論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想問吓如果比food allowance 工人嘅話係唔係即時話家庭用具同埋d調味料都唔駛包? thank you (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

honeybid2 發表於 21-2-23 13:00
可以咁講。但你係咪想廚房枱面放2甕鹽,2甕糖,2枝豉油,2枝醋etc...? 佢用左你既枱面位我寧願俾佢用埋一 ...

其實如果廚房用品都唔俾用嘅話有呢啲材料都冇用除非佢自己買廚具。
同埋佢都成日用我啲調味料。

大宅

bettyc123 發表於 21-2-23 22:01
我係比food allowance但係冇計得咁足. 我俾佢用晒我哋屋企嘅醬料油鹽,都唔係好貴。
廚房櫃同雪櫃分開俾咗 ...

我都明白但係有時佢真係會攞晒你啲野你用,廚房幾乎有乜嘢佢都會以為佢可以食同埋會食灑。

最好笑就係我煮咗啲餸佢居然同我講話佢留番啲餸比我食(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

fitfish 發表於 21-2-25 19:20
如你工人係咁
你比食津佢。佢一樣照食照用你D野

有機會但係起碼佢應該冇咁猖狂

大宅

lily-of-valley 發表於 21-2-26 17:29
天地良心, 無克薄工人。 但佢D民族bun,印, 唔可以用將心比心。 佢地知道要離鄉別井為錢, 捱一排, ...

我都係咁話,你對佢好佢會得寸進尺。
我頭頭都對佢好好㗎,之後發覺我每次同佢講佢做錯啲嘢佢都唔聽,一意孤行。
又冇手尾。
佢有幾次仲爭啲搞到屋企個微波爐爆炸(emoji)(emoji)

大宅

tyson715 發表於 21-2-25 23:43
回覆 apple510 的帖子

我以前有個姐姐,比Food Allowance 佢,通常佢都會主動要我地食唔完既食物。咁我都 ...

我嗰個都係咁,我發覺佢好驚我老公,但係當我講嘢就係耳邊風(emoji)(emoji)

大宅

tyson715 發表於 21-2-26 16:59
回覆 lily-of-valley 的帖子

冇錯,所以同咗佢講再見。當時心態都係,就算遇到個新姐姐未必好,都要博一鋪 ...

我都覺得我好似要湊住佢,等佢先可以湊我個仔咁,好似真係湊多件咁真係無奈

大宅

lily-of-valley 發表於 21-2-26 22:36
你一定要比工人知, 太太至係話事人, 任何事不能問Sir. 亦要老公知, 不能答工人任何事。 佢地就係想做 ...

係呀我一開始已經同我老公講話呢個工人唔可以對佢太好。

我同我老公講工人啲嘢佢都覺得好煩
問我咁多投訴我究竟想點
我都明白而家真係冇辦法唔要佢。
唯有頂住檔先等疫情好返啲之後睇吓可唔可以換咗佢

大宅

lily-of-valley 發表於 21-2-26 23:42
忍住先啦, 但要話比工人知乜野都要問你, 不能問Sir. 如果仲當你無到, 咁即係想坐你個位啦。
...

我講咗佢好多次㗎啦
佢答我我係咁樣㗎啦
我唔鍾意乜嘢都講,乜嘢都問
我叫佢唔好咁樣做亦都解釋過俾佢聽話點解
佢鍾意做就跟唔鍾意就唔跟
跟住用自己嘅方法
佢嚟緊就嚟生日
我諗住買個生日蛋糕就算啦
唔俾利是佢
因為我唔想俾個錯覺佢
等佢以為佢自己做得好好

大宅

lily-of-valley 發表於 21-2-27 09:10
咁即係明同你鬥氣, 睇死你唔敢炒佢。 我唔好脾氣,會而家時勢都炒佢。
佢上次生日你有冇比利是? 佢地 ...

佢係起我都做咗三,四個月到,所以無同佢做過生日。
佢嚟緊星期日生日, 學你話齋一於星期六比張餅咭佢,等佢同佢班朋友慶祝好過。

大宅

lily-of-valley 發表於 21-2-27 12:57
睇錯,3,4個月,我唔會理。 但個陣肥廢人同媽講佢生日, 媽比$100利是佢, 點知衰到問得一封? expect 我 ...

因為佢平時係星期六放假,
佢尋日同我講話佢星期日生日想要求星期日放假所以我咪知道佢個人生日囉
如果唔係我都唔會點樣為意

大宅

細姐姐 發表於 21-2-27 11:13
講真,我請咗差不多20年印姐,我從來冇對佢哋幾時生日上過心,冇買過疍糕!

工人嘅嘢,唔使吓吓就住,氹佢 ...

我都明白有陣時我都隻眼開隻眼閉
因為始終遲啲要返工又話阿B都係佢手上
不過呢啲工人真係對佢好係唔得,都有少少犯賤

大宅

木土土 發表於 21-2-27 12:51
用具同埋d調味料可以用,但其他食物,應該講明唔可以,佢要自己買

唉,佢有幾次用微波爐搞到個微波爐爭啲爆炸
唔知係唔係驚咗用微波爐
所以佢上次呀整熱啲湯用個爐,
點知又係唔記得咗
搞到我個煲燶晒

大宅

木土土 發表於 21-2-27 13:49

煮食用具,就算佢唔煮自己野,佢都要用黎煮比你們食。

我想話呢
其實而家係我煮埋俾佢食呀!
因為第
一佢煮人唔好食教極都唔聽
第二就係佢食量驚人
佢真係喺屋企淨係做清潔同埋湊B
佢只不過係返熱返之前嗰晚啲餸嚟晏晝食都可以搞成咁樣
所以點解我想比food allowance 就係因為我覺得我出糧比佢仲要服待佢

大宅

木土土 發表於 21-2-27 15:09
你自己煮比家人食,加大份量比佢就可以,唔特登煮比佢,唔算服侍埋佢。
你既情況,工人本身唔掂,改用food ...

我阿B之前我屋企連電飯煲都冇
我哋通常係6299 屋企食所以唔使特登煮飯。
我6299 已經加大左份量俾佢第二日當lunch and dinner,
但佢都可以同我一鋪清袋一個lunch同我清晒D餸
我重買埋下午茶俾佢,飯後水果同甜品都預埋佢添
佢都好似好唔夠飽咁

大宅

木土土 發表於 21-2-27 13:57
要做比較,係自己做晒所有家務辛苦,還是湊姐姐辛苦。

呢個係體力辛苦啲啊定係勞氣辛苦啲嘅問題

大宅

lily-of-valley 發表於 21-2-27 14:10
亦特登話比你知啦。
我D工人, 自動自覺話比我知。 想乜? 明啦。 通常比封利是$100算。

今年新年都係呀
我62 好心唔帶埋佢去團拜去飲茶。
我忙住湊B同屋企人傾計,轉個頭佢居然食晒啲點心,仲夠膽同我講話佢唔鍾意食蓮蓉包留俾我食。
佢嗰日都收咗唔少利是,直頭係又食又拎。
我同62講以後唔帶佢出去食。

大宅

木土土 發表於 21-2-27 15:29
啱,所以如果覺得湊工人勞氣辛苦過自己做家務體力辛苦,就唔應請工人。
為何要請工人去攞苦嚟辛?!
...

我個問題唔係家務
係因為我需要一個姐姐去湊阿B
因為平時返工冇人湊亞b

大宅

lily-of-valley 發表於 21-2-27 15:50
係呀, 帶佢地出去, 死唔蝕底, 唔靚唔食, 若豬唔食, 就黑起塊面。 我到比D靚嘅老人家小朋友食, 佢地就 ...

我呢個仲經典
唔鍾意食雞,豆腐
但鍾意食豬肉奉肉必歡!
但係上次去飲茶的燒春雞,麻婆豆腐佢又食灑!
總之,一有好嘢食就停唔到口
唔鍾意食呢啲啦就話留比返俾我食

大宅

細姐姐 發表於 21-2-27 17:00
你個工人,新來港,初次打工?

可能覺得唔使錢,包食,怕蝕底,買d 平價粗嘢俾佢,梳打餅之類,唔使下午 ...

唔係喎
佢喺香港已經大概三年,不過我係佢第三個雇主

首頁

尾頁

跳至