問一日pass係咪mtr買就得,全日任搭 ?

珍珠宮

蘑菇 發表於 16-10-18 20:24
想新年去呀! 有冇大阪酒店推介? Below$1000/晚
假期去通常比較貴,新年期間1千樓下酒店選擇可能未必太多,民宿或遠少少嘅就會平啲,不過尚有時間你可以慢慢睇下。

首頁

尾頁

跳至