自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

DAE係咪新學校嚟架?
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Mrs.Wong 發表於 23-7-21 16:31
係今年新課程,取代 毅進課程

謝謝妳,又唔明好地地做咩要改名
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Mrs.Wong 發表於 23-7-21 18:01
DAE叫做「應用教育文憑」,讀完等於5科Level 2, 可以報政府工。
官方講法DAE係優化咗嘅毅進,課程更靈活, ...

咁同基礎文憑冇咩分別,都係保22222

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

小ice 發表於 23-7-21 22:31
講真,我個人都擔心佢毅進都讀唔到合格,因佢有學障,默寫字唔掂,記性唔掂,理解唔掂。。。以前小學跟佢 ...

唔好灰心,小兒有學障兼無心向學,DSE全炒,英文只有小四程度,數學就連面積、體積都唔識計;佢當初都擔心FD畢唔到業,結果連符加嘅申延數學都合格咗,即係攞到5條2(包括中英數);所以唔駛太擔心,老師都手鬆,上足堂交足功課,平時分攞高D,考試就冇咁大壓力,加油

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我係小貓咪 發表於 23-7-21 22:06
毅進科目除數學外,其他科目都有個人報告拉分,只要準時返學,有少少勤力,交齊功課,做好小組+個人報告( ...

有選修科唔駛考試咁著數?

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Mrs.Wong 發表於 23-7-21 23:24
DAE 中文教學,學費$38000-$43000,較職業導向,準備畢業生就業
DFS 英文教學,學費$21000,準備畢業生升 ...

請問DSF係咩?
另外,DAE學費都幾貴,前身毅進都係咁貴的嗎?

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Mrs.Wong 發表於 23-7-22 08:46
DFS 係IVE 嘅Diploma of Foundation Studies (基礎課程文憑),以前叫FD (基礎文憑),係政府資助課程,所以 ...

明白喇,謝謝妳,市儈角度嚟睇,讀毅進/DAE,真係高級過讀FD噃 ,應該認可性、發展都較優勢

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

hellomiki 發表於 23-7-22 14:11
請問你仔讀完FD有冇升讀HD?

嚟緊九月讀HD喇。
其實舊年原本佢報咗職專嘅,因覺得佢唔係讀書材料,不如學一門手藝仲實際;不過臨開學佢話諗過,職專唔保5條2,萬一讀唔上就要攞住張全炒嘅DSE成績去搵工;但FD保5條2,就算讀唔上都可以考政府工,所以俾錢轉班去FD,咁我哦佢迫佢加讀數學申延,因合格就保5條2包中英數,比自己重考DSE合格機會高d,有著數。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

小ice 發表於 23-7-22 15:23
你仔DSE全炒意思全U?聽聞FD收生都要求有6分左右先收,是嗎?我仔已報職專,仲可以轉咩?其實我仔想考返5條 ...

得中文和通識合格咋。
我已交留位費,想轉,打去學校攪,俾幾百蚊轉去讀FD

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

kit2004 發表於 23-7-23 14:13
我仔數都唔合格,報左fd, 我見張通告話唔合格可報基礎數學3,請問你仔係米報呢個?係米開學先報?
...

學期2時會有通告,想報嘅就交學費,學期3至上數學延伸的

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

小ice 發表於 23-7-23 00:59
我仔全部唔合格,你仔中文和通識起碼有2合格
留位費即是5千?咁轉左FD有無得退返5千? 我以為比左留位費代 ...

唔會嫌煩呀,妳唔好嫌我覆得慢至真。
記憶中我交咗$5000,之後交$200轉班,嗰$5000變咗係FD的留位費。
記憶中係咁,妳打去問吓,有位應該冇問題。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

hellomiki 發表於 23-7-25 03:10
想請問讀FD上課時間系咪好似中學咁一至五?

視乎讀幾多科,因DSE合格嘅科可以drop,所以未必每日好似中學時期咁朝8午4的。臨每個學期尾聲會更自由,因各科逐漸上足時數就唔駛返架喇。學生們要自行上portal睇到自己上課時間表。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

hellomiki 發表於 23-7-25 03:15
我朋友住大西北,話返中西廚果D巧遠 日日晨早六點幾就要出門,如果唔系住得遠都會考慮
...

坦白講,成年之後大把人每日都六點幾就出門搵食啦,係時候磨練吓;不過都係嗰句,如果佢對嗰科係有興趣嘅,再早再遠都願意,否則返幾點、返邊度都會有怨言的。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

ilovebb2019 發表於 23-7-24 10:42
朋友d仔女有。我侄仔舊年炒咗英文,入到FD生物科技,今年升HD喇。呀嫂話佢讀得好開,自信心都大咗。
...

我嗰件都讀得好開心,非常幸運,佢嗰班大部份都係有心讀的(瞓覺、打機佔好少數),有D仲好樂意教佢;班中有部份係大陸新移民,但佢哋都好積極、健談,學習意識良好。

ilovebb2019    發表於 23-7-25 09:08

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

小ice 發表於 23-7-25 15:20
仲有一個問題想請教你,如果讀完FD有一科唔合格,有得補考嗎?還是要重新再讀一年?
...

聽犬兒講,係響暑期返去重讀嗰科

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

吳廣德 發表於 23-7-26 02:30
其實毅進文憑因為夠十年所以要轉制改做DAE應用教育文憑,課程內容改咗少少,加埋要強制參加十小時課外活動 ...

"夠十年所以要轉制"?? 所有學校都有此規矩嗎?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊