媽媽會所

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 荃葵青媽咪會

我住青衣,bb叫瑤瑤,2002年8月26日在荃灣港安醫院出世!
我每日都去荃灣返工,我舊時都係住荃灣,覺得呢區都幾方便!
由於而家有地鐵,我可以推bb車沿東涌線走(奧運,香港,東涌)!

大宅

HeiHeiMa
青衣城那個周建偉醫生,好多人睇,最少等10個,有時等20個,我bb睇過一次好番,但我睇三次都唔好,真係人夾人緣!
各位媽咪,你地d bb睇什麼醫生呢?

sara (瑤瑤) - 周建偉醫生

大宅

HeiHeiMa & wic,
我都係住VE呀!

大宅

HeiHeiMa,
你係唔係盧乃本醫生同你接生架,我係盧醫生接生架!
青衣雖然既好住,但係個青衣城好多人,食野地方又唔夠,我都係鍾意住荃灣!

大宅

HEIHEIMA & oscarmama,
d人話盧醫生成日叫人開刀,而且太忙啦!睇醫生及接生都等好耐,不過我好彩,隔離生完到我生,否則都等好耐!

WY,
呢個主意都唔錯,復活節假期也不錯啊!

大宅

JENNIE & HEIHEIMA,
我個瑤瑤下年都會讀上午班中英文部,可以同你地的bb做同學!不過我其實未決定,因為我想考慮埋學之園,但係咁快要交錢訂校服......俾住兩套錢先,遲d再算啦!
瑤瑤就算返學都會9月先返,因為佢8月尾先夠兩歲!
本來我都好想join你地個活動,不過26,27號我去大陸旅行,25號或者都會去,而家都未決定,如果我得我都希望參與的!

大宅

HEIHEIMA & JENNIE,
我都交左form,不過未交醫生証明,我同事應該會俾個書包我!

大宅

jennie,
你地會參加宏福的親子班嗎? 我唔知應該幾時報名,因為而家瑤瑤得15個月呢!
我而家成日跟d2002年8月的媽媽去試堂 (playgroup),有d真係幾好,諗住試完遲d先決定join唔join!

大宅

Jennie,
瑤瑤仲未好定性,次次都在playgroup攪亂擋!我試堂有d都幾好,不過價錢就真係貴d!其中kindermusik by catherine好好!我問過brain builder,佢話未有試堂,我留左電話俾佢地!
宏福那裏真係好多人,所以真係要考慮下!

你地個party決定邊日未?25日lunch我都ok, 26日我返左大陸,你地決定地方未?我都係住盈翠既,唔知有咩可以幫忙呢?

大宅

jennie,
please pm the tel. of brain-builder for me.
thanks!

大宅

JENNIE,
brainbuilder 星期日叫我去open day,所以我明日會到那裏!
26日我唔得,希望下次可以出席啦!

大宅

我都來報到!

heiheima,
我決定去埋下星期學之園既interview, 不過瑤瑤越來越難控制,本來已經識講好多野,e.g.媽媽,爸爸, 姐姐,哥哥,蝴蝶,apple.....,但係最近佢就只係講bb話,叫我同我老公甚至我阿爸都叫bb!舊時學識既一d都唔講,所以我都唔諗住train佢,反正宏福都收左佢,當係俾多個經驗佢啦!
好多人都話學之園都好好,所以我都想報左先!

大宅

HEIHEIMA,
瑤瑤會在3月18日1:30p.m.上宏福的playgroup,到時再報料話俾你聽好唔好!
灝景那邊個playgroup攪成點?

大宅

emeraldlam,
我都係住盈翠架!可能我地見過啦!

各位已報讀學之園幼兒園的媽咪:
今日瑤瑤去了學之園度,我見瑤瑤睇上來俾人細好多(雖然大份,但好多野唔識,而且事實真係唔太敏捷同唔太合群),點知問下原來d細路都有2歲,interview nursery班, 因為瑤瑤剛剛歲半,所以細d!
個校長話有100份form,而佢地上午,下午各收20人,
不過最騎呢都係個校長話瑤瑤於開學日(8月)時唔夠2歲,所以一定只會將佢放在waiting list, 等9月有無位先算!喂,點解佢唔早d講,如果我知就唔來啦,等我仲交左$30的報名費,真係太離譜啦!

不過有得見識下其他學校的面試都係一件好事!呢間學校感覺好似勁d (無啦啦全班出班房唱歌),但係比起上次宏福面試,我覺得宏福比我的感覺親切d同平實d!
我都係覺得平易近人的宏福幼兒園適合瑤瑤同我多d!

大宅

heiheima,
瑤瑤"碟"埋心水同你個仔做同學!

emeraldlam,
我住3座,你請工人湊抑或自己湊?
瑤瑤今星期開始會返宏福playgroup,希望佢會鍾意!

大宅

somimi,
宏福playgroup有幾班:
星期一,三 1:30 - 3:00
星期一,三 3:30 -5:00
星期二,四1:30 - 3:00
星期二,四 3:30 -5:00
這幾班$800 8堂
星期六有兩班, 4堂 $400

如果我講得唔"岩"請其他媽咪更正!

大宅

Abbie媽咪,
我個女係2002年8月尾bb, 諗落年頭出世真係抵d!年頭出世大大話話同我地個bb差左半年,但係interview d 野一樣!

大宅

我都想join你地個party,不過我10日返左大陸,希望下次有機會再join你地啦!

大宅

~~~荃葵青媽咪會
- 媽媽BB一齊食Cheese Cake之Tea Party~~~
日期: 4月25日 (星期日)
時間 2:00p.m. - 4:00p.m
集合時間: 1:50pm
集合地點: 愉景新城二樓商場正門(即往MTR方向入口)
地點: 荃灣愉景新城會所(多用途會客室)
預計費用: 每個大人$50-$80 (多人會平d)

1) Kirima (2大1小) - 沙律
2) 肥媽 (1大1小)
3) heiheima (2大1小)
4) jennie (?大1小)
5) cricri (?大1小)
6) CKBBQ (1大1小)
7) 冰極 (1大1小) - 鼓油雞翼
8) Abbie媽咪 (2大1小) - Cheese Cake
9) mandymfl (2大1小)
10) WY (1大2小) - 手撕雞
11)sara (2大1小)

唔該預埋我呀!

我那天早上要返工,或者會遲少少.....請問我到時應該搵邊個?

大宅

各位媽媽,
我今日都好開心呀!因為今日早上要返工,所以咩都無帶來,希望下次有時間可以整下野食!

Jennie, heiheima, florflor, Abbie, kirima,
我地d仔女都差唔多大,得閒多d約出來交流揍bb心得啦!
下年要一齊講下幼稚園經呢!

jennie & heiheima,
你地係讀國際班抑或中英文班?我同瑤瑤報左國際班,因為佢好似對英文比較有興趣!唔知係唔係我教得佢少野(我負責廣東話),佢識既英文比廣東話多d,而且全日都講外星話....或者我教得無心機,個菲傭教得好d啦.....

CKBBQ, 冰極, mandymfl,sammi
見到你地個bb,我就諗起自己舊時揍瑤瑤....好懷念那種感覺, bb可以輕易被抱,而家叫我抱起瑤瑤三分鐘都唔得,因為佢又重又成日"旭",你地要好好珍惜呢個時候呀!

肥媽,
下次記住帶埋你個b來呀!

首頁

尾頁

跳至