親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我未去過大板,想同大家分享一下你地既行程/經歷,因為lee度比較少網友分享大板既行程 ~~

我而家開始睇緊天書,朋友推介我去黑潮市場,搜尋資料中 -- 希望去過大板既朋友們可以留言分享

男爵府

講漏左 ~~ 我會自由行架

男爵府

預計5-7日左右 ~~

男爵府

原文章由 Oscar媽 於 08-1-13 21:18 發表
係黑門市場呀!!
不過我覺得一般..唔係旅遊天書寫得咁好..
不過買生果會好平...

Oscar ma :
您好呀 ~~
是嗎.....我諗住試下係海邊d餐廳BBQ海鮮+食魚生,因為有小朋友,有D熟食會好D.
仲有咩行程可以介紹下比我呢?大板邊樹有玩具反斗城呢?

男爵府

原文章由 pettyg 於 08-1-14 09:49 發表
我會係3月份去大板8日7夜,現在訂左機票同酒店,行程只係得初步構思,由於有小小朋友同行,所以行程易輕鬆咁方便為主的:-P ,你呢?

pettyg :

hi ~ 我地4個大人同埋2個3歲左右既小朋友一齊去架,都係以小朋友為主,而且難得放落工作出去玩下都唔會太緊湊,輕鬆d開心d.

我地都未諗好行程,大約會去和歌山食下海鮮,去坐嵯峨觀光火車,去行下街,環球影城等........... 你又會去邊?

男爵府

原文章由 pettyg 於 08-1-14 11:43 發表
lailaihan媽,以下係我地初步構思,但未CHECK順唔順路及有沒有足夠時間的:
DAY 1 : 梅田附近SHOPPING
DAY 2 : UNIVERSAL STUDIO
DAY 3 : 和歌山(黑潮市場)(紀洲黑潮温泉)
DAY 4 : 天王寺動物園,BLOSSOM OUTLET,合味道 ...

HAHA,我都係同你差唔多(不過我地最多去7日),不過想問下你清水寺同埋奈良/東大寺有咩玩........另外你知唔知大板玩具反斗城係邊樹呢?

黑潮市場係我朋友推介叫我去,我之前睇電視個旅遊節目都有介紹,唔知d BBQ又要幾錢到?

男爵府

pettyg :

你地住邊間酒店呀?

男爵府

原文章由 pettyg 於 08-1-14 13:22 發表

其實d行程我都係左抄又抄,有乜野玩,真係要再做功課啦.
埋奈良/東大寺有咩玩 = 我見奈良有鹿公園,我小朋友最鍾意動物,所以會去.

黑潮市場我都係因為比佢個bbq餐,所以想去,幾$$要再做功課

玩具反斗城都係我MUS ...

唔該晒Oscar ma ~~

pettyg:
如果有小朋友玩具反斗實要去啦,最緊要有麵包超人同埋Thomas.因為我地6月尾先至出發,好多野都未定,只係買左天書睇下上網又睇下.希望你可以再分享下,同埋再有其他mama入黎講下啦.
係啦 ~ 你個小朋友幾大呀?

男爵府

原文章由 pettyg 於 08-1-14 14:44 發表
lailaihan媽,我小朋友3月份出發時就21個月大,佢對thomas & 面包超人都無乜feel(唔知係唔係因為女仔無咁鍾意呢),但佢對芝麻街&hello kitty就好鍾意,就係因為呢個小小朋友,所以唔去東京去大板咋:tongue: ,你六月份先出 ...

我地lee邊2個化骨龍都係仔,所以必定係火車頭.
我未試過諗機票同酒店分開買喎,麻唔麻煩.....平幾多到,都係旅行社安排? 我lee個師奶好多問題架 HAHA

男爵府

原文章由 pettyg 於 08-1-14 16:23 發表
Lailaihan :
酒店&機票分開買,個人覺覺得真係一d都唔麻煩,同埋我鍾意係日本綱訂酒店,因為經常會有big discount的
你想知分開買平幾多,我粗略用我訂房的價錢給你比較
我睇egl個綱book華美達酒店要$1000/room,現在我B ...

等我返去睇下先唔該晒 ~~ 我個仔3歲 / 我個FD那個2歲多D

上網都唔係好多黑潮市場既資料,真苦惱..........

男爵府

AE_bb :

你又會有咩行程呢?

你地會唔會帶車仔?之前有D人反映帶車仔上JR月台麻煩,但如果佢地扭抱,我一定會自殺........哈

男爵府

大家有冇興趣去坐嵯峨野觀光火車? 我7月去可能好熱,而且好似係雨季,點攪攪.

我第一次去日本正正係雨季,好無癮..... ,不過到時係的話唯有全程係酒店囉.

男爵府

原文章由 Oscar媽 於 08-1-14 21:08 發表
pettyg,

我同 AE_bb 都 plan 緊 7 月日本之旅呀!!

我個 agent 朋友幫我 book ..係唔包早餐..
出面大把野食..唔洗日日都食酒店早餐..

Oscar MA :

你地7月去東京定大板?

男爵府

原文章由 AE_bb 於 08-1-15 11:16 發表

我想問下大阪有冇 hello kitty land 之類 and 麵包超人館 or 專門店呀?

係囉 ~~ 我同個fd超like麵包超人,唔知邊機有?

你地會去大旅行社 or 細的買套票?驚細個d會執......

男爵府

原文章由 Eunismom 於 08-1-15 12:17 發表
我都計劃6月尾7月頭去大板8天自遊行.
有冇邊度訂套票低呀?
我通常會去priceline訂套票

d人都話priceline平d,但係大約平幾多呢?

男爵府

原文章由 Oscar媽 於 08-1-15 14:17 發表
有冇我咁咪先...

我 7 月會去橫檳麵包超人博物館... 期待已久..

你入我個 blog 睇下相簿..就睇到我大阪既戰利品

原先我地plan去東京就係為左麵包超人博物館....但因為東京去過幾次,c6唔太like,唯有去大板.

大板我諗都有d麵包超人掛,上次去東京買左部麵包三輪車,比香港平成4舊水,已經開心到死.希望今次點都買到D返黎啦.

你地有無去坐過嵯峨野觀光火車,如果去係咪要預一日呢?

男爵府

原文章由 Oscar媽 於 08-1-15 15:06 發表
各位有冇玩 msn 架!!
如果有可以係 msn 傾..

唉 ~~ 公司唔比玩.

仲有咩地方介紹下.

男爵府

原文章由 AE_bb 於 08-1-16 11:46 發表
我地都係因為去過幾次東京喇, 所以今次去大板....

你講果架麵包三輪車係咪係 toy r us 買架?

我都見天書有講嵯峨野觀光火車, 但未細心睇呀, 唔知有冇媽咪坐過, 可以比d意見我地呢:mrgreen:

...

麵包三輪車係東京個吉之島購物地買架.

五天的話行程好急好得唔多地方,希望到時配合到去7日啦.嵯峨野觀光火車 -- d旅遊節目影到好鬼正,唔知難唔難去同埋買唔買到飛.

[ 本文章最後由 lailaihan 於 08-1-16 14:15 編輯 ]

男爵府

原文章由 H20 於 08-1-16 14:51 發表
大家好,睇見你地寫既野,搞到我想即刻飛
我計劃6,7月飛一轉! 唔知大家有無聽過""? 好玩嗎? 去和歌山會唔會好遠?

hi hi ~
"美杉村"係邊樹呀? 你有仲推介下呢?

男爵府

原文章由 Oscar媽 於 08-1-16 16:04 發表
各位,

大阪市區都有個溫泉架!!
http://www.spaworld.co.jp/china/

如果7月去浸溫泉 ~ 未會好熱....... HAHA

行街街SHOPPING 大家又有咩攻略呀,去日本唔多唔小都要出下血,大板有咩最係得買.以往我好多時都買左D無謂野返黎,今次唔想再佢甘樣啦!!

首頁

尾頁

跳至